MŠMT: Akční plán „Škola pro 21. století“ schválen!

středa 29. dubna 2009 ·

MŠMT v přímé návaznosti na vládní usnesení k rozvoji moderních technologií z října 2008 přijalo v tomto týdnu Akční plán označený jako „Škola pro 21. století“, zkráceně Škola21, který neřeší jen technologické a technické aspekty ICT, ale především stěžejní oblast rozvoje – pomoc a motivaci pedagogickým pracovníkům v regionálním školství.

Akční plán rozšiřuje možnosti financování nejen formou státního rozpočtu (rozvojový program pro roky 2009–2013), ale především přispívá k motivaci jednotlivých školských subjektů zpracovat rozvojové projekty v rámci evropských strukturálních fondů pro naplnění svých vlastních představ využívání moderních technologií ve vzdělávání. Nabízí směry, které mohou být motivátory pro vyhlašovatele grantových dotací na úrovni MŠMT, krajů i obcí.

„Škola21“ považuje moderní technologie za běžnou součást každodenní práce učitele a není jen podporou rozvoje informatiky jako předmětu. Je zde kladen důraz na individualizaci školské politiky v jednotlivých subjektech – je zcela na rozhodnutí ředitele školy, v jaké úrovni a v jakém rozsahu využije nabízených možností. Plán navrhuje síť školních metodických center jako osvědčený model podpory dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a technické garance rozvoje moderních technologií.

Důležitým prvkem budoucí koncepce je evaluační model školy „Profil Škola21“, který na základě mezinárodních zkušeností hodnotí technologie ve škole podle efektivnosti pedagogického procesu a určuje širší souvislosti mezi moderními technologiemi a samotným působením na žáka, včetně jeho ochrany před nežádoucím vlivem virtuálního prostředí.

Akční plán také navrhuje připravit národní projekt „Zpřístupnění digitalizovaných zdrojů“ jako důležitý krok pro rozvoj celé oblasti i v přímé návaznosti na projekty eGON – datové schránky,

Naplnění Akčního plánu Škola pro 21. století předpokládá využití finančních prostředků ESF, ale v plném rozsahu je do značné míry odvislé od rozpočtu MŠMT následujícího roku.

Vládou schválený Návrh koncepce rozvoje informačních a komunikačních technologií ve vzdělávání v období 2009-2013.

Akční plán pro realizaci „Koncepce rozvoje informačních a komunikačních
technologií ve vzdělávání pro období 2009 – 2013“ (usnesení vlády č.
1276/2008)
.

1 komentářů:

ignorant řekl(a)...
28. dubna 2009 v 21:26  

1) Kvalitní učitelé
2) Dobře zaplaceni
3) Používající moderni metody výuky
4) Moderní pomůcky - interaktivní tabule, dataprojektor,...
5) Dějiny nejsou jen "komunistická totalita" - nyní moderní
6) Nenarušit chronologii výuky dějepisu, nepodlehnout izolované výuce jednotlivých období ( viz. Německo, Švédsko,..) . To je cesta do pekel.
7) Učební plán - dotace 2 hodiny týdně od šesté třídy ( primy ) do maturity
8) Za každou cenu dodržet "historickou pravdu" - nemanipulovat fakty
9) Standard učitele vytvořit odspodu - od učitele, ne úředníka
10) Vytvoření pedagogické komory

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.