Marek Kocan: Přehled kancelářských programů

úterý 11. března 2003 ·

Kancelářské balíky kombinující několik programů představují jednu z nejžádanějších komodit v oblasti softwaru. Je to pochopitelné. Počítače musí sloužit především k práci, a to nejen ve školách, ale i v domácnostech. Vyjmenovávat jednotlivé vlastnosti, které by měl kvalitní kancelářský balík nabízet, znamená nosit dříví do lesa. Předně musí být jednoduše použitelný a splňovat všeobecně přijaté psané i nepsané standardy. Mezi ně patří také podpora nejrozšířenějších formátů včetně MS Word a MS Excel. Naprosto bezproblémová by měla být podpora češtiny a možnost využít další jazykové varianty. Zapomínat bychom neměli ani na nízké systémové nároky – jistá nenasytnost nejnovějších verzí neumožňuje jejich použití na starších počítačích, které jsou v mnoha školách stále ještě samozřejmostí. Využitelnost kancelářských balíků prudce zvyšuje vzájemná spolupráce jednotlivých programů, díky níž můžete snadno vytvářet i složitě provázané dokumenty.

Výběr kancelářských balíků ke srovnání nebyl jednoduchý – vybraní zástupci nejsou jedinými na českém či světovém trhu. Volba padla na produkty, které představují ve svém oboru špičku. Srovnání je ovšem nutné brát s jistým nadhledem – v pár větách nelze shrnout všechny výhody a nevýhody jednotlivých produktů. Neexistuje vyloženě špatný či vyloženě špičkový kancelářský balík. Vždy záleží na tom, jak jednotlivé nástroje a produkty daného balíku odpovídají potřebám konkrétních uživatelů.


MS Office XP

Aktuální verze kancelářského balíku společnosti Microsoft patří mezi špičku v této oblasti. Zarytým odpůrcům všeho od softwarového giganta se to sice nelíbí, nicméně faktem zůstává, že zejména poslední dvě, tři verze MS Office udaly tvář snadno použitelných kancelářských programů. Běžný uživatel ocení zejména snadné ovládání a provázanost jednotlivých produktů. Důležitá je vyváženost všech nástrojů. Textový a tabulkový procesor jsou co do kvality srovnatelnými programy a výrazně nezaostávají ani ostatní součásti – špičku ve své třídě představuje jak MS Outlook, tak MS PowerPoint. Značnou nevýhodou je vysoká cena. Zlepšit by se mohla také oblast systémových nároků. V plné míře si všechny vymoženosti mohou vychutnat jen majitelé počítačů lepších, než je dnešní střed. Samostatnou kapitolu představují chyby, u nichž navíc přetrvávání z předchozích verzí je pro Microsoft typické.

www.microsoft.cz
cena: cca 14 000 Kč

+ nepsaný standard, komplexnost, integrace s OS a dalšími produkty
- cena, systémové nároky, chyby



MS Office 97

Verze kancelářského balíku jenž byl uveden v druhé polovině minulého desetiletí si zaslouží pozornost zejména možnostmi takřka srovnatelnými s nejnovější verzí MS Office při mnohem nižších systémových nárocích. Tato verze tak představuje zajímavou možnost pro majitele starších počítačů, kteří nechtějí příliš experimentovat a vyžadují nástroje umožňující zpracovávat nejrozšířenější formáty. Kompatibilita s novějšími formáty sice není bezproblémová, nicméně se jeví mnohem lepší než v případě konkurenčních produktů. Ovládání je ve většině případů příjemné a nepředstavuje větší problém ani pro méně zkušené uživatele. Nevýhodou je vysoká cena a komplikace při použití s novějšími operačními systémy, zejména Windows XP. Vylepšení by si zasloužila i nápověda. Použitelnost dříve nakoupených licencí tohoto balíku zvyšuje také to, že mnoho organizací interní formáty této verze používá jako nepsané standardy.

www.microsoft.cz
cena: cca od 10 000 Kč

+ nepsaný standard, komplexnost, systémové nároky
- cena, chyby, nedostatky při spolupráci s novějšími OS



