Jan Lipšanský: Nákup školních potřeb přes internet

čtvrtek 17. května 2001 ·

Vedle přímého využití internetu ve výuce či v přípravě učitelů na hodiny je další z možností, jak připojení k Síti ve škole zúročit, také pohodlné shánění učebnic, přehledů, slovníků či encyklopedií. Rovněž většinu pomůcek a vybavení lze nyní sehnat bez pracného běhání od jednoho obchodu k druhému a často také se slevou.

Než se podíváme na jednotlivé možnosti a nabídky internetových serverů, řekněme si pár slov k možnostem objednávek. Většinou firmy nabízejí určitý druh kontaktu – přes e-mail, poštovní adresu, případně telefonicky, a tak je možné i uskutečnit objednávku. Některé servery jsou virtuálními elektronickými obchody, což znamená, že škola může využít převod z účtu, případně platbu platební kartou, GSM bankingem apod.

V takovém případě však dbejte následujících doporučení:

  • 1. Nejprve do firmy zavolejte a ověřte si všechny možnosti zabezpečení platby a podmínky dodávky zboží.
  • 2. V informační databázi Ministerstva financí na adrese http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares.html.cz si zkontrolujte, zda firma skutečně existuje či zda není v konkursu.
  • 3. Informujte se na přesné dodací a reklamační podmínky, abyste nakonec nebyli nemile překvapeni.

Ačkoliv vás snad předchozí rady mohly vyděsit, je třeba říci, že české internetové prostředí je v rámci elektronických obchodů velmi korektní, narozdíl např. od amerického, kde krádeže čísel kreditních karet vzrostly takovou měrou, že byl ustaven nový federální úřad pro dohled nad bezpečným internetovým nakupováním a prodejem.

Učebnice

Nejvíce školákovu brašnu tíží právě tyto knihy, bez nichž si pořád ještě představujeme vzdělávání dost těžko (ačkoli alternativy v podobě stříbřitých kotoučů či kazet do videí už také přicházejí ke cti).

Snad nejznámější pedagogické nakladatelství jsme v letech reálného socialismu nacházeli pod zkratkou SPN. Také dnes lze pod touto hlavičkou nalézt velký nakladatelský dům. Osvědčenou značku si vydavatel sice podržel, místo Státního pedagogického nakladatelství se za ní ovšem skrývá době adekvátnější akciová společnost. Na internetových stránkách www.spn.cz lze najít katalog učebnic v prodeji, podrobnosti o horkých novinkách, ale i Top Ten nejprodávanějších učebnic. Pro malé školáky je zde do počítače ke stažení spořič obrazovky s medvídkem Pú. Za povšimnutí stojí výzva vpravo dole nazvaná Akce. SPN zde nabízí pro všechny školní úřady nebo Služby škole uspořádání seminářů k jednotlivým druhům učebnic, spojených s besedou s autory.

Server Učebnice-Knihy nabízí přes 4000 učebnic, nejen státně schválených. V katalogu však lze objevit i jazykové příručky, slovníky, knihy v originále, počítačovou, ekonomickou, filosofickou, právnickou a zdravotnickou literaturu a rovněž elektronické učebnice, výukové programy a knihy na CD-ROM.

Za zmínku určitě stojí i elektronické Knihkupectví Mgr. Jitky Spiesové, jež má na skladě dokonce přes 11 000 knih, a to opět nejen učebnic, ale dokonce i pohádek, dokumentů a předpisů, hudební výchovu a hudebniny, texty pro výuku romštiny, sexuality, domácích prací, stavebnictví, pedagogiky a rovněž školní pomůcky (nálepky, razítka, tiskátka, chemikálie, busoly, model mozku, míče, meotar, plakáty atd.). Navíc stránky nabízejí možnost jednoduchého vyhledávání.

Výukové CD-ROMy

Kliknete-li na tzv. Český Amazon, a zde v horní liště na nabídku CD-ROMů, můžete si vybrat z maturitních otázek, výuky angličtiny, různých lexikonů, výukových a naučných CD-ROMů pro děti podaných např. formou pohádky apod. Neméně širokou nabídku najdete i v největším českém obchodním internetovém domě Vltava.

Firma JRC se sice primárně zaměřuje na hry, ale v poslední době nabízí také poměrně velké množství encyklopedií (malířství, svět, dobývání vesmíru, 2. světová válka), ale např. také dětské grafické studio či kompletní čísla National Geographicu v jednom balení několika CD-ROMů.

Snad největší nabídku, přímo orientovanou na školy, má CFC. Na jednom místě jsou tak soustředěny jak encyklopedie, jazykové a všeobecně výukové programy pro děti (a to i stylu škola hrou), tak různé další zajímavosti (Čtyřlístek, Broučci, Hurvínek, Než půjdu do školy apod.). Pokud budete chtít souhrn všech CD-ROMů pro děti či do škol, najdete jej určitě u této společnosti.

Tabule, nábytek, pomůcky

Promm se honosí na svých stránkách tím, že dodává vše potřebné do podniků, kanceláří – a škol. V portfoliu produktů se však nacházejí pouze školní židle a stoly a vybavení pro školní jídelny.

Pokud právě nechcete vyzkoušet slovenskou firmu Codum, která dodává tabule, nábytek, projektory, meotary, projekční plátna, mapy apod., zkuste českou obdobu této společnosti – Klassa, u níž si lze objednat lavice, židle, tabule, plátna, nástěnky, stoly, katedry a rovněž vybavení pro jídelny, šatny a posluchárny.

Pokud jde o pastelky, tužky a křídy, budete si asi muset zajet do Ústí nad Labem do Střediska služeb škol. A nebo zkusit objednávku přes internet, např. u firmy Maiva, která garantuje dodání do tří pracovních dní. Vyberte si, jestli chcete obaly, sešity, zásuvky, bloky, křídy, záznamníky, lepidla či štětce, penály, nůžky, kružítka, ořezávátka apod.

Širokou škálu obdobných výrobků nabízí také Ramsa, kde je na rozdíl od výše zmíněného kolegy nejen přehlednější členění jednotlivých kategorií, ale také u každé kategorie najdete fotografie výrobků. Jiný, profesionálně zhotovený virtuální obchod se všemi kancelářskými potřebami najdete na příznačně pojmenované adrese www.kancelar.cz.

Nejrozmanitější nabídku, týkající se i kabinetů (kostry, anatomické průřezy, mapy apod.), najdete na serveru, jenž se jmenuje příznačně Tabule. Stránky se sice načítají poněkud déle, podrobná nabídka však skutečně stojí za to.

Na internetu se samozřejmě dá najít více firem, než bylo možné zde uvést. Jak se zdá, i v této natolik specifické oblasti platí heslo, které se objevilo před třemi lety: „Kdo není na internetu, jako by nebyl.“ Skutečnost, že nabídka se již soustředí i na tak specifická a nejen výdělečná místa, jako jsou školy, dává dobrou naději do budoucna, kdy by podobných společností mohlo jen přibývat.

Vyšlo v časopise Moderní vyučování.

Jan Lipšanský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.