Nadační fond Prague Post: ´The Best teacher of English award´

středa 11. března 2009 ·

Diskuse ohledně reformy školství a učitelské profese se staly v poslední době aktuální záležitostí a i české školy se učí rozpoznat dobré učitele.

Nadační fond Prague Post, který se dlouhodobě věnuje podpoře vzdělávání, se rozhodl v roce 2008 vyhlásit soutěž ´Nejlepší učitel angličtiny ´. Proč jsme se rozhodli přistoupit k této anketě nebo soutěži? Rádi bychom tímto projektem motivovali učitelé, kteří dělají svou práci dobře, mají zájem o nové metody výuky a materiály a dokáží inspirovat a motivovat své žáky a studenty. 

Učitelé mohli být nominováni jak svými studenty, tak řediteli škol. Zaměřili jsme naši soutěž na výuku angličtiny, protože výuka jazyků je prioritou nejen v České republice, ale i v Evropské unii a náš Nadační fond, který je sesterskou organizací anglického týdeníku Prague Post,  se věnuje  dlouhodobě vzdělávacím programům v angličtině.

Podmínkou účasti v anketě ´Best teacher of English´ bylo vyplnění dotazníku a přiložení aspoň jednoho doporučujícího dopisu od ředitele školy nebo studentů. Bylo možno poslat i  audio, DVD nahrávky, ukázky společných prací a výstupů z projektů. 

Dostali jsme celkem 12 nominací a úroveň všech nominovaných učitelů byla opravdu vysoká, takže výběr nebyl jednoduchý. Při posuzování se bodovaly učební metody, otevřenost vůči novým technikám výuky, doporučující dopisy, mimoškolní aktivity a samozřejmě, jak dokáže učitel inspirovat a motivovat své žáky. 

Do užšího výběru jsme vybrali 5 učitelů, z kterých byly po osobních návštěvách škol vybrány tyto  3 finalistky:
 

  • Mgr. Simona Fialová, která učí na Základní a střední škole Dr. Martina Luthera v Plzni více než 9 let. Učí předškoláky a 1. třídu. Byla vybrána hlavně pro svůj citlivý přístup k dětem . Jak jsme viděli při osobní návštěvě školy, její styl výuky je hravý a přitažlivý pro děti – používá ve výuce písničky a jednoduché komunikační hry a děti ji milují a nebojí se komunikovat anglicky. Miloš Vršecký, ředitel základní a střední školy Dr. Martina Luthera v Plzni napsal o Martině v doporučujícím dopise: ´Jedinečný je kandidát v přístupu k dětem, který je výrazně citlivý, ale výchovně náročný. Výsledky její práce prokazatelně nasvědčují ,že je skvělým, a dá se říci špičkovým učitelem angličtiny. Ale nejen to, je Člověkem a Pedagogem, psáno s velkým č a p, což obrazně vystihuje vše.‘
  • Mgr. Eva Kostecká – Střední odborná škola Šumperk - Studenti, kteří tajně nominovali svoji třídní učitelku do této soutěže, napsali v doporučujícím dopise: ˇUž máme vítězku soutěže Best teacher of English. Nevíte ,kdo to je ? Přece naše nejskvělejší, nejhodnější třídní maminka – Mgr. Eva Kostecká.  A pokud Vám není jasné proč, račte shlédnout naši fotonominaci – mladá, krásná s perfektním americkým přízvukem….‘ Naši výběrovou komisi zaujalo, že zvládá při výuce nejmodernější techniku – počítače, internet, multimediální interaktivní tabuli a věnuje se svým studentům nadstandartně i v době svého volna. Organizuje s nimi poznávací zájezdy do Anglie, připravuje je k jazykovým zkouškám a soutěžím . Je také regionální metodičkou anglického jazyka, oponentkou při tvorbě jazykových dokumentů a připravuje jazykovou učebnici na ekologická témata pro e- learning. 
  • Mgr. Alexandra Šefránková – Střední umělecká škola Ostrava - Miroslav Kuš, ředitel Střední umělecké školy v Ostravě napsal v doporučujícím dopise o Alexandře Šefránkové: Mgr. Alexandra Šefránková učí na Střední umělecké škole již desátý rok. Patří k nejaktivnějším vyučujícím této školy. Její činnost se neomezuje jen na práci v předmětu, ale zapojuje se i mimo vyučování. Pro vyučování anglického jazyka lze uvést přípravu anglických textů s uměleckou tématikou k maturitám, spolupráci s jednotlivými výtvarnými obory na odborných textech, přípravu žáků na olympiádu v anglickém jazyce. Její osobní přístup k žákům je velmi dobrý. Rozumí jim, má pochopení pro jejich problémy, pomáhá jim je řešit. Nás nadchly kromě jejího přístupu k výuce a angažovanosti především výtvarně zajímavé anglické deníčky z poznávacích zájezdů do Anglie a jiných zemí a anglický slovníček architektonických slohů. Oceňujeme, že dokázala zkombinovat výuku angličtiny s uměleckými zájmy žáků a tím je motivovat.

Slavnostního vyhlášení The Best teacher of English 2. března 2009 v kavárně Starbucks na Malostranském náměstí se zúčastnil Ing. Petr Špirhanzl, ředitel odboru organizačně správních činností a dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků MŠMT.

Vybraní učitelé dostali peněžní odměnu od Nadačního fondu Prague Post, skleněné vázy od partnera ankety – společnosti  Moser a jazykové příručky a knihy od dalšího partnera projektu - Oxford University Press.

Součástí akce bylo i hudební vystoupení žáků 1. třídy od ´nejlepší učitelky angličtiny´Mgr. Simoně Fialové, kteří  zazpívali anglicky a ukázali, že se opravdu nebojí cizího jazyka.

V dalším ročníku, který byl znovu otevřen v únoru ,bychom rádi dostali více nominací, abychom mohli ocenit více učitelů ze základních a středních škol.

Každý den učitelé podporují a motivují žáky a studenty a naše soutěž Best teacher of English  má povzbudit a ocenit ty učitelé, kteří umějí využít potencionál svých studentů a jsou příkladem.



tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.