ČTK: Středoškoláci podle studie stále méně věří policii

čtvrtek 21. května 2009 ·

Čeští středoškoláci podle studie Institutu pro kriminologii a sociální prevenci věří stále méně policii a raději by brali zákon do vlastních rukou. Informují o tom Lidové noviny (LN). "Potrestat agresora za použití individuálního fyzického násilí také není pro velkou část mladých respondentů ničím nepřijatelným," uvedl jeden z autorů studie Jakub Holas. Cílem průzkumu bylo porovnat názory současných středoškoláků a jejich vrstevníků z roku 1991. V porovnání s tímto rokem podle Holase ubylo osob, které by o pomoc požádaly policii či dospělého člověka.

Ze Zprávy ČTK vybíráme:

Průzkum ukázal, že mladí lidé by častěji trestali agresora fyzickým násilím, i když si uvědomují nelegálnost a riskantnost násilné odvety. "Považují však podobné řešení za efektivnější než zapojení státní moci," uvedl ve studii Holas. Více než čtvrtina respondentů uvedla, že nahlášení trestného činu policii nemá cenu - mladí lidé mnohdy nevěří, že policie něco vyřeší. (...)

Ze studie dále plyne, že marihuanu berou mladí lidé jako samozřejmou součást kultury a její užívání považují za osobní věc. Průzkum zjistil, že 30 procent středoškoláků bez výhrad souhlasí s tím, aby byl ze školy vyloučen student, který byl přistižen při jejím kouření a poté u něj polici našla její zásoby. Čtvrtina s vyloučením spíše souhlasí a považuje to za právo školy. S vyloučením naopak nesouhlasí v různé míře téměř pětina mladých lidí a 26 procent je pro mírnější trest. (...)

Rasistický postoj zaujímala před třemi roky pětina mladých lidí, což bylo o procento více než v roce 1991. Zatímco ale před 18 roky zaujalo 12 procent mladých lidí protirasistický postoj, v roce 2006 to bylo už 43 procent.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.