Rostislav Lariš: Je libo profesionální školní web? Nuke je tu pro vás!

středa 14. listopadu 2001 ·

Na internetu najdete několik stovek webů, které patří středním a základním školám. Většina z nich je vytvářena v klasických html souborech, které ztěžují administraci a limitují publikační rozmach. Přitom existuje vyspělý redakční systém - pro školy zdarma.

Pokud autor stránek použije klasické *.html soubory, je aktualizace webu časově velmi náročná a v případě většího projektu se ani on sám ve svých stránkách nevyzná. Proto je výhodné vytvořit stránky v skriptovacím jazyku PHP - jednotlivé změny je pak možné provádět mnohem pružněji a publikační možnosti jsou nesrovnatelné.

Jenže ne každý učitel PHP zná a má vůbec čas se jím vážně zabývat. Jak tedy problém vyřešit? Nejjednodušší je najít bohatého strýčka, který škole zaplatí redakční systém na míru, a to přibližně za 20 až 60 tisíc korunek českých. Další možnost je použít redakční systém šířený v rámci GNU GPL licence - tedy pro školy zdarma. Existují systémy NUKE a POSTNUKE, které jsou takto šířené a kolektivem nadšenců neustále rozvíjené.


Trocha technických požadavků

Co je technicky potřeba? Internetový server s podporou PHP a MySQL, který může běžet na internetu, stejně jako na vnitřním intranetu. Naše školní stránky běží na http://www.spok.cz/, kde máme k dispozici prostor 100 MB za 375 Kč měsíčně a zdarma doménu II. stupně. Pro vyzkoušení systému můžete použít poskytovatele zdarma, například www.nixnet.cz, kde budete mít i kvalitní servis v tzv. „newsech“. Nemalou výhodou systému NUKE je možnost použití jak na systémech Linux, tak i Windows, takže si jej můžete vyzkoušet na i na běžném školním počítači. Stačí si nainstalovat PHP a MySQL. Pro začátečníky doporučují instalaci PHP Triad, která je vyzkoušená na W98 i W2000 a pracuje ihned po rozbalení.

Instalační balík PostNuke poslední verze se vejde i se souborem pro tvorbu databáze na jednu disketu. Samotná instalace je velmi jednoduchá a zvládne ji každý, kdo zná základní principy práce PHP a databázového serveru MySQL, což může být i nějaký váš známý či kolega. (Pro další informace navštivte http://www.kosek.cz/.)


Školní redakce na „profesionální“ úrovni

Systém umožňuje ucelenou správu internetových stránek školy s možností personalizace návštěvníků a definováním práv autorů. Veškeré nastavení a správa stránek se provádí prostřednictvím internetového prohlížeče.

Jakmile školy budou mít kvalitní připojení na internet (u nás máme zatím jen jeden počítač připojený přes ISDN), mohou i jednotliví žáci převzít starost nad svými tématy. Samozřejmě, že každý příspěvek musí být před zveřejněním autorizován redaktorem. Tímto způsobem může vzniknout velice živá a zajímavá školní prezentace. Díky jednoduché administraci (redakčního back-upu), nemusejí mít autoři žádné zvláštní znalosti ICT.

Jinak systém využijete na vnitřním intranetu, kde může fungovat jako vnitřní zpravodajský a zájmový server. Možností je spousta a záleží jen na fantazii učitelského sboru.

V současnosti se připravuje česká verze vylepšeného systému POSTNUKE, ve kterém je především vylepšena správa systému. Lze přehledněji přidávat jednotlivé moduly a lépe je spravovat. Vše lze dělat multijazyčně a nabízí se i plná podpora CSS, HTML 4.01. Stránky Základní školy Mšené-lázně zatím neodpovídají těmto standardům.

Podrobnější informace najdete na stránkách http://nukecz.vstupte.net/, které jsou věnované právě systému Nuke a PostNuke.


Vyberte si …

Tím výhody systému zdaleka nekončí, není však možné je v jednom článku všechny představit. Proto vybírám jen některé:

  • Celkový vzhled si může zvolit každý návštěvník sám z předem připravené nabídky. Administrátor ovšem může některé nastavit nebo vytvořit vlastní.
  • Jednotlivé systémy nainstalované v různých místech internetu (světa) mohou mezi sebou komunikovat. Přiklad: Škola 1 má dobré vztahy se Školou 2. Každá má své vlastní stránky, ale vytvořené na systému PostNuke. Obě školy potom mohou navzájem sdílet novinky na svých stránkách, a to zcela automaticky. Počet spojených škol není omezen.
  • Administrátor, který zná HTML, může do systému přidat své vlastní bloky.
  • Není problém přidat aktuální články např. České školy i s anotacemi na vaší úvodní stránku.

V nové verzi je připraveno mnoho dalších užitečných modulů, které může administrátor jednoduše zapnout, nebo vypnout. Opět vybírám jen některé:
  • Forum - ucelený diskuzní systém;
  • Galerie – galerie fotografii a grafických prací ;
  • Počasí - aktuální předpověď počasí na vašich stránkách;
  • Adresář – tříditelný soupis kontaktů;
  • Kalendář – přehledný kalendář s personalizací;
  • FAQ – část učená nejčastějším dotazům;
  • Download – určeno pro dokumenty a prográmky volně stažitelné žáky a příznivci školy;
  • SMS brána.


Zaujalo vás? Zapojte se!

Pokud jste dočetli až sem, asi vás tento systém zajímá. Uvažujete-li o využití systému ve vaší škole, doporučuji od 20. 11. 2001 navštívit http://www.mlazne.cz/, kde již poběží poslední verze PostNuka se zaměřením na použití ve školách. Tam se můžete zapojit do debaty, jak by verze pro školní použití měla vypadat, zkušenější jedinci se mohou zapojit i do tvorby dalších modulů. (Určitě by sklidil úspěch například modul k tvorbě a spouštění testů, tak aby jej mohl obsluhovat kantor znalý psaní na stroji.)

Spolupráci při tvorbě verze pro školy lze očekávat od KELA - webmastera stránek http://nukecz.vstupte.net/, který překládá jednotlivé verze do češtiny. Za což mu patří vřelé poděkování.

Kontakt na mne: mailto:xlar@seznam.cz nebo ICQ 28102176.

Rostislav Lariš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.