redakce: Diskuzní téma 3

pondělí 11. prosince 2000 ·

Malí tyrani, nebo rukojmí učitelů?
Jsou našim dětem ve škole přiznávána jejich práva, například na důstojné zacházení či právo svobodně vyjadřovat své názory a získávat informace? Nebo mají děti naopak tolik práv a prosazují je tak vehementně, že to začíná ohrožovat samotný jejich sociální vývoj? Zajímá nás, co si o tom myslíte!

Malí tyrani, nebo rukojmí učitelů?

Za dva měsíce uplyne deset let od chvíle, kdy u nás vstoupila v platnost Úmluva o právech dítěte. V únoru 1991 ji přijalo Federální shromáždění tehdejší ČSFR a ratifikoval prezident republiky. Desetileté výročí přijetí tohoto dokumentu si jistě zaslouží alespoň drobnou úvahu.

Jsou našim dětem ve škole přiznávána jejich práva, jako je právo na důstojné zacházení či právo svobodně vyjadřovat své názory a získávat informace? Nebo jsou žáci základních škol dodnes chápáni jako odvedenci, neřku-li jako rukojmí?

A nebo je to právě naopak? Mají děti tolik práv a prosazují je tak vehementně, že to začíná ohrožovat samotný jejich sociální vývoj? Nebrání učitelům neustálý strach živený pedocentrickou propagandou vůbec efektivně dělat to, proč ve škole jsou, tedy děti něco naučit? Neztratily děti nutné vědomí autority dospělého, nemají pocit, že jsou na světě jen proto, aby prosazovaly svá práva? Vědí, že každé právo doprovází povinnost a odpovědnost?

Slyšet lze obojí hlasy. Stížnosti na to, že dítě smí jít na záchod pouze o přestávce, i kdyby se mělo v češtině počůrat, musí setrvávat ve škole „po škole“ dlouho do odpoledne a při tělocviku je kvůli své neobratnosti zesměšňováno i samotným učitelem. Právě tak lze slyšet, že učitel nemá právo psát žákovi do sešitu, který on si koupil, tudíž jde o jeho soukromý majetek (skutečný případ z praxe), děti si mohou dovolit říci učiteli naprosto vše, protože mají právo svobodně vyjádřit svůj názor, mají právo odmítnout účast na divadelním představení, na výchovném koncertu…

Jaký je váš názor? Jaké jsou vaše zkušenosti? Mají děti příliš málo, nebo příliš mnoho práv? Zajímá nás, co si o tom myslíte!

Své příspěvky můžete napsat přímo zde do diskuzního fóra, nebo je můžete posílat na naši redakční e-mailovou adresu a my je vložíme za vás.

Diskuzní téma je společným projektem České školy a Moderního vyučování. Zajímavé příspěvky budou otištěny v lednovém čísle tohoto časopisu.

Příspěvky k tématu projektového vyučování si již můžete přečíst v prosincovém vydání Moderního vyučování, které za několik dní vychází.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.