Milan Hausner: Je tenký klient opravdu ideální ?

pátek 23. února 2001 ·

SIPVZ klepe na dveře a pokud skutečně vstoupí, na ředitele se pohrnou firmy s nabídkami, jak nejlépe vybavit školy výpočetní technikou. Již víckrát jsem slyšel, že ideální je technologie tzv. tenkého klienta. Vypadá na první pohled lákavě, ale je skutečně ta pravá pro školy?

Co to tenký klient je? Tradiční definice praví, že uživatel sedí před málo výkonným počítačem připojeným k výkonnému serveru, na němž běží programové aplikace, které spravuje pouze určený administrátor (správce ICT, informační technolog).Tenký klient funguje jen jako terminál a může jím být i starý počítač s procesorem 386. Pro názornost: aplikace pro internet jsou v podstatě tenkým klientem, protože webový engine běží na vzdáleném serveru a zobrazuje se na počítači v podstatě jakékoli kvality.

Proč tuto technologii využívat?
Hlavním přínosem využití tenkého klienta ve škole jsou až o 80  % nižší nároky na údržbu - tedy čas administrátora. Běžné nové počítače „padají“ třikrát častěji než tencí klienti, starší počítače až sedmkrát častěji. Jedná vážná porucha tenkého klienta odpovídá v průměru asi 100 poruch na PC. Někteří školní administrátoři v USA i v Evropě dokonce jdou tak daleko, že prohlašují tenkého klienta za administrátorův sen

Software je nainstalován na jednom serveru a každý má k němu přístup. Všechny stanice je možno přeinstalovat z jednoho místa a systém lze nastavit tak, že všechny změny jsou uvedeny do standardního režimu zcela automaticky. Všichni žáci mají přístup k naprosto stejnému softwaru a nejsou závislí na tom, zda jejich počítač má pomalejší či rychlejší procesor. Navíc lze sledovat žákův monitor a lze mu také pomoci, pokud to žák potřebuje. Tenký klient je mnohem odolnější proti virovým infekcím.

Má tento systém nějaké nevýhody?
Víc než dost. Základní námitkou je skutečnost, že čím horší jsou stanice, tím lepší a dražší musí být server, takže cena pro vybudování sítě tenkého klienta s výkonným serverem nebývá nižší. Tenký klient také vyžaduje vynikající síťové propojení s odpovídající přenosovou rychlostí a dobře strukturované aktivní prvky.

Ani problém nákladů na software tím není vyřešen a částky vynaložené na licence jsou v tomto případě stejné. Taktéž náklady na administraci sítě je v tomto případě nutné přenést do oblasti vzdálené správy, případně najmout kvalitní profesionály, kteří navrhnout pokročilé technické řešení. Instalace tenkých klientů je mnohem složitější, než zasunout dráty do slotů a v mnoha školních regionech se ani nenajde firma, která něco podobného na kvalitně zajistí.

Jak je to s výukovým softwarem na tenkém klientovi?
Tenký klient je vhodný pro administrativní správu, pro práci se stále stejnými dokumenty, ale určitě ne pro výukové účely. Lze na něm učit textový i tabulkový editor, také jednoduché testovací programy na něm poběží relativně dobře, ale to není jádrem skutečné implementace počítačů do výuky. Využití jakékoli větší grafiky je totiž na tenkém klientovi velký problém a multimediální aplikace skončí opět v šuplíku. Smysluplně využít počítač např. ve fyzice či biologie půjde jen těžko. Stejným problémem je i plnohodnotné využití internetu: na surfování spíš zapomeňte a jakmile si začneme povídat o multimediích na webu, downloadování, chatu a podobných dynamických prvcích, máte s tenkým klientem prostě smůlu.

Dalším kamenem úrazu je nemožnost učitelů spouštět si vhodné CD-ROMy ve vhodný okamžik, neboť server je spravován zdálky. Všechno bude záležet na ochotě či neochotě správce sítě a učitel bude opět jen „otrokem“ monitorů. Kreativita a samostatnost učitele dostane na frak. Tento systém v podstatě blokuje zapojení ICT do výuky v návaznosti na osnovy. Kromě toho by se studenti měli naučit ovládat „plný“ počítač učitelé by přece měli mít k dispozici diskové místo, měly by mít možnost si přinášet a odnášet dokumenty na disketách domů.

Jistě, lze namítnout, že ve třídách přece nemusejí být jen samostatně nefunkční terminály a že ve třídách mohou být relativně plnohodnotné stanice, tak aby nebyli odkázáni jen na aplikace běžící na serveru. To je ale velmi drahé a neefektivní řešení.

Ze všech těchto důvodů si tedy rozhodně nemyslím, že instalace sítě tenkých klientů je pro školy to pravé řešení.



Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.