Jan Wagner: Vyhledávání knih Google nyní i s časopisy

středa 10. prosince 2008 ·

Služba Vyhledávání knih Google funguje stejně jako webové vyhledávání. Pokud se na knihu nevztahují autorská práva nebo její vydavatel dal svolení, můžete si zobrazit její náhled a v některých případech i celý text. Je-li kniha ve veřejném vlastnictví, můžete si bezplatně stáhnout její kopii ve formátu PDF.

Službu Vyhledávání knih Google (Google Book Search) jsme zmiňovali v řadě článků o digitalizaci knih a knihoven. Google kromě jiného digitalizuje knihy a časopisy z amerických universitních knihove (kde můžeme najít i skvosty jako Kwěty české listy zábawné pro wsseliký staw z roku 1834), ale kooperuje i s nakladatelstvími a zřejmě ve Vyhledávání knih Google naleznete i kompletní produkci Computer Press. Obsah zdigitalizovaných knich je převeden do textu a zaindexován, takže je v něm možné fulltextové vyhledávání. To dává uživateli donedávna nepředstavitelné možnosti.

Nyní jsme se dočkali rozšíření služby Vyhledávání knih Google o obsah kompletních ročníků populárních časopisů jako je například Popular Science, New York Magazine nebo třeba i Bulletin of Atomic Scientists.

Kromě zpřístupnění vyhledávání je k dispozici i provázání článků s Mapami Google. Ročníky Popular Science jsou k dispozici od roku 1870:

Využití je samozřejmě možné v celé řadě vzdělávacích oblastí. Například při listování padesát let starými časopisy si člověk uvědomí vývoj reklamy nebo najde tehdjší malá americká auta:

Používáte zdroje z Vyhledávání knih Google ve výuce?

 



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.