Petr Kolman: Rozvázání pracovního poměru dohodou

čtvrtek 5. března 2009 ·

Otázky:

1. Pokud dojde k rozvázání pracovního poměru dohodou, musí (či mohou) v ní být uvedeny důvody proč k této dohodě došlo?

2. Je v souladu s právem pokud zaměstnavatel-škola odůvodní svůj návrh dohody na rozvázání pracovního poměru mj. i tím, že zaměstnanec pracuje tak, že tu jsou důvody, pro které by mohl být se zaměstnancem pracovní poměr zrušen i okamžitě? Nejde ze strany školy o nepřiměřený či dokonce nelegální nátlak? (dotazy byly kráceny)

Odpovídáme: 

Zákoník práce kogentně stanoví, dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.

Dohodu o rozvázání pracovního poměru uzavírají zaměstnavatel a zaměstnanec písemně, pozor, jinak je dohoda ex lege neplatná. 

Jak je to s uvedením důvodů? Musím tam být vyjmenovány?

V dohodě musí být uvedeny důvody rozvázání pracovního poměru, pouze v případě, že to požaduje  zaměstnanec (učitel) .

Jedno vyhotovení dohody o rozvázání pracovního poměru musí zaměstnavatel dát zaměstnanci.

K druhému  dotazu: 

Dle judikátu Nejvyššího soudu ČR (viz NS ČR 21 Cdo 1332/2001) se nejedná o bezprávnou výhrůžku ani o zneužití výkonu práva na újmu zaměstnance, jestliže zaměstnavatel svůj návrh na rozvázání pracovního poměru dohodou odůvodní tím, že podle jeho názoru jsou zde důvody, pro které by mohl se zaměstnancem pracovní poměr zrušit okamžitě.

Tudíž to možné s největší pravděpodobností je. 



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.