Jan Wagner: Zákaz mobilů aneb úředníci ministerstva školství ztratili soudnost

pátek 27. února 2009 ·

Kampaně byrokratů proti moderním technologiím všeho druhu jsou předem předurčeny k neúspěchu. Pokud se do podobných kampaní zapojí i kantoři, hrozí jim u žáků s velkou pravděpodobností další ztráta autority. Včerejší zprávy z řady médií, že ministerstvo školství chce po dohodě s Asociací pedagogů základního školství v novele školského zákona "ošetřit" zneužívání mobilů v hodinách, jsou alarmující. Doufejme, že jde jen o informační šum.

Zpravodajský server Hospodářských novin iHNed.cz přinesl článek Učitelé dosáhli svého. Bude zákon, který jim dovolí zabavit dětem mobil, kde je citována mluvčí školství Kateřina Bohmová: "Chceme uvést přímo v zákoně, že učitelé mohou odebrat žákovi předmět, který ruší výuku nebo je nebezpečný. Takové opatření se vztahuje i na mobilní telefony." Řešit ustanovením zákona takovýto detail je absurdní a na škodlivost podobného postupu upozorňují právníci již dlouho. Pokud pak takto reagují ti, kteří mají vychovávat, jde o rezignaci na vlastní schopnosti.

Většina škol už dnes má ve svém školním řádu, že děti mobilní telefony při vyučování používat nesmí. Bohužel jde o ustanovení vysloveně hloupé, protože není důvod, proč by si žák nemohl pomocí mobilního telefonu například vyfotografovat tabuli s výkladem místo jeho opisování. Samozřejmě jsou tu jisté meze, ale zákaz zpravidla nic neřeší. Moderní technologie žáci jinde běžně používají a omezování je kontraproduktivní. Kateřina Bohmová dodává: "My to ještě zdůrazníme v zákoně, aby si případně rodiče nemohli pak u učitele stěžovat, že jejich dítěti vzal telefon neoprávněně. Po hodině učitel samozřejmě mobilní telefon žákovi vrátí."

Děti moderní technologie užívají i zneužívají. Když jsem chodil do školy, zapisovali jsme si výroky kantorů a ještě po třiceti letech se těmto zápiskům na schůzkách i společně s kantory smějeme. Dnešní žáci si kantory natočí a záznam zveřejní na internetu. S tím se musíme smířit a pokusit se jim trpělivě vysvětlovat, že stejně jako kantor nemůže bez souhlasu rodičů zveřejňovat snímky žáků, nemohou oni zveřejňovat snímky kantorů. Žáci to nejspíše neuznají, protože foto- a videoservery podobnými snímky doslova přetékají.

Stejně tak si musíme přiznat, že žáci přestávají používat taháky, ale zadání písemek či maturitních otázek mobilem vyfotografují, odešlou a vzápětí řešení obdrží do mobilu jako MMS nebo e-mail. Troufám si tvrdit, že vloni takto maturitní otázky vypracovaly desítky procent maturantů, možná už většina. Vedle tohoto fenoménu je stahování referátů či seminárek nebo nahrávání kantora jen trapnou a nepodstatnou banalitou.

Zákaz používání mobilů není v této souvislosti řešením, jde jen o mediálně zajímavou kampaň, která nebude mít dlouhého trvání. Stejně jako pokusy o udržování dnešního neudržitelného stavu ochrany autorských práv, pokusy o regulaci internetu či sociálních sítí nebo represi proti lehkým drogám. Už dnes se nám kvůli tomu teenageři smějí...

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.