Jan Marintz: Devátý týden: Placeným studiem na cestě k titulu (nebo do pekel)

pondělí 5. března 2001 ·

Kromě diskutované novely vysokoškolského zákona máme po minulém týdnu i pět nových rektorů, studenti podali své přihlášky na školy, učitelé začínají být zklamaní ze "zvýšených" platů a kromě toho začal i Měsíc internetu… Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Minulý týden začal stylově vystoupením dětí v převlecích klaunů, které zahájily třetí ročník přehlídky s názvem Pražská mateřinka 2001 v pražském Karlíně. Po dlouhé době napadl konečně sníh a školákům z dalších 13 okresů začaly jarní prázdniny. Překrásné volno nastalo v okresech Praha-východ a západ, Mělník, Rakovník, Plzeň, Hradec Králové a Teplice, a na Moravě se hodně sáňkovalo v okolí Kroměřížska, Vyškovska, Novojičínska a Bruntálska. Naopak školní rok začal v Chrudimi pro 43 seniorů ve dvou třídách akademie třetího věku.

  • Méně radostněji zahájili minulý týden pedagogové Univerzity Palackého v Olomouci, kteří zřídili internetovou stránku s názvem Cesta do pekel českého vysokého školství, která informuje o finanční situaci na univerzitách v zemi. Na stránkách učitelé informují veřejnost nejen o finančních problémech škol, ale například názorně také o tom, kolik si vydělává vysokoškolský asistent. Webové stránky řídí odborný asistent filozofie Richard Kula a bohemista Jan Schneider. Ti jsou v čele vysokoškolských učitelů, kteří se domnívají, že hlavní vinu na této situaci má ministr školství a jeho náměstek, odpovědnost však prý padá i na celou vládu a parlament. Na webových stránkách se však návštěvníci mohou také seznámit s obsahem 43 dokumentů týkajících se financování vysokých škol, s názory z okolních univerzit v zemi, ale i s nejpalčivějšími problémy na českých vysokých školách.

  • Ještě hůře jsou na tom učitelé v Rusku, kteří v úterý zahájili dopolední vyučování demonstracemi před vládními budovami, kterými se domáhají 50procentního zvýšení mezd. Jejich průměrný učitelský plat 830 rublů (asi 1300 Kč) je dalším důvodem proč naši učitelé dávají přednost pohledu na západ slunce než na východ.

  • Česká politická pravice v úterý ráno ve sněmovně prosadila novelu vysokoškolského zákona, který je novým receptem ke kvalitnímu vzdělání. Studium v placeném programu celoživotního vzdělávání bude totiž možné v budoucnu využít i pro získání vysokoškolského diplomu, protože studenti budou moci po složení zkoušek přejít do řádného studia. Pro novelu hlasovalo 94 poslanců, kteří ve sněmovně sedí napravo. Takzvaní "věční studenti", kteří přecházejí z jednoho studijního programu do druhého, prý mají odzvoněno, protože budou za tento způsob studia platit. Nejméně nadšení pro novelu vysokoškolského zákona projevil ministr školství. Naopak poslanec za ODS Walter Bartoš ji považuje za zásadní průlom do českého školství. Místopředseda KSČM Václav Exner přispěchal s objevným poznatkem, že děti, jejichž rodiče mají hodně peněz, to nyní budou mít v životě snazší.

  • Poslední únorový den byl stejně tak posledním dnem pro podání přihlášek ke studiu na středních a vysokých školách. Také letos si školáci mohli podat přihlášku na dvě státní školy a libovolný počet soukromých. Letošní maturanti si zase mohou vybrat z nabídky studijních oborů na 27 veřejných a státních vysokých školách a 14 soukromých vysokých školách. I když se letos nabídka rozšířila o nově zřízenou Univerzitu Tomáše Bati, nebudou ke studiu přijati zdaleka všichni uchazeči. Tradičně nejvyšší zájem je o humanitní obory, větší šanci na přijetí mají uchazeči o studium technických oborů či chemie.

  • Škaredá středa byla stejně tak pro většinu učitelů, které zklamal malý nárůst mezd. Někteří učitelé totiž nedostali od ledna přidáno tolik, kolik očekávali. V praxi měli na základě rozhodnutí vlády učitelé dostat průměrně přidáno 1500 korun. Část škol však naopak snížila osobní ohodnocení učitelů, protože většina z nich dodnes nezná svůj rozpočet.

  • Jmenovací dekret pak na Škaredou středu převzali od hlavy státu noví rektoři pěti regionálních univerzit. Novým rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se stal František Střeleček, Ostravskou univerzitu povede Petr Pánek. Do čela Slezské univerzity v Opavě jmenoval prezident Zdeňka Jiráska a rektorem Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se stal Zdeněk Havel. Pan prezident všem poděkoval a ministr školství se zase všem omluvil, že jim nemůže přidat více peněz. Na oplátku jim alespoň sarkasticky popřál mnoho úspěchů v jejich práci.

  • Minulý čtvrtek patřil tiskové konferenci o perspektivách sekundárního a terciálního vzdělávání na ministerstvu školství a Bílé knize, která byla předmětem dvou ohnivých disputací v Praze. Na tiskové konferenci zaznělo, že v posledních letech se zvýšil počet studentů maturitních oborů o 20 procent, přesto se nám stále nedaří dohnat vyspělý svět v počtu vysokoškolských vzdělanců. Tři čtvrtiny občanů už mají středoškolské vzdělání, ale stále mezi nimi převládají vyučení. Přestože se loni přihlásilo na vysoké školy 110.000 uchazečů vysoké školy byly schopny přijmout jen 49.000 šťastlivců.

  • Společnost pro předškolní výchovu podpořila Bílou knihu a přiklonila se k názoru, že učitelky mateřských škol by měly získat odborné vzdělání v bakalářských programech vysokých škol. Podle představitelky asociace Dariny Martinovské by bylo ideální, kdyby učitelky mateřských škol mohly učit děti od tří do osmi let. To jim ovšem ministerstvo školství zatrhlo, neboť u učitelů prvního stupně stále trvá na magisterském studiu.

  • Začal březen, který už není tradičním měsícem knihy, nýbrž internetu. Celostátní akce nabídne například akci Do knihovny na internet – po internetu do knihovny, téma internetu ve škole bude mít i konference, která proběhne na veletrhu Schola Nova 2001. Jiným klíčovým tématem měsíce má být i komunikace občanů a veřejné správy. Kdo uspěje a naváže s jediným pracovníkem veřejné správy kontakt pomocí internetu, prosurfuje se prý do ráje. Tož, komunikujte občané!

Tak bohatý i chudý byl tedy devátý týden tohoto roku ve školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.