Vít Berka: Započtení mateřské dovolené do praxe

čtvrtek 15. listopadu 2001 ·

Dotaz: Manželka vystudovala pedagogickou fakultu. Ihned po státnicích nastoupila mateřskou dovolenou, a nikde tedy od studií nepracovala. V případě, že nastoupí po mateřské dovolené do školství, započítá se jí doba mateřské do odpracovaných let praxe? Nebo ve 30 letech bude začínat s platem dle tabulek pro čerstvého absolventa VŠ?

Kritéria pro zařazení zaměstnance do platového stupně jsou stanoveny v § 5 nařízení vlády č. 251/1992 Sb., o platových poměrech zaměstnanců rozpočtových a některých dalších organizací ve znění pozdějších předpisů. Toto nařízení vlády stanoví jako základní kritérium pro zařazení zaměstnance dobu praxe, ale zároveň stanoví, které další doby (kromě praxe) se zahrnují do doby rozhodné pro zařazení do platového stupně (viz § 5 odst. 1 písm. d), e) a f) nařízení vlády). Pro tyto další započitatelné doby se užívá označení „náhradní doby“. Takovou náhradní dobou je i mateřská dovolená, další mateřská dovolená nebo rodičovská dovolená, doba trvalé péče o dítě a doba osobní celodenní péče o dlouhodobě těžce zdravotně postižené nezletilé dítě. V stanovení § 5 odst. 1 písm. e) a f) nařízení vlády se k tomu uvádí:

„Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platového stupně příslušné platové třídy v závislosti na zápočtu doby rozhodné pro toto zařazení (dále jen „doba započitatelné praxe“). Do doby započitatelné praxe zahrne zaměstnavatel dobu
e) – mateřské dovolené, další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené nebo trvalé péče o dítě nebo děti v rozsahu odpovídajícím délce mateřské dovolené a další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené platné v době této péče podle zvláštního právního předpisu, nejvýše však v celkovém rozsahu šesti let; uvedené doby se nezapočtou, pokud se zaměstnankyně nebo zaměstnanec současně připravovali na povolání v denním studiu nebo v prezenčním studiu, a
f) – osobní péče o dlouhodobě těžce zdravotně postižené nezletilé dítě nebo děti, které vyžadovaly mimořádnou péči, pokud nebyly umístněny v ústavu pro takové děti, nejvýše však v celkovém rozsahu šesti let, a to včetně doby započtené podle písmene e).“

Uvedené náhrady doby se zahrnou do doby praxe rozhodné pro zařazení do platového stupně v plném rozsahu bez ohledu na to, zda byla čerpána za trvání pracovního poměru nebo mimo něj, a nekrátí se, jestliže v době čerpání mateřské a další mateřské dovolené, rodičovské dovolené nebo jiné doby péče o dítě zaměstnanec neplnil předpoklady vzdělání stanovené v katalogu prací nebo požadované zaměstnavatelem. Pro zápočet náhradní doby není rovněž rozhodné, u kterého zaměstnavatele byl zaměstnanec v době jejího čerpání v pracovním poměru. I v tomto případě se však za náhradní dobu nepovažuje doba, kdy se zaměstnanec připravoval formou denního studia na povolání, i když v té době současně měl dítě mladší tří let.


Závěr:

Vaší manželce bude tedy doba mateřské dovolené započtena pro účely zařazení do platového stupně, a tím pro stanovení výše platového tarifu.

Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.