Radek Sárközi: Pátrání po krajských pedagogických centrech

pondělí 14. února 2005 ·

Pokusil jsem se vyhledat internetové stránky nových a staronových středisek služeb školám, které si kraje zřídily pro další vzdělávání pedagogických pracovníků po zániku pedagogických center zřizovaných ministerstvem školství. Jak úspěšný jsem byl, můžete posoudit.

Od nového roku již nefungují krajská pedagogická centra, jejichž zřizovatelem bylo ministerstvo školství. Petra Buzková totiž k 31. 12. 2004 tyto instituce zrušila. Ponechme stranou smysluplnost takového rozhodnutí, ignorování protestů odborné veřejnosti, podivné okolnosti i výroky paní ministryně v médiích, které zavdávají podezření, že tento krok neproběhl se znalostí problematiky, nebyl racionální a negativní důsledky převládají nad pozitivními, lze-li vůbec nějaké klady najít…

Pedagogické centrum Praha

Na troskách krajských pedagogických center vznikla detašovaná pracoviště Pedagogického centra Praha www.pcpraha.cz, které se bude dále zabývat především následujícími vládními prioritami:

  • vzdělávání vedoucích pracovníků a kariérní růst,
  • Státní informační politika ve vzdělávání,
  • další vzdělávání v oblasti cizích jazyků,
  • informace o evropských fondech.

Mezi ně kupodivu nepatří další vzdělávání pedagogických pracovníků, které zaniklá pedagogická centra zajišťovala. MŠMT ho zcela ponechalo trhu…

Krajská střediska služeb školám

Přestože Petra Buzková nesplnila svůj příslib, že na kraje převede finanční prostředky a majetek zanikajících pedagogických center, řada krajů si zřídila vlastní vzdělávací instituce. Jejich jádrem se stala střediska služeb školám. Pokusil jsem se vyhledat internetové stránky nových institucí a rozšířených středisek služeb školám, které si kraje zřídily pro další vzdělávání pedagogických pracovníků po zániku pedagogických center zřizovaných ministerstvem školství.


Akreditace DVPP

Pro úplnost ještě dodejme, že učitelé se mohou vzdělávat i jinde, například na kurzech pořádaných neziskovými organizacemi a nově i fyzickými osobami. Výběr z neziskových organizací najdete na webu www.eucebnice.cz.

MŠMT připravilo rozšíření akreditací z právnických osob také na fyzické osoby. V mezidobí ale raději pozastavilo přijímání všech nových kurzů k akreditaci, čímž nadělalo nejednu vrásku právě nově vzniklým krajským centrům. Místo toho, aby jim situaci ulehčilo, ještě více je ztížilo… Od 1. března 2005 ale konečně mohou poprvé žádat o akreditaci kurzů v rámci DVPP i fyzické osoby, viz http://www.msmt.cz/_DOMEK/default.asp?CAI=3138. Aktuální databáze akreditovaných kurzů by měla být k dispozici na adrese http://www.msmt.cz/advpp/vybdvpp.asp.



Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.