Zdeněk Ogrodník: Vysvědčení z počítače

pátek 16. února 2001 ·

Přemýšlíte, jak si zjednodušit práci s příštím vysvědčením? Dnes již samozřejmě existují nástroje, s jejichž pomocí je můžete rychle a jednoduše tisknout přímo z počítače. Jedním z nich je bezesporu kvalitní program dmVysvědčení.

Program je opravdu jednoduchý, hned v úvodu zvolíte třídu, určíte si, zda data chcete ochránit heslem, a do volných okének vepíšete iniciály žáků. Stačí pouze jméno a příjmení, rodiště a rodné číslo. Podle něj si program doplní sám i datum narození a pohlaví. Při psaní jména, příjmení a rodiště se automaticky nastavuje první písmeno velké. Při zadávání rodného čísla se v pravou chvíli doplní lomítko, zkontroluje číslo, a pokud se upíšete, budete upozorněni červenou barvou na chybu.

U zadávání známek nejdříve vyberete mezi hodnocením slovním, nebo číslicí. Např. chování velmi dobré nemusíte vypisovat, stačí klepnout 1, pro dobrý z českého jazyka zase stisknete 3. I názvy předmětů doplníte jednoduše – např. pro německý jazyk stisknete jen N. Žádné vypisování. Pokud by vám nabídka předmětů nestačila, jednoduše přidáte další.

A co zadávání netypického hodnocení? Není problémem – můžete využít i hodnocení pro dyslektiky. Program umožňuje tisk jedné velké známky pro první třídy. Podle průměru všech známek se nakonec automaticky vypočítá celkový prospěch.

Jak se neupsat
Program umí připravené vysvědčení také zkontrolovat, aby v něm nebyly nesmyslné chyby. Pravda, to, že jste Hlavenkovi místo dvojky z češtiny dali čtverku, nepozná (poznají to až Hlavenkovi rodiče).

Před tiskem si vyberete druh formuláře SEVT, a pak nastavíte typ a velikost písma, jakým má být vysvědčení tištěno. Zvolíte, které kolonky chcete proškrtat, doplníte IZO školy a typ učebních dokumentů. Nakonec provedete zaměření tisku pomocí průvodce nebo ručně, aby vám dosedl tisk na tiskopisy přesně. Potom uložíte do tiskárny vysvědčení ve správném pořadí a vyznačíte, které žáky chcete tisknout. Tisk na formuláře je přesný.

Program všechna data statisticky zpracovává a umožňuje jejich přehledný tisk. Již nebudete potřebovat kalkulačku pro výpočet průměru třídy, zameškaných hodin ad. A protože se jedná o multilicenci, můžete si ho legálně nainstalovat na osobní počítače i u sebe doma a data přinést do školy na disketě. Firma dmSoftware používá zcela osobitý způsob na ochranu proti nelegálnímu šíření programu. Při první instalaci z diskety jste vyzváni k uvedení jména školy a okresu, které bude tištěno na hlavičku vysvědčení. Před tímto krokem nemůžete z diskety instalovat.

Nevýhodou programu je nemožnost maximalizovat okna při práci v rozlišení 800 × 600 a větším.

Společnost dm Software nabízí kromě dmVysvědčení i produkty dmEvidence a dmKnihovna. Na webu je k dispozici demoverze ke stažení.

Cena: 2 000 Kč vč. DPH (multilicence) Podporované systémy: Windows 3.x/9x/NT/2000

Vyšlo v časopise Computer, od jehož redakce produkt získal ocenění Dobrá koupě.



Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.