Jan Wagner: The European Library: zdroje z 45 evropských národních knihoven on-line

úterý 27. června 2006 ·

Digitalizace knihoven je na postupu a přestože na si dostupnost digitální podoby všech vydaných knih ještě počkáme, portál The European Library již nabízí řadu pokladů. Sen mnoha studentů, badatelů a vědců se možná už brzy stane skutečností…

The European Library je portálem, který nabízí přístup k řadě zdrojům, ať už jsou to knihy, časopisy či deníky, plakáty a další, z 45 evropských národních knihoven on-line. Vyhledávání zdrojů je zdarma a dodávka digitálních objektů je opět zčásti zdarma nebo za poplatek. Tento projekt Evropské komise by měl do roku 2008 vytvořit digitální knihovnu obsahující na dva miliony on-line dostupných digitalizovaných děl a do roku 2010 by již zde mělo být šest milionů knih, obrázků, ale i fotografií, filmů a dalších kulturních děl.

Na projektu plně participují národní knihovny Dánska, Estonska, Finska, Francie, Chorvatska, Itálie, Litva, Německa, Nizozemí, Portugalska, Rakouska, Srbska, Slovinska, ŠvýcarskaVelké Británie, spolu s ICCU (Národní institut pro katalogizaci z Itálie) a s CENL (the Conference of European National Librarians). Jejich sbírky byly do The European Library zahrnuty jako první. Dalších třicet národních knihoven, včetně české, na projektu spolupracuje zatím jen částečně. Portál je hostován na nizozemské Koninklijke Bibliotheek.

Evropská komise má v úmyslu podpořit národní digitalizační střediska až 250 miliony eur, ale podobně jako u podobných projektů tohoto druhu mohou být brzdou autorská práva. Stránky jsou plně lokalizovány zatím do tří jazyků: angličtiny, francouštiny a němčiny, stránky vyhledávače pak do jedenácti dalších, čeština bohužel chybí (i když v řadě systémových funkcí je již zřejmě zabudována).

Na posledním obrázku je mapa Topographia Hiberniae z Národní knihovny Irska od Giralda de Barri, známého jako Giraldus Cambrensis, který navštívil Irsko krátce po invazi Normanů kolem roku 1200. Není krásná?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.