LINET získal evropské peníze na spojení výuky a praxe učňů

úterý 24. února 2009 ·

LINET, přední výrobce nemocničních a pečovatelských lůžek, bude dlouhodobě finančně i odborně podporovat žáky odborných technických škol ve Středočeském kraji. Na projekt „S program“, který byl spuštěn v únoru 2009, získal LINET peníze z Evropského sociálního fondu (ESF) a státního rozpočtu ČR. Konkrétně se jedná o cílenou práci s žáky ze škol SOU Kladno Dubská, SOU řemesel Stochov a Integrovanou střední školou Slaný. Pro učně vzniká v LINETu speciální tréninkové pracoviště za 2 miliony korun.

LINET si chce projektem zajistit dostatek kvalitních pracovníků technických profesí. A dlouhodobá spolupráce se školami se LINETu vyplácí. „Více než polovina vyučených, kteří měli možnost být v LINETu v loňském roce na odborné praxi, k nám nastoupila,“ řekla personální ředitelka společnosti Vladimíra Michnová. Loni tak do LINETu  nastoupilo 11 žáků. Kvalifikovaná síla je pro LINET velmi důležitá, protože 60 % z celkem 550 zaměstnanců je spojeno s výrobou a technologií.

LINET v návaznosti na školní vzdělávací plány partnerských škol a ve spolupráci s jejich mistry zajistí pro žáky vybraných oborů v provozu a ve speciálně vybudovaném tréninkovém pracovišti odborný výcvik. Následně nabídne úspěšným absolventům možnost zaměstnání. Vedle získání odborné praxe bude pro studenty připraven zajímavý motivační program, kdy mají možnost svým výkonem, studiem a docházkou ovlivnit výši svojí odměny. Učni získají zdarma již během výcviku některé benefity, stejné jako zaměstnanci společnosti např., dotované stravování, pracovní oděvy a další pomůcky. Celkem se projektu zúčastní zhruba 30 žáků.

Projekt pomůže školám i žákům uplatnit nové přístupy získané přímo z praxe, a tak pružněji reagovat na změny na trhu práce. LINET vytvoří ty nejlepší podmínky pro praktickou výuku studentů v moderním prostředí prosperujícího podniku a tím zlepší konkurenceschopnost absolventů a jejich uplatnění. „Během dvouletého odborného výcviku v LINETu  žáci mají skvělou příležitost vyzkoušet si, co je baví a na co mají talent. Do práce pak nastupují vybaveni konkrétními znalostmi z reálného prostředí a nemají problém najít uplatnění i v době krize,“ řekl vedoucí učitel odborného výcviku Jaroslav Cvrček z ISŠ Slaný. Studenti absolvují tříletou výuku nebo čtyři roky s maturitou. LINET je díky použitým technologiím jedním z nejlépe vybavených pracovišť v kraji. Žáci se tak dostanou k tomu nejlepšímu již při studiu. Vedle toho mají příležitost prověřit si v tréninkovém centru svou zručnost na moderních strojích a seznámit se s aktuálními výrobními postupy.

Spolupráci se středními školami a učilišti se LINET věnuje dlouhodobě - snaží se zvýšit prestiž technických oborů. Motivuje i žáky základních škol, pořádá pravidelné exkurze pro učitele i studenty, organizuje odborné praxe. „Znalost konkrétního prostředí a reálná představa o náplni práce v jednotlivých profesích snižuje podíl absolventů nespokojených se zvoleným oborem,“ říká Vladimíra Michnová. Podle ní se zájem o strojírenské profese pozvolna zvyšuje, ale limitující je počet žáků, kteří školy opouštějí.

Oblast vzdělávání je pro LINET stěžejní a zdaleka se netýká jen učňovského školství. LINET již několik let podporuje vzdělávání zdravotníků v úspěšném projektu LINET Scholaris. Před čtyřmi lety odstartoval rovněž projekt podnikového vzdělávání Akademie produktivity a inovací (API), která nabízí různé formy studia či stáží stovkám zájemců z řad studentů, vlastních zaměstnanců LINETu i pracovníků jiných firem. LINET taktéž spolupracuje s vysokými školami technického směru, např. fakultou biomedicínského inženýrství ČVUT. LINET plánuje ve Slaném otevřít nový typ vysoké školy se zaměřením na průmyslové inženýrství pro zhruba tisícovku studentů. „Chceme studenty zapojit do dění v závodech a práce na některých projektech, aby měli zhruba 50 procent praxe a 50 procent teorie ve škole,“ řekl ředitel LINETu Zbyněk Frolík. „Každá dobrá škola potřebuje pro svůj rozvoj strategického partnera, o kterého se může v průmyslu opřít,“ doplnil Zbyněk Frolík.

LINET patří v oboru nemocničních lůžek mezi pět největších firem na světě a firma je výjimečná množstvím inovací a vysokou dynamikou růstu. Ročně se v závodě v Želevčicích u Slaného vyrobí desítky tisíc lůžek, dále pak široký sortiment matrací, pacientských stolků a zdravotnického nábytku. Dceřiné společnosti fungují ve Francii, Velké Británii, Itálii, Švédsku, Španělsku a Číně. V obchodním roce 2007/08 exportoval LINET 86 % produkce do 75 zemí světa, přičemž největšími odběrateli jsou státy Evropské unie. Konsolidovaný obrat skupiny LINET přesáhl v tomto obchodním roce 70 milionů EUR.



tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.