Reakce MŠMT na výroky předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Aleny Vondrové

středa 29. dubna 2009 ·

Předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová napadla prostřednictvím deníku Právo ze dne 29. dubna 2009 ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišku. Přečtěte si reakci MŠMT.

V článku Vláda odložila rozhodnutí o zvýšení platů (Právo, 29. dubna 2009), který se týká odložení projednávání návrhu na plošné zvýšení platů státních zaměstnanců o 3,5%, je citován následující výrok paní Vondrové: „Pan ministr Liška je zřejmě ta žába na prameni. Asi 650 milionů, které byly vyčleněny na platy učitelů, přesunul jinam. Teď mu tato částka chybí."

Toto tvrzení se však nezakládá na pravdě.

Nejde o 650 milionů, nebyly jen na platy učitelů, ministr Liška je "nepřesunul jinam" a tato částka resortu nechybí.

Ve skutečnosti šlo o 614 milionů korun určených nejen na zabezpečení již dříve přislíbeného nárůstu platů učitelů, ale i na podporu výzkumu na vysokých školách. Uvedené prostředky byly proti vůli ministra Ondřeje Lišky rozhodnutím vlády z konce března Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy odňaty a dostalo je Ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Jak v regionálním, tak ve vysokém školství ale citelně chyběly a proto jsem rád, že vláda nakonec vyslyšela mé argumenty a vrátila ty peníze tam, kde jsou nejvíc potřeba," vysvětluje Liška.

Pokud paní Vondrová označuje ministra školství, mládeže a tělovýchovy za "žábu na prameni" proto, že získal zpět prostředky na platy učitelů, je to u představitelky organizace hájící práva zaměstnanců jen obtížně pochopitelné. Paní Vondrová pravděpodobně netuší, že oněch 614 milionů nijak nesouvisí s plošným navýšením platů zaměstnanců rozpočtové a příspěvkové sféry o 3,5%, ale že jde mj. o peníze na navýšení nenárokové složky platů pedagogů, které ministr Liška vyjednal již dříve. Paní Vondrová možná neví, že v českých, moravských a slezských školách pracuje přes 220 tisíc učitelek a učitelů a neuvědomuje si tedy, že na plošné navýšení jejich platů o 3,5% by bylo zapotřebí 1,3 miliardy korun.

Varuje-li ministr Liška před zvyšováním tarifů bez odpovídajícího navýšení prostředků na jeho pokrytí, jen tím hájí zájmy škol. Ty by totiž v takovém případě musely peníze na vládou zvýšené mzdy vzít odjinud a situace učitelů by se tak de facto nezměnila. Všichni ředitelé škol a školských zařízení si ještě pamatují problémy, které jim způsobila sama o sobě pozitivní změna tabulky u nepedagogických pracovníků ve školství. Tehdy totiž také nedošlo k odpovídajícímu navýšení finančních prostředků.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.