Jan Marintz: Sedmý týden: Drobné události, které však o budoucích velkých věcech svědčí

pondělí 19. února 2001 ·

Minulý týden se počasí úplně zbláznilo a zima byla už jen v nejvyšších politických polohách, kde v závěru týdne padla vzrušená slova o pijavicích a unaveném patriarchovi. Zato v Poděbradech při sobotní tombole vyhrál křeslo stínového ministra školství Petr Mareš… Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Mohutné oslavy desátého výročí založení Slezské univerzity a ekonomicko-správní fakulty zahájily počátkem týdne vědecké rady v Opavě a v Brně. Vyceněným vědeckým pracovníkům byly předány pamětní medaile. Opavou zněla Smetanova slavnostní kantáta, zatímco v Brně se slavilo konferencí na téma Česká ekonomika. Protože se diskutovalo o zkušenostech z desetileté transformace našeho hospodářství, většina účastníků se shodla v názoru, že kromě rodné alma mater není zrovna co oslavovat. Česká pošta však na počest univerzitního jubilea vydala příležitostní razítko, které bylo všem zájemcům obtisknuto na všechny předměty, které vystrčili na úřednici na poště v Opavě 1.
  • V dalších 15 okresech propukly jarní prázdniny. Na 18 kladenských školách byl naopak zahájen sběr použitých baterií organizovaný Českým sdružením výrobců a dovozců baterií, které se tak s pomocí školáků chce připravit na vstup do Evropské unie. Školy si na oplátku v soutěžně pojaté akci mohou přilepšit.
  • Na Olomoucku a Šumpersku nebylo zrovna co slavit, protože zde policisté řešili dva vážné případy šikany mezi dětmi. V Olomouci hrozí patnáctiletému mladíkovi za vydírání, loupež a výtržnictví až pět let vězení, a v Šumperku policisté kvůli nízkému věku případ třináctiletého šikanisty odložili. Naopak bývalého a již zletilého ředitele Školského úřadu Jiřího Suchomela, který čelí obvinění ze zpronevěry a podvodu při hospodaření se státním majetkem, postavilo státní zastupitelství v Prostějově nemilosrdně před soud.
  • V Litomyšli dokončili v úterý studenti Vysoké školy ekonomické z Prahy rozbor cestovního ruchu. Hrubě se jim nelíbil především nedostatek laviček v parcích, špatná orientace ve městě a ještě horší obsluha v zámecké restauraci, ale naopak ocenili, že domy na náměstí jsou ještě k bydlení.
  • Čáslavská radnice zahájila v minulém týdnu výstavbu nové základní školy s 18 třídami. Docela jinak ale na školství pohlížení chomutovští radní, kteří se rozhodli ukončit provoz jedné mateřské a základní školy. V případě zrušení mateřské školy ušetří město ročně přes 500.000 korun. Kolik by však město ušetřilo, kdyby zrušilo všech zbývajících 17 mateřských škol? Nejistou budoucnost má i jediné hodinářské učiliště v Polné na Jihlavsku. Starosta města Jindřich Skočdopole ani městští radní však nepovažují za příliš racionální, aby město vlastnilo budovy, v nichž sídlí učiliště, a tak teprve krajští zastupitelé rozhodnou o budoucnosti učiliště, z něhož každoročně odchází 40 hodinářů a 100 fotografů. Po zrušení učiliště bude patrně nejbližší opravna hodinek ve švýcarském Bernu na náměstí, kde tamtéž fotografii barevnou lze za levný peníz poříditi.
  • Ve čtvrtek byla zahájena dvoudenní konference, kterou na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity připravil Ústav pedagogických věd společně se sdružením Kritické myšlení na téma Příprava budoucích učitelů. Na konferenci se diskutovalo o zkušenostech s čtyřletou realizací projektu Čtením a psaním ke kritickému myšlení.
  • Neméně kritické myšlení prokázala téhož dne i odborná porota v čele s psychiatrem Janem Cimickým, když vybrala šestici finalistů ankety Zlatý Ámos na ministerstvu školství. Všech 18 účastníků převzalo zároveň od ministra školství Eduarda Zemana dekret, opravňující je nosit titul Zlatý Ámos na škole. Tři ženy a stejný počet mužů postoupili po absolvování písemného testu a pohovoru s porotou do nejužšího kola, kdy se na konci března utkají o titul Zlatý Ámos, protože jen jeden prý může „bejt korunovanej“. Zlatého Ámose bude prý korunovat sám ministr školství na Den učitelů.
  • V pátek se sjelo do Unhoště u Prahy 55 dychtivých inspektorů České školní inspekce k třídennímu školení na téma "Dokážu to aneb Osobnostní a sociální výchova ve školách“. Seminář pro ně připravilo sdružení Aisis, které rozdalo přítomným seznam 20 českých škol, které upozorňují některé školní inspektory, že doposud nepochopili zvláštnosti nových metod výuky, neboť učitelé v těchto školách oproti jiným kolegům sedí s dětmi na koberci, hrají s nimi dramatickou hru a přitom je učí matematické vzorce. V průběhu semináři však všichni dokázali, že to dokáží pochopit.
  • Sobota byla dnem, kdy se v Poděbradech rozdělovala křesla ve stínové vládě vítězné Čtyřkoalice, která ovšem ve volbách zvítězí až více než za rok. V dražbě získala Unie svobody 7 zánovních křesel, ODA dvě a DEU si odnesla pouze jedno. Špička unionistů se již shodla na pěti křeslech, na které s předstihem zasedli pánové: Kűhnl (zahraničí), Pilip (finance), Volák (sociální věci), Mareš (školství) a paní Marvanová (spravedlnost). U každého nového politického uskupení jest třeba nadšených lidí, kterým jde o věc, říkával Jaroslav Hašek. Ale toto nadšení mají bohužel i jiné politické strany. Tolstoj kdysi prohlásil, že morální vítězství jest něco ohromně krásného. Masaryk si ho také chválil, ale ani jeden z nich nepřišel na spásnou myšlenku porcovat medvěda, který se ještě nenarodil.
Tak takový tedy byl druhý únorový týden v našem školství. Tento týden byl poněkud podivný. Byl podivný malými událostmi, které o však budoucích velkých věcech svědčí.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.