MŠMT: Známky z chování se rušit nebudou

čtvrtek 5. března 2009 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se nechystá rušit známky z chování. Informace, které se objevily v tisku, jsou zavádějící.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška nemá v úmyslu rušit známky z chování a nepřipravuje v této souvislosti žádná legislativní opatření. V rozhovoru pro časopis Týden ministr doslova řekl: "Spíše je třeba si položit otázku, jestli známky z chování mají vůbec ještě smysl. Je to předmět, který se nevyučuje, ale známkuje se. Když má dítě problémy, které si přináší z rodiny, tak tím, že mu dám horší známku z chování, mu nepomůžu. Tady musí nastoupit jiná intervence. Změna přístupu k dítěti, individualizace výuky, asistent pedagoga…"

Vyjádření ministra tedy směřovalo k vyvolání odborné diskuze nad významem, způsobem a formou tohoto hodnocení, nad tím, jaké má jeho dnešní podoba limity a nevýhody, jak je účinná například ve vazbě na stále větší problémy s chováním dětí. Škola vedle své vzdělávací role plní také  roli výchovnou a do hodnocení chování by se měla promítnout řada oblastí, které nemohou být postiženy v rámci hodnocení jednotlivých předmětů.

Zahájení diskuze nad tímto tématem je žádoucí, v žádném případě to však neznamená, že se MŠMT v nejbližší době chystá jakékoliv legislativní kroky.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.