MŠMT: Konference Muži do škol

čtvrtek 12. března 2009 ·

MŠMT uspořádalo ve spolupráci s Ligou otevřených mužů (LOM) konferenci, jejímž cílem bylo upozornit na genderovou nevyváženost ve vzdělávání, představit kampaň Muži do škol a seznámit se se zahraničními zkušenostmi z obdobných programů.

Prostřednictvím konference Muži do škol MŠMT zahájilo diskuzi týkající se genderové rovnosti ve školství.

Ministr Liška po svém nástupu na ministerstvo deklaroval prosazování rovného přístupu ve školství jako jednu ze svých priorit. Konkrétním vyústěním této snahy bylo založení nové skupiny pro sociální programy ve školství, v rámci které je věnován prostor i agendě rovných příležitostí žen a mužů. „Konference Muži do škol je výsledkem změn, které se na MŠMT v poslední době udály,"  uvedla náměstkyně ministra pro sociální programy ve školství Klára Laurenčíková. „Jednou ze strategií, kterou jsem se po svém nástupu na post náměstkyně rozhodla uplatňovat, je intenzívní spolupráce s neziskovým sektorem, který dlouhodobě sleduje evropské trendy v oblasti genderu a může pro nás být zdrojem inspirace."

V mateřských školách v České republice učí zhruba 22 tisíc žen oproti pouhým 27 mužům. Ačkoli na dalších stupních vzdělávání poměr mužů roste, genderová nevyváženost zůstává typickým jevem i na základních a středních školách. „Pro optimální rozvoj dětí i z hlediska kvality a podnětnosti vyučování je  vhodné, aby učitelský sbor byl co nejpestřejší. Vyvážený poměr žen a mužů ve školách nabízí žákům a žákyním pozitivní modely ženských a mužských rolí,"  upozornila Klára Laurenčíková a dodala, že na problém je nutné pohlížet i optikou pedagoga. „Učitelská profese je součástí pracovního trhu. Genderová segregace v jednotlivých odvětvích je vždy problematická, a to nejen ve školství."

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy chce usilovat o zvýšení atraktivity a prestiže učitelského povolání. K tomu by měl přispět i připravovaný Standard profese učitele. „Zejména cestou společenského uznání a poskytnutí prostoru pro seberealizaci je možné oslovit nové sociodemografické skupiny obyvatel, tedy i muže a redukovat dopad genderových stereotypů na jejich volbu vstoupit do učitelského stavu,"  řekla náměstkyně Laurenčíková.

Na konferenci vystoupil také zástupce Ligy otevřených mužů Václav Šneberger. Účastníkům představil program Muži do škol, který nabízí podporu studentům pedagogických fakult, učitelům, školám i jejich zřizovatelům. „V České republice je dost mužů, pro které je péče o děti, jejich výchova a vzdělávání prioritou a významnou profesní nebo volnočasovou možností seberealizace. Program LOM Muži do škol nabízí nástroje, jak takové muže oslovit, podpořit a zajistit jejich aktivní účast ve školství. Bez participace mužů na péči o děti na všech stupních vzdělávání je genderová rovnost jen prázdným konceptem,"  zdůraznil Václav Šneberger.

Zahraniční host Kenny Spence seznámil účastníky konference se zkušenostmi s programy zaměřenými na začlenění mužů do vzdělávání, které se uskutečňují ve Skotsku. Kenny Spence je koordinátorem projektu Men in Childcare, manažerem Gilmerton Children & Family Centre a řídí otcovský klub Edinburgh`s Lone Fathers. Sám působí jako pedagog v mateřských školách již 18 let.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.