Vít Šebor: Odbory vyzývají školy, aby 1. září nezahájily výuku

pátek 13. června 2003 ·

Stávka má proběhnout na všech školách mateřskými počínaje a vyššími odbornými konče, jejichž zřizovateli jsou kraje a obce. Vedení Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství to oznámilo dnes v poledne s tím, že akci již začíná organizovat.

Stávka bude odvolána pouze v tom případě, pokud by vláda do začátku školního roku přistoupila na požadavky odborářů, kteří chtějí deset miliard na zavedení 16třídního platového systému ve školství. V opačném případě mají zůstat školy zavřené tak dlouho, dokud vláda neustoupí. To by znamenalo jeden z nejvážnějších sociálních střetů, který Česká republika od Listopadu zažila.

Odboráři chtějí tímto způsobem vládu a veřejnost přesvědčit, že je do školství potřeba investovat, řekl předseda školských odborářů František Dobšík. Místopředseda odborů Jiří Valenta dodal, že tímto krokem nechtějí poškodit děti nebo rodiče. „Je to právě naopak – je to vláda, která hrozí, že poškodí vzdělávací systém a v konečném důsledku děti tím, že hodlá nedostatečně financovat vzdělávací potřeby," dodal.


Ředitelé stávce bránit nebudou

V případě stávky nebudou ředitelé škol svým zaměstnancům v účasti bránit. Odborářům to na včerejší schůzce mezi vedením ČMOS PŠ a Unií školských asociací - CZESHA (členem je také Asociace základního školství) potvrdil její předseda Josef Filouš. CZESHA podle něj považuje požadavky odborů na zavedení 16třídní stupnice s dostatečným finančním krytím za oprávněné a stávku považuje za jejich legitimní právo.

Podobně se ke stávce postavila i ministryně Buzková. Prostřednictvím Lubomíry Černé z tiskového oddělení ministerstva školství dnes prohlásila, že stávka je „zcela legitimní zbraň odborů při prosazování požadavků a jejich právo respektuje.“ Ministryně ale nechápe, proč školští odboráři přistoupili k vyhlášení stávky uprostřed vyjednávání o reformě veřejných financích; očekává totiž, že vláda požadavky školských odborářů splní i bez stávky.

Předseda školských odborů František Dobšík je však o nutnosti takto tvrdých protestů přesvědčen. Podle něj bylo impulsem k dnešní výzvě středeční jednání tripartity, kde vláda znovu prohlásila, že ve finančních škrtech je ochotna dělat pouze kosmetické úpravy. Ministerstvo financí navíc i dnes potvrdilo, že s ústupky školským odborářům nepočítá.

Stávkovou aktivitu ČMOS PŠ uvítal také zakladatel Učitelského odborového klubu Radek Sárközi, který hodlá vyzvat své členy, aby se připojili. „Je to první radikální krok školských odborářů, ke kterému stačilo jen vyměnit předsedu. Už se to ale mělo stát před pěti lety,“ dodal Sárközi.

Zástupci krajů a obcí většinou chápou, že učitelé mají důvod být nespokojeni, ale jejich rozhodnutí považují za příliš radikální a ukvapené. Upozorňují také, že sami nemohou platy učitelů nijak ovlivnit, neboť je to jen v kompetenci státu. Přitom následky uzavření škol ponesou, což podle nich není fér. Zvláště se obávají komplikací pro rodiče, jejichž děti by v případě stávky zůstaly doma. (Viz  anketu se zřizovateli .)

Plán finanční reformy schválený vládní koalicí počítá jen s pěti miliardami na zavedení 16třídního systému pro celý veřejný sektor, zatímco původně kabinet sliboval patnáct. Vznik více tarifních tříd za této situace by znamenal, že zejména učitelé ze středních škol si mohou i pohoršit, pokud by byli zařazeni pouze do 11. platové třídy (viz  navržené tabulky ).

Odbory, které se původně s 15 miliard pro celý veřejný sektor chtěly spokojit, jsou nyní radikálnější: jen pro školství požadují v souladu s Dlouhodobým plánem rozvoje českého školství ze státního rozpočtu na rok 2004 10 miliard.


První kolo budou červnové demonstrace

Školští odboráři se připojí i k demonstraci, kterou na 23. června připravuje Českomoravská konfederace odborových svazů. „Už nyní se v regionech na cestu do Prahy přihlásilo 2000 učitelů, další jistě dorazí z Prahy a jejího okolí, takže celkově se demonstrace zúčastní nejméně 3000 pedagogů,“ uvedl Dobšík.

Pokud nebude demonstrace úspěšná a k dohodě s vládou nedojde, hodlá konfederace zorganizovat další, na niž plánuje účast až stovek tisíc lidí ze všech odborových subjektů.


Jak dlouho se bude stávkovat?

Stávka nemá probíhat nijak symbolicky. Nejen že by se nevyučovalo, ale školní budovy mají zůstat zavřené. Rodiče mají být o stávce s předstihem informováni, aby se o své děti mohli postarat. „Nechceme, aby ředitel hlídal plnou tělocvičnu žáků, když učitelé nebudou v práci,“ řekl Dobšík.

Odbory pochopitelně stojí o to, aby se do případné stávky zapojily i ty školy, na kterých základní organizace ČMOS PŠ neexistuje. Na nich by podle Dobšíka měly vzniknout improvizované stávkové výbory, které by pak mohly využívat veškerého informačního servisu ČMOS PŠ.

A jak dlouho hodlají odbory stávkovat, jestliže vláda neustoupí ani po zahájení takovýchto protestů? „To záleží na odvaze našich členů. Budeme chtít od škol zpětnou vazbu, jak dlouho jsou ochotny stávkovat, a většinový názor akceptujeme,“ řekl Dobšík. „Nicméně věřím, že v průběhu stávky ´nevykrvácíme´ a že vláda nakonec nabídne nějaký kompromis,“ dodal.

Vedení odborů bude v první půli příštího týdne zasílat na školy dopis, v němž podá svoji představu o průběhu stávky a také vysvětlí právní aspekty takovéto formy protestu, tedy např. jaké povinnosti při ní bude mít ředitel školy (dopis též zveřejníme na ČŠ).



Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.