Miloslav Fuček: JuniorInternet 2002 - co dovedou děti

pondělí 11. března 2002 ·

Třetí ročník dětské internetové konference opět nezklamal. I letos bylo ve středu pozornosti vyhlášení oceněných výtvorů ve třech kategoriích - tradiční JuniorWeb o nejlepší internetovou stránku, JuniorText o nejlepší sloh o internetu a JuniorSpeciál, určená prezentaci počítačové grafiky či hudby. Sami se podívejte, co dnešní děti dokážou…

Počet účastníků se oproti loňsku opět zvýšil. Celkem se přihlásilo 138 dětí do 15 let, z toho do kategorie JuniorWeb 56 dětí (z nich 7 děvčat - loni pouze 1 děvče), do kategorie JuniorText 69 dětí (z toho 30 děvčat) a do kategorie JuniorSpecial 13 dětí (z toho 3 děvčata). Za pozornost stojí i další statistiky. Průměrný věk účastníků je 13 až 14 let; necelá polovina je žáky základní školy, ostatní studují na gymnáziu. Celých 66  % z nich se naučilo pracovat s internetem samo, 14  % od rodičů, pouze 9  % ve škole od učitelů a 11  % od kamarádů či někoho jiného. Zajímavé je i rozložení nejoblíbenějších předmětů. V 50  % to jsou přírodní vědy, v 26  % výchovy a ve 12  % humanitní vědy a jazyky.


Kdo byl oceněn?

I letošní JuniorInternet byl rozdělen do dopoledního a odpoledního bloku. Dopoledne zástupci poroty, která byla složena z dětí i dospělých, vyhlásili výsledky jednotlivých nominačních soutěží. Kdo a s jakými výtvory v nich zabodovali?

V kategorii JuniorWeb to byl patnáctiletý žák základní školy Jan Brančík. Jeho server Ftip můžete vidět na adrese http://www.ftip.cz a najdete na něm téměř 2000 vtipů rozdělených do 26 kategorií.

Dalším oceněným je patnáctiletý student SPŠ v Liberci Zdeněk Cendra, který je na internetu znám již delší dobu. Letošní konference se zúčastnil s projekty SuperSMSTextlink. Z dřívějších dob můžete znát jeho dnes již zaniklé projekty, jako byl všebecný internetový magazín Speed Express, který se posléze přeměnil v NetDay. Zdeněk tvoří své stránky v ASP. Spolu s Markem Blahušem vytvořili portál Český wap, který byl oceněn loni.

Veronika Miňovská je snad první děvče, které bylo oceněno v kategorii JuniorWeb. Její stránky se týkají koní, koníků a poníků a najdete je na adrese http://www.sweb.cz/kone_konici_i_ponici. Veronice je 14 let, studuje gymnázium a s internetem pracuje dva roky.

Čtvrtý oceněný projekt v kategirii JuniorWeb má hned dva autory: čtrnáctiletého Honzu Šrámka, který web programoval a na konferenci též prezentoval, a patnáctiletého Aleše Pospíšila, který měl na starosti grafiku. Oba jsou sportovci, a tak se jejich server Mitril věnuje sportovnímu sázení. Najdete zde aktuální statistiky, výsledky a tabulky jednotlivých týmů fotbalových a hokejových lig.

V kategorii JuniorText (doména děvčat) byly oceněny tři texty. Čtrnáctiletá studentka gymnázia v Uherském Brodě Michaela Bláhová a její o rok mladší spolužačka Monika Řezníčková v textech popisují svůj vztah k internetu. Tereza Deutschová, která se JuniorInternetu účastní prvního ročníku (již byla oceněna za stránky Mozaika), přestože je žákyní teprve 6. třídy základní školy v Karviné. Soutěže se zúčastnila povídkou Zajímavé město, ve které popsala nebezpečí města zvaného Internet.

V kategorii JuniorSpecial byl oceněn čtrnáctiletý žák základní školy Jan Rambousek se šesti grafickými soubory, které obsahovaly volnou grafiku, včetně trojrozměrné.


Konference není jen soutěž

Program dále tvořilo sedm přednášek, které si připravily samy děti, a sedm prezentací projektů, které pro děti připravují dospělí. Přednášelo se např. o webech pro děti, grafice, Flashi a jeho možnostech. Zajímavá byla přednáška Jirky Peterky, který se zamýšlel nad tím, zda e-knihy mají budoucnost, nebo jsou propadákem. Podle něj by děti mohly v budoucnu místo těžkých učebnic nosit do školy pouze lehkou čtečku na e-knihy, ve kterých se oproti těm klasickým rychleji vyhledává a mají nižší výrobní náklady.

Podnětná byla i přednáška, která zahájila odpolední blok. Vojta Horna, který byl loni jedním z moderátorů, nyní přednášel po internetu za pomoci webových kamerek z USA, kde je na ročních studiích, o tamních školách. Jak prozradil, ani v Americe to není s připojením škol k internetu vždycky slavné. Zato ve své hostitelské rodině má k dispozici pevné připojení s rychlostí 2Mbit/s, za které se platí v přepočtu 1 000 Kč měsíčně… Že by podnět i pro Český Telecom?

Z prezentací „dospělých“ projektů stojí za zmínku Dětský Internet, který představila Lubomíra Pišťáková. Stránka má i samostatnou sekci Školní internet. Ředitel ZŠ Korunovační Tomáš Komrska prezentoval projekt Web Education Project - Internet ve školách v praxi. (Viz článek nebo samotný projekt na http://www.skola.iol.cz/.) Méně známý je také web Hrad skřítka Chikiho; projekt byl původně cílen pro děti z dětských domovů, kterých je v naší republice 202. Když ale autoři zjistili, že připojení na internet jich má pouze 10 až 12, rozšířili jej pro všechny děti…

Řekl bych, že letošní konference se velmi vydařila a zanechala ve mně ten nejlepší dojem. Tím spíš, že ze zákulisí JuniorInternetu vím, že dělba práce mezi děti a dospělé byla taková, že děti si samostatně připravily program a dospělí sháněli sponzory. Pokud vás ještě něco ke konferenci zajímá, pak bych vás rád pozval v neděli 17. března na Xko (sekce Pokec a zábava v místnosti Klub ekamarádů), kde bude veřejný chat s jejím organizátorem Jirkou Peterkou mladším (a jeho dalšími hosty) na téma Březen - měsíc internetu. Chat začíná v 15 hodin a měl by trvat zhruba dvě hodiny. Další informace ke konferenci najdete také na stránkách JuniorInternetu (zde bude též odkaz na videozáznam z celé akce) nebo v magazínu eKamarád, kde budou postupně vycházet recenze na oceněné stránky.




Miloslav Fuček

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.