Karel Charvát: Metaschool - Mapy do výuky snadno a rychle

pondělí 4. května 2009 ·

Učitelé si často stěžují, že pro školy nejsou v naší republice dostupné tématické digitální mapy, které by bylo možno použít ve výuce. Tato informace se však nezakládá na pravdě, neboť v porovnání s většinou evropských zemí je v naší republice unikátní stav, neboť velká většina mapových podkladů státní správy a i krajů je volně dostupná na Internetu. Navíc je volně dostupná pomocí takzvaných Webových služeb, které umožňují tyto mapy libovolně zabudovávat do jiných aplikací a využívat i třeba prostřednictvím desktopových aplikací (včetně dnes dosti populárního Google Earth). Problém je, že pedagogická veřejnost o těchto možnostech většinou neví, eventuálně neví, jak tyto služby vyhledávat a využívat.

Proto jsme se v rámci projektu Metaschool rozhodli, začít tyto digitální mapy zpřístupňovat pomocí katalogu Metaschool, který školám zpřístupní informace obsažené v katalozích státní správy. Tento katalog vám umožní vyhledávat a lehce vizualizovat digitální mapy veřejně a bezplatně zpřístupněné veřejnou správou. Zároveň vám poskytne řadu dalších nástrojů umožňujících vytváření vašich vlastních mapových kompozic, publikování vašich vlastních map, zabudovávání těchto map do výukových materiálů, ale i využívání těchto map na aplikacích běžících na vašich počítačích. Přitom navíc nebudete muset mít obavy z porušování autorských práv, nástroje, které budete mít k dispozici, pracují s těmito daty plně v souladu s autorskými právy.

Pokud si chcete vyzkoušet jednoduché vyhledávání map na portálu, můžete si to sami vyzkoušet na adrese www.metaschool.cz. Portál vám nabídne dostupné mapové zdroje a vy si můžete vyzkoušet jejich vizualizaci. Vyhledání mapových zdrojů je možně po označení tlačítka Služby a zadání klíčového slova. Katalog vyhledává dostupné zdroje na více severech, přístup k dostupným zdrojům, získáte po stisknutí tlačítka + u konkrétního serveru. Vyhledanou mapu zobrazíte po stisknutí tlačítka mapa u vyhledaného objektu. Pokud budete chtít využít pokročilejší funkce, zažádejte si na adrese vohnout (at) ccss.cz o přístupová práva.

Pokud se chcete o celém projektu dozvědět více a eventuálně se seznámit s dalšími mapovými aplikacemi pro výuku, zveme Vás na workshop, který bude probíhat v rámci mezinárodní konference ISZL dne 11.5. 2009 od 13:00 - 17:00 hod. pod označením Living Labs. Účast na tomto workshopu je bezplatná, je však třeba se předem registrovat na stránkách konference (www.isaf.cz). Workshop bude probíhat v anglickém jazyce.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. května 2009 v 7:49  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
salda09 řekl(a)...
4. května 2009 v 13:33  

,Tento příspěvek byl odebrán správcem blogu.,

Zcela oprávněně, příspěvek kazil průměr :-)

majka řekl(a)...
4. května 2009 v 17:40  

Nuda, nuda!!! Kam se poděla Česká škola, kde na každý příspěvek byly reakce, v diskusích se diskutovalo o sto šest....Něco je špatně....!!!

ignorant řekl(a)...
4. května 2009 v 21:44  

taky mě to moc nebere tento současný stav České školy. Nějak to není ono

Ondřej Neumajer řekl(a)...
5. května 2009 v 17:52  

Zajímalo by mne, zda je problém v požadované registraci nebo v konzervativních povahách učitelů (zvyklých na starou dobrou Českou školu)?

ignorant řekl(a)...
5. května 2009 v 21:27  

Ondřeji - v nepřehlednosti. Chová se to jako diskuze na Seznamu.cz. Tam jim poklesl počet diskutujících nejméně 100 krát

salda_new řekl(a)...
6. května 2009 v 11:05  

cíle však bylo dosaženo: konečně se učitelé věnují výuce, přípravě na hodiny a tvorbě ŠVP místo planého žvanění a mlácení prázdné slámy v diskusích :-)

salda_new řekl(a)...
6. května 2009 v 11:08  

Poněkud ironicky pak však působí tato slova: Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.,

salda_new řekl(a)...
6. května 2009 v 11:19  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
ignorant řekl(a)...
6. května 2009 v 21:22  

salda_new - souhlas

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.