Jan Marintz: Dvacátý druhý týden: Poprask kolem SIPVZ a festivalu dětských filmů

pondělí 4. června 2001 ·

Trapné fiasko většiny uchazečů o roli generálního dodavatele rozbouřilo debata jak o tendru samotném, tak i koncepci celého projektu. Trochu ve stínu zůstala diskuze o krizi učilišť a také nečekaný průběh Dne dětí ve Zlíně … Přehledový článek o dění ve školství.

  • Jak se naše školství neustále transformuje, připravuje stále méně kvalifikovaných dělníků a řemeslníků. Naše učňovské školství je totiž prekérně zadlužené, ale na rozdíl od Komerční banky nemá příliš velkou šanci na státní dotace, protože v hodině dvanácté moudrý stát převedl všechna učiliště na nové kraje a ty ať se teď pěkně starají. Podle asociace učňovských zařízení dluh učilišť vzrostl za poslední tři roky na miliardu korun a počet učilišť poklesl o dvacet osm procent A tak se ministerstvo školství rozhodlo situaci vyřešit snížením počtu mistrů odborného výcviku, které sice povede ke zhoršení výuky učňů, ale na druhé straně se zase hodně ušetří. Také počet mistrů odborného výcviku za posledních deset let také trochu poklesl, prozatím jen o 59 procent, ale od prvého září, kdy má vejít v platnost nový ministerský příkaz, se to sníží už jen nepatrně. Pokud prý ovšem bude zvýšen počet žáků na jednoho mistra, dojde i na stávku. Účastníci pondělní celostátní konference učňovských zařízení v Praze však šli ještě dál a nenechali suchou nit ani na školském zákonu a Bílé knize, které na učiliště trochu pozapomněly.

  • Dokonce je ani příliš neuspokojila informace, že Clintonova dcera Chelsea hodlá studovat po absolvování Stanfordovy univerzity v Oxfordu. Bývalý americký prezident neopomněl při návštěvě Británie zopakovat, že v průběhu svého studia na stejné univerzitě sice trochu kouřil marihuanu, ale v žádném případě nešlukoval.

  • To tedy většinu lidí určitě uklidnilo. Daleko ke klidu však určitě mají na ministerstvu školství, na které v pondělí podali olomoučtí právníci ústavní stížnost pro porušování zákona o krajích. Ke stejné apelaci se ovšem chystá i Plzeňský a Liberecký kraj, protože Listina základních práv a svobod a Ústava je prý ministerstvu k smíchu.

  • Jak tak usilovně kráčíme do Evropské unie, budeme muset srovnat krok i v oblasti školství. Každý pátý žák v Evropské unii prý opouští školu s ukončenou povinnou školní docházkou, aniž dokončil nižší střední vzdělání, což je informace, která určitě uklidní mnoho našich školáků.

  • Úterní vzdělávací konference v Praze s názvem "Orbis Pictus 21. století” měla většinu účastníků přesvědčit, že učení na počítačích půjde všem rychle, snadno a správně. Organizovala ji společnost Comenius ve spolupráci s MŠMT a týkala se především využití výukového softwaru. Konference, na níž poněkud překvapivě hlavní producenti tohoto softwaru chyběli, bude dále cestovat po všech krajích ČR.

  • Chlapci z výchovných ústavů, kterým učení zase tak rychle, snadno a správně nejde, se sjeli v úterý na čtyřdenní olympiádu do Jihlavy, kde soutěžili v běhu, plavání a stolním tenisu. O tom, že se na setkání těšili, údajně svědčil i rapidně klesající počet útěků z "pasťáků" před turnajem.

  • Méně důvodů k těšení mají ředitelé většiny zemědělských učilišť, kteří nedisponují penězi na červnové výplaty učitelů, a může se stát, že stovky učňů letos nesloží maturitní zkoušky nebo nedostanou výuční listy. Kantoři totiž kupodivu nechtějí pracovat zadarmo a hrozí stávkou, protože ministerstvo zemědělství jim letos přidělilo o 85 miliónů korun méně. Zlí jazykové ovšem tvrdí, že zemědělským školám chybí na provoz asi 350 miliónů korun a dalších 30 miliónů na investice. Podle ministerstva zemědělství je problém těžko řešitelný, protože v letošním roce je jeho rozpočet o 17 procent nižší.