OpenOffice.org 1

OpenOffice.org se vyznačuje komplexním přístupem k jednotlivým produktům. Ovládání příslušných nástrojů je podobné, jednotná řada nastavení ovlivňuje celý balík. Bez větších problémů funguje česká lokalizace s kontrolou pravopisu. I přes možnost přizpůsobit ovládání konkurenčním produktům působí některé postupy drobné potíže v ovládání. Jistou nevýhodu představuje také nápověda, která ne vždy odpovídá skutečnosti a v případě tabulkového procesoru uživatel znalý Excelu z počátku tápe. Na druhou stranu se ovšem jedná o drobné nedostatky, které jsou vyváženy kvalitní kompatibilitou s ostatními formáty a především cenou. Drobné chyby reprezentované především nevyzpytatelným hroucením programu je nutné chápat jako daň prvním verzím. Tento kancelářský balík představuje dobrou volbu oproti komerčním produktům také díky existenci verzí pro různé operační systémy včetně Linuxu. Podrobněji se o tomto balíku dočtete v článku Kancelářský balík OpenOffice.org – zajímavá alternativa pro školy.

www.openoffice.org
cena: zdarma

+ komplexnost, kompatibilita, lokalizace, cena
- nestandardní prvky, chyby, nápověda



StarOffice 6.0

Podobně jako OpenOffice.org patří i StarOffice mezi špičkovou konkurenci produktům Microsoftu. Vzhledem ke stejnému základu OpenOffice.org a tohoto kancelářského balíku je pochopitelná značná podobnost v ovládání a možnostech. O trochu komplikovanější je česká lokalizace. Vážným problémem může být pro mnohé zájemce cenová politika. Ještě nedávno jste si mohli opatřit bezplatnou verzi, která byla zejména kvůli popularitě zpoplatněna. Kvalitně je zajištěna kompatibilita s formáty ostatních kancelářských balíků, zejména nejrozšířenějších od Microsoftu. U formátu pro MS Word působí komplikace jen složitěji strukturované dokumenty. Propracována je také podpora technologie XML, která se v oblasti kancelářských aplikací stále ještě výrazněji neprosadila. Vylepšení by si zasloužila i nápověda, která je v některých pasážích precizní a v jiných zase nepoužitelná. Důležitá je rovněž podpora více operačních systémů.

www.staroffice.org
cena: cca 2 500 Kč
+ komplexnost, podpora XML, kompatibilita
- lokalizace, nápověda



KOffice 1.2

Kancelářský balík KOffice je sada produktů určená pro oblíbené prostředí pracovní plochy KDE. Pokud je tato zkratka pro někoho velkou neznámou, možná postačí napovědět – Linux. Ano, o KOffice můžeme mluvit právě v souvislosti s tímto nejznámějším open source operačním systémem. Součástí balíků je nejen kvalitní textový a tabulkový procesor, ale také grafický vektorový editor, nástroj pro tvorbu diagramů ,program na tvorbu prezentací, či nástroj na úpravu fotografií řazený do stejné skupiny jako GIMP a Adobe Photoshop . Textový procesor je pravděpodobně nejkvalitnějším zástupcem celé sestavy. Kompatibilitu s formáty pro MS Word je sice možné využít, nicméně pouze v případě jednodušších dokumentů, nejlépe s pouhým textem a několika základními styly. Mnohem lépe je zvládnutá česká lokalizace, která ještě před pár lety byla velkou noční můrou pro mnohé příznivce Linuxu. Začátečníci mohou mít problémy s nápovědou, která místy působí sparťanským dojmem.

www.koffice.org
cena: cca 2 500 Kč

+ komplexnost, lokalizace, cena
- ovládání, nápověda, nevyváženost jednotlivých produktů



PC Suite

Český zástupce má mezi kancelářskými balíky dobré jméno, nicméně kladně je tento produkt možné hodnotit jen z části. Dobře zpracovaný je textový procesor, který se svým ovládáním i možnostmi blíží velkým bratříčkům. Horší je situace u ostatních nástrojů, zejména tabulkový procesor by autoři mohli hodně zlepšit. Je to škoda, protože možnosti editace textů jsou výborné. V podobně negativním duchu musí vyznít hodnocení dalších dvou produktů balíku: grafického editoru a alba fotografií. Jednou větou by se celý balík dal shrnout slovy – vítěz získal v cíli náskok tří kol před zbývajícími třemi, možná čtyřmi soutěžícími. Bezproblémová je podpora češtiny a možnosti komerčních rozšíření, například kontroly pravopisu. Drobné chyby jsou patrné v nápovědě, naopak kladně lze hodnotit cenu balíku. Možná za rok či dva budou největší chyby odstraněny a poté se může MS Office opravdu otřást v základech.

www.software602.cz
cena: zdarma

+ textový procesor, cena, čeština
- nápověda, nevyváženost jednotlivých produktů, chyby



Původní článek vyšel v časopise
Computer.


Marek Kocan

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.