Vít Berka: Zákaz vynášení potravin z jídelny

pátek 1. března 2002 ·

Dotaz: Může škola nutit žáka, aby po polévce a druhém jídle snědl banán či pomeranč přímo v jídelně, protože ve školním řádu školy je zakotven zákaz vynášení potravin z jídelny?

Může škola nutit žáka, aby po polévce a druhém jídle snědl banán či pomeranč přímo v jídelně, protože ve školním řádu školy je zákaz vynášení potravin z jídelny?

Problém uvedený v dotazu není žádným právním předpisem výslovně řešen. V § 3 vyhlášky č. 48/1993 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších předpisů se stanoví: „Vedoucí jídelny, která byla zřízena jako právnická osoba (dále jen „vedoucí“) nebo ředitel školy, jejíž součástí jídelna je (dále jen „ředitel“), určí podle místních podmínek podrobnosti provozu tak, aby zajistil plnění úkolů. Podrobnosti provozu projedná vedoucí nebo ředitel se zřizovatelem, zástupci rodičů nebo jiných zákonných zástupců žáků (dále jen „zákonní zástupci žáků“) a žáků věkové kategorie středních škol, a pokud je jídelna právnickou osobou nebo slouží více školám i se zástupci škol.“

Problematiku takového typu jako je uvedený dotaz lze řešit v těchto ustanoveních o podrobnostech provozu školní jídelny, případně ve školním řádu. Taková podrobnější úprava ve vnitřních předpisech však nesmí vylučovat či omezovat nepřípustným způsobem práva účastníků školního stravování.

Z charakteru školního stravování jako společného stravování dětí a žáků, které je „hmotnou péčí o žáky po dobu jejich pobytu ve škole“, lze vyvodit, že jeho účastníci jsou vázáni určitými pravidly a běžnými způsoby jakými se takové stravování uskutečňuje (např. společné stravování na vymezeném místě). Z toho ale nevyplývá, že je možné závazně nařizovat každý detail v chování strávníků, který z právní úpravy školního stravování jednoznačně nevyplývá. Takovým případem je podle našeho názoru i zákaz vynášení ovoce, oplatků apod.

Jednak nelze přehlédnout obecná práva vlastníka těchto potravin (došlo k jejich zaplacení a předání a pak lze s předmětem vlastnictví disponovat právně vymezeným způsobem) a dále je třeba respektovat i hledisko zdravotní (např. ne pro každého je zdravotně únosné některé potraviny, které jsou předloženy k hlavnímu jídlu okamžitě konzumovat). Lze mít jistě pochopení pro uvedený argument, že žáci nechávají v prostorách školy nepořádek. Tento problém ale musí být řešen jiným způsobem.

Závěr:
Zákaz vynášení potravin ze školní jídelny je nepřípustným zásahem do práv účastníků školního stravování. Ustanovení školního řádu tak, jak je uvedeno v dotazu, proto nelze považovat za správné a právně nekonfliktní.

Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.