  • Zajímavá byla především středa, kdy se na ministerstvu školství odevzdávaly nabídky do soutěže na generálního dodavatele počítačů do českých škol. Devítičlenná komise rozhodla, že podmínkám řízení vyhověla nabídka jen jediného z šesti uchazečů, a ve společnosti AutoCont a Českém Telecomu se určitě slavilo až do čtvrtečního rána. Myšlenka jediného dodavatele počítačů do škol se ale nelíbí ani Asociaci základního školství, ani místopředsedovi sněmovního školského výboru Bartošovi (ODS), kteří navrhují tendr zrušit. Stejného názoru je i místopředseda Unie svobody Mlynář (US), který ve čtvrtek požádal Eduarda Zemana o schůzku mezi čtyřma očima, i když to není jeho osobní přítel. Ministerstvo však podle náměstka Müllnera "v zásadě nemá co prošetřovat". Méně klidu projevil ministr financí Rusnok, který odmítl vyslat pracovníka svého úřadu do komise, protože je přesvědčen, že resort školství při zadávání výběrového řízení porušil zákon o rozpočtových pravidlech. Kromě toho se v Mladé frontě Dnes objevil článek poukazující na dřívější kontakty AutoContu s vedoucím koordinátorem tohoto projektu. Další osud tendru je tedy poněkud nejistý.

  • Školství však má ale i své malé kauzy. V Přemyslovicích na Prostějovsku je vedoucí školní jídelny podezřelá, že zpronevěřila peníze vybrané za stravenky a v Praze poslal soud zase docenta filozofie a religionistiky na dva roky do vězení za zneužívání hochů.

  • Ve čtvrtek dopoledne si zase jeden z žáků odborného učiliště v Praze přinesl do dílny protipancéřovou střelu z druhé světové války, aby si ji upravil. Učiliště ale kupodivu dodnes stojí a o své zlaté české ruce naštěstí sběratel vojenských památek nepřišel. Daleko většího uznání se ve čtvrtek dostalo osmákovi Frantovi Kopeckému z pražských Nuslí, který v dubnu zachránil život spolužákovi a dostal za to od starosty hodinky a diplom.

  • V pátek se všude slavil mezinárodní Den dětí, který byl většinou dnem sportovních her a školního volna. Jenom dětský festival ve Zlíně letos prý některými filmy pro děti tak trochu šokoval. Otevřené sexuální scény mezi dětmi nebo naturalisticky ztvárněný porod do záchodové mísy šokoval část návštěvníků natolik, že odcházeli z promítacích sálů. "Když došlo až na anální sex mezi chlapci, zvedli jsme se a hnali žáky ven," řekla novinářům učitelka jedné zlínské základní školy. Podle prezidenta festivalu Jandáka prý program festival odrážel to, jakým směrem se dnes ubírá kinematografie pro děti ve světě.

  • Poprvé po 40 letech se na obor pilot bojového letounu na brněnské Vojenské akademii kromě mladých mužů hlásí i odvážné české dívky. Pilotka po absolvování náročného studia pak asi získá titul diplomovaná stíhačka.

  • Úplně jiné stíhačky řádily v sobotu v dívčím diagnostickém ústavu v Praze-Hodkovičkách, kde založily požár v ložnici, čímž vznikla škoda půl miliónu korun.

  • V červnu bude v Praze a jejím okolí vyvěšeno 200 billboardů nadace Naše dítě upozorňujících rodiče, že fyzické a psychické týrání dětí za ne zrovna ideální vysvědčení není správné. Plakáty u silnic, které v hodnotě dva milióny korun uhradí jedna tabáková firma, budou v červnu hlásat, že silná slova jako "tupče" a "pitomče" na slabé známky nestačí. Je to sice objevné, ale stará dobrá česká rákoska z našich dětských let byla nepochybně lacinější a během roku se s ní daly klepat i koberce. Ale moderní dobu nezastavíš.

Tak takový byl tedy bohatý dvacátý druhý slunečný týden v našem krásném českém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.