Ondřej Liška: Odpověď poslanci Bičíkovi

čtvrtek 12. března 2009 ·

11. března 2009 uveřejnil deník Haló noviny reakci ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišky na kritiku příprav reformy terciárního vzdělávání, kterou publikoval poslanec za KSČM Milan Bičík. Přečtěte si oba texty.

Pan poslanec Bičík bohužel mým slovům o Bílé knize terciárního vzdělávání neporozuměl správně. Nikdy jsem neřekl, že Bílá kniha je mrtvá, tím méně, že neplatí příslušné vládní usnesení. Řekl jsem pouze to, že Bílá kniha představovala jednu fázi procesu reformy terciárního vzdělávání, která je nyní u konce. Plynule na ni však navazuje fáze další - příprava věcného záměru zákona o terciárním vzdělávání, na níž se do značné míry podílejí zástupci vysokých škol. Úkolem Bílé knihy bylo mj. vytyčit základní směr a vyvolat zasvěcenou diskusi. A to se také evidentně podařilo, přestože mediální obraz této diskuse byl (bohužel i díky vašemu listu) poněkud jednostranný a neodpovídal skutečnosti. Že se zákon o terciárním vzdělávání bude v některých otázkách lišit od Bílé knihy, vyplývá už ze samotné podstaty obou textů - legislativní předloha není přece totéž, co strategický a analytický text. A je jen přirozené, že místy velmi otevřená a kritická debata, kterou jsme o Bílé knize s akademickou i širokou veřejností vedli, se musí v zákoně také odrazit. Jaký by jinak měla smysl? Jestliže pan poslanec Bičík interpretuje tuto skutečnost jako můj ústup z pozic Bílé knihy, pak nepochopil nejen smysl tohoto dokumentu, ale ani podstatu demokratické diskuse jako takové. Tak jako platí, že věcný záměr zákona Bílou knihu v některých směrech překonává, jinde z ní zase naopak přímo vychází. To je naprosto přirozený výsledek první fáze reformy. Zástupci vysokých škol, kteří na věcném záměru pracují, to dobře vědí. A pan poslanec Bičík teď už snad také.

Ondřej Liška
ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Tleskat, či netleskat

(Haló noviny, 7. března 2009)

Skoro by se chtělo zatleskat - jsou-li citace médií přesné, prohlásil ministr školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Oldřich Liška Bílou knihu terciárního vzdělávání za mrtvou. Současně představil časový harmonogram a pracovní tým pro přípravu věcného záměru příslušného zákona a přislíbil těsnou spolupráci s akademickou obcí. Neopomenul ani zdůraznit, že návrh zákona nebude obsahovat zavedení školného. To vše je v porovnání s dosavadními zkušenostmi zcela určitě výrazný pokrok. Přesto mi ovšem pár věcí vrtá hlavou. Ví pan premiér a další členové vlády, že bílá kniha a společně s ní i příslušné usnesení vlády již zřejmě neplatí? Jsou ochotni připustit, že se při schvalování bílé knihy tak trochu mýlili a stejně ochotně schválí a doporučí Parlamentu ČR i návrh zákona? Nesedí nebo nechystá se náhodou posadit někde v temném koutě MŠMT některý z renomovaných poradců s dočasně přiděleným legislativcem, aby souběžně s návrhem zákona připravovali i příslušné pozměňovací návrhy, které by Bílou knihu a její rozporné pasáže opět oživily poté, co bude návrh projednáván ve sněmovně a změny předloženy některým z poslanců? Je prohlášení pana ministra, že veřejné výdaje do terciárního školství by měly být vyšší a dosahovat někde kolem jednoho procenta HDP, novým zjištěním nebo nejasným příslibem? A tak i ten slibovaný potlesk (vzhledem k předcházejícím zkušenostem) nebude nic výrazného. Jde spíš o potlesk závodníkovi, který měl na trati karambol, zvedá se a chystá se běžet dál. 

Milan BIČÍK
poslanec, stínový ministr školství (KSČM)



Ondřej Liška

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.