Marie Šotolová: Němečtí učitelé chodí na Schulweb

středa 23. února 2005 ·

Zatímco u nás se o velkém vzdělávacím portálu už několik let mluví, a pohříchu v nepříliš lichotivých souvislostech, za našimi hranicemi už dlouho funguje vícero skvělých projektů. V Německu mezi ně určitě patří Schulweb, který letos slaví už deset let existence! A stále má co nabídnout i českým učitelům.

Byl sice apríl, ale Frerk Meyer svůj nápad spojit přes internet německé školy myslel smrtelně vážně. Psal se rok 1995 a vědecký spolupracovník Humboldtovy Univerzity nadchnul v Darmstadtu na pedagogické konferenci pro svůj plán snad všechny učitele, kteří se jí zúčastnili. Zrodil se nejstarší německý vzdělávací server.

Za deset let svého trvání získala adresa www.schulweb.de nesmírnou popularitu, protože umožňuje bezprostřední kontakt a komunikaci mezi nejrůznějšími, většinou základními a středními školami. Každoročně sem zavítá milion návštěvníků, z nichž každý si v průměru prohlédne deset stránek. Dnes je jako veřejná služba součástí Německého vzdělávacího serveru (Deutscher Bildungs Server, www.bildungsserver.de). Financují ho německé spolkové země a také inzerenti. Například měsíční pronájem reklamního banneru na portálu stojí 500 eur. Přístup na Schulweb je ovšem zdarma.


Komunikace především

Schulweb je velmi přehledný a ubezpečí vás, že zde nejde ani tak o faktické informace ze školské politiky, ale skutečně o budování vztahů mezi školami, žáky i učiteli. Portál, soudíc podle žebříčku návštěvnosti, zahrnuje 10 982 weby německojazyčných škol, a to zdaleka nejen z Německa. Klepnete-li na Českou republiku, najdete pražskou Školu česko-německého setkávání. Zjistíte, že v Turecku jich funguje šest, zato v Rijádu žádná.To jsou ovšem informace, které patří spíše mezi kuriozity.

Schulweb je však velmi seriózním médiem. Dostanete se přes něj do desítek redakcí školních novin, školního rozhlasového vysílání, k nabídce exkurzí a výletů, k učebnicím a pomůckám. Abych jen nechválila, musím přiznat, že mě po chvíli přestalo bavit, že se klepnutím nedostanete rovnou např. na studentský časopis, ale vždy nejprve na portál školy, která ho vydává. Nuže, alespoň si člověk procvičí více cizí jazyk. Rodinným stříbrem je sekce Schulweb Ring, opravdový kruh, spojující mezi sebou školy, případně třídy. A přestože je tento web hlavně místem komunikace, své místo mají na portále i zpravodajské novinky.

Schulweb nabízí rozsáhlé diskusní fórum. Archív proběhlých virtuálních schůzek je impozantní. Byť se do diskusí přímo nezapojíte, jejich obsah může být zajímavý i pro české prostředí, například problém mobbingu ve školství. Naopak němečtí žáčci a studenti pilně využívají burzu kontaktů. Na webu se navzájem hledají náhodní kamarádi z prázdnin, pátrá se po přátelích, kteří si chtějí dopisovat atd. Sympatické je, že se počítá i s uživateli, kteří nejsou až tak počítačově gramotní. K dispozici je velmi přesný a hlavně srozumitelný technický návod, jak se k diskusím připojit a existuje tu i odpovědna na nejčastější chyby.


Ale vzdělávání také

Pravou studnou inspirace jsou Školní materiály. Na fiktivním rozvrhu hodin si zvolíte předmět, o který máte zájem. A už se vám otevírají nejrůznější referáty a hlavně projekty. Tedy něco, co si v Čechách teprve začíná razit cestu. Najdete zde podklady pro obvyklé předměty typu matematika, fyzika, informatika, ale také pro méně časté discipliny, jako jsou politologie, náboženství, právní výchova.

Jako na každém slušném portále, také zde najdete zajímavé odkazy. Dostanete se pochopitelně na adresy mnoha školských institucí, vzdělávacích médií, knihoven, na školskou agendu EU, k vydavatelům učebnic a tak dále. Nepokojné žactvo ovšem určitě nejvíc potěší Zábava. S rukou na myši před nimi defilují odkazy na DVD, turné kapel, novinky v hiphopu – prostě žádná nuda, kterou dospělí považují za vhodnou legraci.

Prima jsou také různé aktuální soutěže, kterých je možné se prostřednictvím webu účastnit. Často jde o velmi promyšlené projekty, podporující studium. Protože je internet mezinárodním kolbištěm, lze soutěžit i z českého obýváku, ze sborovny, třídy.

Na Schulwebu narazíte na mnoho drobností, které potěší. Třeba na to, že čtyřčlenný tým, který se o web stará, si je vědom počtu brejlovců, kteří se věnují studiu. Proto nabízí možnost zvětšit si písmena. Nebo že si můžete ke komunikaci zvolit němčinu, angličtinu a překvapivě také ruštinu.

Desetiletý Schulweb je sice v prostředí internetu Metuzalémem, ale k světu se má pořád velmi čile. Koneckonců, stačí zadat www.schulweb.de a uvidíte sami.



Marie Šotolová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.