HRO: Česká republika je prototypem zrodu evropského apartheidu

pondělí 18. května 2009 ·

Hnutí romského odporu (HRO) již ve večerních hodinách 15. 5. 2009 vydalo tiskové prohlášení, kde jasně vyjádřilo znepokojení a protest nad postupem Základní školy Masarykova ve Valašském Meziříčí, kde plánují segregovat romské děti v místní základní škole.

Reprezentanti HRO se následující den 16.5.2009 shodli na tom, že pokud exekutiva a případně soudy dají zelenou segregační politice, vyzve romské hnutí Romy k emigraci, jejíž dopady budou mít nebývalé rozměry. HRO odsuzuje diskriminační a segregační praktiky jakéhokoliv druhu. Proto se bude HRO co nejvíce zasazovat o patřičnou konsekvenci v rámci boje proti těmto nedemokratickým formám.

Server iDNES.cz spustil v souvislosti s tímto případem anketu. Ze 14 tisíc vyslovilo přes 7000 tisíc Čechů souhlas, aby se školáci rozdělovali do tříd podle barvy pleti. To vypovídá o tom, jak česká společnost inklinuje k apartheidním požadavkům.

Podle šéfa HRO Václava Mika je pravděpodobně multikultura v české společnosti s Romy nemožná. Podle něj je až příliš v české společnosti zakořeněna těžko vysvětlitelná nenávist, která předčí veškeré výtky vůči Romům. Pokud ČR posílí apartheid, vyzývají Romy, aby emigrovali ve velkém.

Situace se tak nadále ještě více zhorší a její řešení bude ztrácet veškeré možnosti. HRO ve své podstatě bude vytvářet veškeré úsilí vedoucí k hájení demokracie a pomoci Romům. Česká republika je svým přístupem k ne-řešení prototypem zrodu evropského apartheidu. Již v devadesátých letech se odvážil tímto termínem označit situaci Romů v ČR známý romský předák z Rokycan pan Ondřej Giňa, kterého za zvláštních okolnosti vyklidili z politického pole.

Před několika lety poukazoval na paralelu jihoafrického apartheidu se spojením mezi českou společností a Romy také představitel HRO Václav Miko. Zákazy vstupu a obsluhy Romů ve veřejných zařízeních, diskriminace na trhu práce, zařazování romských dětí do škol pro mentálně postižené či institucionální rasismus a další jsou pouze fragmentárním výčtem společenských forem apartheidu v České republice.

HRO se nedávno opět obrátilo na papeže Benedikta XVI., aby otevřel diskusi o situaci Romů v Evropě, protože se domníváme, že křesťané zásadně narušují své principy. Šéf HRO Václav Miko se domnívá, že je pravděpodobně více než nutné, abychom se tentokrát razantněji obrátili na papeže Benedikta XVI. a zároveň i na Vatikánskou televizi.

Mimo jiné se opět chystáme oslovit amerického prezidenta Baracka Obamu a doufáme, že již nyní budou naše argumenty dosti závažným důvodem k politické intervenci. Pokud ani to nepomůže, vezmeme politické i organizační řešení do svých rukou a již nedáme prostor samozvaným loutkám, kteří se snaží Romy zastupovat, uvedl šéf romského hnutí Václav Miko.

Marie Žáková – zástupce HRO

Pověření zástupci Hnutí romského odporu:

Ladislav Špivák - Beroun
Jiří Košík – Louny
František Miko - Rokycany

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
18. května 2009 v 20:38  

HRO se věnuje v době, kdy se může zviditelnit dopadům toho, že se dlohodobě romské rodiny nevěnují skutečné výchově dětí, ale omezují ji na ekonomićkou stránku chodu rodiny zhusta podporovanou sociální sítí této země. To, co nazvýají segregací je pouze specifický přístup k žákům se specifickými vzdělávacími potřebami, k nimž žáci dospěli absencí rodinné péče v těchto rodinách. A se vší drzostí si brát lidi této země jako rukojmí k vydírání stylem výzvy k hromadnému exodu, to je ubohost nejhrubšího zrna. Ale co, pan Kocáb se svou mluvčí jistě něco vymyslí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.