Ondřej Neumajer: U tabule: www.dts.cz

pátek 15. února 2002 ·

Brána DTS si podle slov svého autora klade za cíl poskytovat dobrý přehled o českém školském internetu a motivovat k jeho tvořivému využívání při výuce. Jak se takovému otevřenému portálu u nás daří?

Školské stránky Brána DTS, portál s kategorizovaným rozcestníkem, publikační rubrikou a s dalšími u portálů obvyklými funkcemi, provozuje od roku 1997 jako fyzická osoba PaedDr. Jiří Týř pod značkou DTS (Didakticko-technický servis). Ten je od roku 1993 vydavatelstvím učebních pomůcek. Brána DTS je v provozu od října 2000. Stálými partnery stránek jsou weby xko.czwww.meteopress.cz. Partnerem rubrik Prevence je Česko-německý fond budoucnosti.


Cílová skupina

Autor: Brána DTS se soustřeďuje především na usnadnění orientace a na zprostředkování informací o školském internetu. V publikačních rubrikách se zaměřuje zejména na hodnotné využívání volného času a informace pro tvořivé učitele a výchovné pracovníky.
Česká škola: Je zřejmé, že stránky jsou zaměřeny na kantorskou obec. K přesnějšímu zacílení jsem ale sám nedospěl, a tak nezbývá než se spokojit se slovy autora. Z těch se mi nejlépe zamlouvá web pro výchovné pracovníky.


Obsah
A: Na hlavní stránce Brány je přístup k jednotlivým rubrikám spolu s přehledem článků některých internetových školských periodik. V hlavním sloupci jsou anotace aktualit z jednotlivých rubrik. V pravém sloupci je kromě obvyklých informací hledací okno hlavních českých vyhledávačů a SMS brána.
Nejhodnotnější částí portálu je zřejmě kategorizovaný Rozcestník a publikační rubrika Šuplík. Zaujme i Vtipník se slušnými, a přece dobrými anekdotami, které návštěvníci mohou bodovat. Do těchto rubrik je možné přidávat odkazy, příspěvky nebo nové vtipy. Zveřejňovány jsou po redakčním posouzení. V rozpracované rubrice Comenius jsou zatím odkazy na některá pedagogická centra a nabídka učebních pomůcek DTS.
Publikované články jsou tématicky rozděleny. Nejobsáhlejší rubrikou je Prevence, Edison a Ekologie. Některé články o prevenci jsou i v němčině.
ČŠ: Zaujal mě nápad zřídit rubriku Šuplík, kde mohou zaregistrovaní uživatelé sami publikovat své příspěvky vztahující se ke školství a výuce. Jednotlivé kategorie jsou bohužel většinou prázdné a články, které zde nalezneme, jsou z pera autora webu. Většinou se jedná o reportáže z konferencí a seminářů.
V rozcestníku mohou návštěvníci vyhledávat pomocí kategorií nebo fulltextového prohledávání a i sami odkazy přidávat. Ačkoli je tu možné najít zajímavé stránky „menšího formátu“, některé stěžejní zde nenaleznete a jejich uspořádání není příliš přehledné.
Slibně vypadá nabídka v rámci sekce Comenius, kde si Službu či nabídku spolupráce může zveřejnit jako odkaz na své stránky zdarma každý návštěvník (zatím je však prázdná).


Design a navigace
A: Design a navigace byly aktualizovány v září 2001. V současnosti vcelku vyhovují. Další inovace proběhne v létě 2002. Posíleny budou funkce redakčního systému. Upraveno bude logické členění stránek a přibudou i nové rubriky pro pedagogickou tvořivost a volný čas dětí a dospělých.
ČŠ: Přiznám se, že stránky DTS se mi po vzhledové stránce líbí. Jsou decentní, nesnaží se přilákat provokujícím vzhledem, grafické prvky jsou použity přiměřeně, a díky tomu se nahrávají poměrně rychle. Netscape, Opera ani Internet Explorer v nejpoužívanějších verzích s nimi nemají problémy a všude vypadají stejně. Přístup na další podstránky je řešen pomocí nabídky v levém sloupci, což by mělo být dostatečně přehledné. Já jsem se příliš s tímto systémem nesžil, ale to je patrně velmi subjektivní názor.


Příbuzné stránky
A: Z tuzemských školských stránek vidíme vzor, inspiraci a možné spolupracovníky zejména ve stránkách spomocnik.cz, ceskaskola.cz, seminarky.cz, scio.cz, v regionálních stránkách a v připravovaném školském portálu skolinfo.cz.
ČŠ: Protože obsahovým jádrem Brány DTS je rozcestník, lze tento server srovnávat především s Učitelským spomocníkem, Českou školou nebo Mojí školou.


Celkové zhodnocení
A: Hlavním cílem Brány DTS zůstane poskytovat dobrý přehled o českém školském internetu a motivovat k jeho tvořivému využívání při výuce, profesní orientaci a ve volném čase ve spolupráci s odbornou veřejností, republikovými a regionálními institucemi. V současné době se koncipuje zkvalitnění funkcí Brány. Vítáni jsou další spolupracovníci, náměty i připomínky. ČŠ: Hrdé slovo „portál“ vyžaduje kromě neustálé inovace také lákavý obsah, za kterým by se uživatelé denně chtěli na stránky vracet. Na tomto poli má Brána DTS co dohánět. Provozování otevřeného publikačního systému je bezpochyby originálním projektem a v případě úspěchu by se mohl stát zajímavým informačním zdrojem. Obávám se ale, že příklad Brány DTS bohužel ukazuje, jak je myšlenka entuziastického přispívání kolegů bez alespoň minimální finanční podpory naivní.



Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.