Reakce MŠMT na tiskovou zprávu Jiřího Paroubka

pátek 6. února 2009 ·

Předseda České strany sociálně demokratické Jiří Paroubek ve své pravidelné týdenní zprávě o školství kritizoval práci ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišky. Panu předsedovi však jeho spolupracovníci i tentokrát připravili zcela chybné podklady plné faktických omylů.

DÁLE ČTĚTE: Tisková zpráva Jiřího Paroubka

Ad platy učitelů

Finanční prostředky určené na zvýšení nenárokových složek platů pedagogů v roce 2009 jsou v tuto chvíli na účtech jednotlivých krajů, které je následně rozesílají na účty škol a školských zařízení.

Není však důvod, proč by tato skutečnost měla mít zásadní vliv na výplaty za měsíc leden. Ředitelé škol a školských zařízení měli a mají na účtech svých škol k dispozici dostatek finančních prostředků, a to díky záloze, která je poskytována každoročně za účelem překlenutí doby, než na účet škol dorazí prostředky státního rozpočtu na aktuální rok. MŠMT zavázalo krajské úřady přidělit každé škole a školskému zařízení pro účel výplat za měsíc leden finanční prostředky ve výši minimálně dvojnásobku objemu mezd, poskytnutých škole na jeden měsíc ve čtvrtém čtvrtletí předchozího roku.

Každá škola či školské zařízení zřizované krajem nebo obcí má tím pádem na svém účtu na platy minimálně dvojnásobek toho, kolik na standardní výplatu za leden potřebuje, a to již v tuto chvíli.

Ředitelé a ředitelky by se tedy neměli bát zvýšit motivační složky platu pedagogů již v prvních měsících roku a řada z nich tak skutečně činí.

Je evidentní, že učitelé v roce 2009 nepřijdou o jedinou korunu z prostředků, o které se ministru Liškovi podařilo kapitolu školství navýšit.

Ad platforma „Pro vzdělanost"

Není pravda, že k iniciativě Pro vzdělanost se připojili zástupci akademických senátů převážné většiny českých vysokých škol. Naopak je pravda, že reformu terciárního vzdělávání v té podobě, v jaké ji připravuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, podporuje reprezentace většiny vysokých škol, což se dá doložit. Jak Česká konference rektorů, tak Rada vysokých škol se aktivně podílejí na přípravě zákona o terciárním vzdělávání. Některé vysoké školy se již ostře vymezily vůči tomu, jak jsou v médiích interpretovány jejich postoje k reformě VŠ - viz např. stanovisko Jihočeské univerzity.

Důkazem zájmu resortu o humanitní obory je konference Humanitní obory - tradice a perspektivy, kterou organizuje ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška (uskuteční se v dubnu). Zde chce MŠMT ve spolupráci se zástupci humanitních fakult dospět ke shodě v otázce nezastupitelného postavení humanitních oborů v systému českého vysokého školství. Liška podle svých slov k tématu reformy terciárního vzdělávání přistupuje věcně a odmítá přistoupit na hru opozice, která vysoké školy cíleně zneužívá k politickým účelům.

O dalších omylech Jiřího Paroubka v souvislosti s Bílou knihou terciárního vzdělávání (nikoli "terciálního školství", jak se uvádí v tiskové zprávě ČSSD) se více dočtete zde.  „Sociální demokracie kdysi vznikla jako strana obhajující práva dělníků. Zajímá její dnešní představitele, že pouze 9% dětí z dělnických rodin u nás studuje? Zajímá Jiřího Paroubka, že je to nejmenší číslo široko daleko v Evropě?" ptá se ministr Liška. „Před časem jsem konstatoval, že Bílou knihu terciárního vzdělávání Jiří Paroubek nečetl a nečetli ji ani jeho spolupracovníci. Zdá se, že se na tom nic nezměnilo, proto mu ji při našem nejbližším setkání raději osobně předám."

Ad čerpání evropských prostředků

Tvrzení, že za působení Ondřeje Lišky v čele ministerstva nedošlo k žádnému vývoji v oblasti čerpání evropských prostředků, není pravdivé. Potvrzuje to i hodnocení evropské komisařky pro regionální politiku Danuty Hübner a ředitelky Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku Kataríny Mathernové (viz zde). 

Pod vedením Ondřeje Lišky se MŠMT z hlediska evropských peněz podařilo nemálo. Jeho pracovníci připravili a prosadili Evropskou komisí vysoce pozitivně hodnocený program Výzkum a vývoj pro inovace a systematicky připravují potenciální žadatele o podporu ve smyslu zkvalitňování předkládaných návrhů.

Vezmeme-li navíc v úvahu program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, patří MŠMT z hlediska čerpání mezi nejúspěšnější resorty. Jeho realizace byla zahájena vyhlášením výzvy k předkládání globálních grantů krajů v celkové alokaci 6,7 mld. Kč

Peníze konkrétním školám jdou z velké části prostřednictvím krajů. „Evropské finanční prostředky pro školy už byla na kraje odeslány, ale řada nových hejtmanů z ČSSD zmrazila podepisování smluv. A bez jejich podpisů se ke školám nedostane ani halíř. Takže je to spíš slovo do vlastních řad," zdůrazňuje ministr Ondřej Liška. Příkladem podle něj může být třeba Středočeský kraj, kde je realizace globálních grantů ohrožena také personálními změnami v rámci krajského úřadu, které provádí hejtman David Rath.

„Pokud si Jiří Paroubek chce zneužívat výsostně odborné problematiky k profilování svého  kandidáta do Evropskeho parlamentu, stínového ministra školství Jiřího Havla, škodí tím nejvíc právě resortu školství," uzavírá ministr Liška.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.