Vít Šebor: Internet a počítače do škol: výběr generálního dodavatele skončil šokem

čtvrtek 31. května 2001 ·

Veřejná obchodní soutěž na generálního dodavatele ICT pro všechny základní a střední školy včera skončila dřív, než skutečně začala. Komise ministerstva školství obdržela šest nabídek, pět z nich ale okamžitě vyloučila pro formální nedostatky. Na zakázku za 4,4 miliardy tak zbyl jediný zájemce.

Veřejná obchodní soutěž na generálního dodavatele počítačů pro všechny základní a střední školy včera skončila dřív, než skutečně začala. Komise ministerstva školství obdržela šest nabídek, pět z nich ale okamžitě vyloučila pro formální nedostatky. Na zakázku za 4,4 mld. Kč tak zbyl jediný zájemce.

Generální dodavatel (GD) bude podle tzv. “Plánu realizace I. etapy státní informační politiky ve vzdělávání“ (SIPVZ) zajišťovat dodávku lokálních sítí, klientských stanic, připojení k internetu (na celkově 7162 místech) skrze virtuální privátní síť a také dodávku centrálního serveru pro vzdělávací portál. Z toho ovšem jen lokální sítě (bez aktivních prvků) zůstanou majetkem škol, počítače včetně připojení budou poskytovány jako služba a zůstanou nadále majetkem GD. Ten bude zajišťovat i jejich servis a upgrade (včetně základního SW vybavení). To vše minimálně do roku 2005 (v případě spokojenosti zadavatele třeba až na věky) a za zmíněných 4,43 mld.

Není tedy divu, že po vyhlášení tendru 18. 4. 2001 si zadávací dokumentaci osobně vyzvedlo 56 firem. Mnohé z nich ale jen pro zajímavost, protože v podmínkách byla zahrnuta povinnost složit finanční jistinu ve výši 80 miliónů, která měla dopředu eliminovat malé firmy. Zpracovanou nabídku pak odevzdalo pouze 6 subjektů, které byly většinou účelovými konsorcii několika firem.

Včera o půl desáté se obálky na ministerstvu školství rozlepovaly. Po několika hodinách devítičlenná komise rozhodla, že pět z šesti nabídek má závažné formální nedostatky, a ze soutěže je předem vyloučila. Z informavací od několika zdrojů pak vyplynul jediný zbylý subjekt: konsorcium Českého Telecomu a AutoContu. Jména všech zúčastněných firem jsou však tajná a komise je nehodlá zveřejnit.


Trocha spekulací

Ministerstvo školství, a především pak Koordinační centrum pro realizaci SIPVZ, má jednu velkou smůlu. O vítězství těchto dvou firem se šeptalo již od počátku, a celý tendr tak nyní vypadá jako podvod. Jakub Rainisch, šéf Programu III. – Infrastruktura, do něhož výběr a činnost GD spadá, však tvrdí, že sama komise byla nedostatky šokována a pro všechna vyloučení hlasovala jednomyslně. „U jedné nabídky např. chyběl výpis z obchodního rejstříku, u jiné nebylo prokázáno složení finanční jistiny, další byla z půlky napsána anglicky, jedna obálka nebyla dostatečně uzavřena,“ řekl České škole. Podle něj komise ani nemohla podle zákona postupovat jinak.

Komisi opravdu nelze vážně podezírat z tak průhledné manipulace ostře sledovaným tendrem. Nebyli v ní ostatně jen zástupci ministerstva, Úřadu vlády a Úřadu pro veřejné informační systémy, ale i nezávislí právníci jako např. Tomáš Sokol. Mnohem jednodušší by pro ni bylo vybrat „svého koně“ až při posuzování nabídek, které jsou patrně velmi podobné.

Jinou věcí ale je, že se jen těžko chápe amatérismus firem, které ani nejsou schopny správně napsat nabídku. Přitom šlo bezpochyby o firmy nemalé - mluví se o PVT, Contactelu, KPN Quest a dalších. Tím se otevírá pole pro jinou spekulaci, a to jestli nejde jen o divadélko předem dohodnutých hráčů. Počítá se totiž s tím, že GD bude nucen spolupracovat i s dalšími subdodavateli. Lze tak připustit, že firmám se mohlo zdát „zdravější“ spolupracovat, než proti sobě s nejistým výsledkem bojovat.

Na druhou stranu i tato teorie má mezery. Kromě toho, že podle členů komise byli zástupci vyloučených firem na pokraji zhroucení, se (podle jiného zdroje) budou minimálně dva subjekty určitě odvolávat k Úřadu pro hospodářskou soutěž. Úřad ( a také ministr školství) je teoreticky může do deseti dnů vrátit do hry, i když pravděpodobné to není.


Co tedy bude dál?

Možnosti jsou teď dvě. Buď ministerstvo z obavy o dobré jméno soutěž zruší nebo nepřijme ani zbývající nabídku Telecomu a AutoContu s tím, že je nevýhodná, a bude připravovat nový tendr. V opačném případě se realizace opožděného projektu naopak urychlí. U standardního průběhu se totiž očekávalo až několikaměsíční zdržení v důsledku odvolacích řízení neúspěšných kandidátů.

Podle Reinische by v případě přijetí zbývající nabídky mohla dlouho očekávaná computerizace škol začít již během července. Druhá velká překážka - neochota Ministerstva financí uvolnit vládou schválené finance - totiž nedávno také padla. MF mimořádně urychlilo své pověstně dlouhé připomínkovací lhůty a peníze jsou již takřka na cestě.

Petr Špirhanzl, šéf Koordinačního centra SIPVZ, ještě v úterý tvrdil, že již připravují obsáhlejší informační materiály pro ty, kterých se celý humbuk nejvíc týká – pro školy. Těžko říct, kdy budou potřeba. Jasné to bude zhruba za tři týdny.

Oživeno:

Ministerstvo financí je přesvědčeno, že pracovníci resortu školství při zadávání výběrového řízení na vybavení škol počítači a internetem porušili zákon o rozpočtových pravidlech tím, že tendr zpracovali podle starší normy. Ministr financí Jiří Rusnok proto odmítl vyslat pracovníka svého úřadu do komise, která nabídky přijímala. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize (ČT). (více informací zde)

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.