Milan Hausner: Druhá do sady: multimediální příručka MS Word 2000

pondělí 11. prosince 2000 ·

Sesterským produktem multimediální příručky MS Excel 2000 je - jak jinak - pomůcka k nejrozšířenějšímu textovému editoru. I ona má ve školní knihovně své opodstatnění, ať již bude využívána jako zdroj příkladů, při frontální výuce nebo jako síťová referenční příručka. Když bych teď začal recenzi na další výukový titul z produkce Grada jako tu minulou, byla by to asi nuda pro všechny. Textové editory jsou alfou a omegou práce na každém počítači. V to samozřejmě počítám i zpracování textu do formy, která je určena pro tisk – tedy nejenom naklepání písmenek, jak si občas někdo práci s textem představuje. I na základní škole by se žáci měli naučit základní operace s podobným programem. Je zhola jedno, zda je to MS Word, Star Office či 602. Nehodlám se ve své recenzi zabývat tím, proč zrovna MS Word a proč ne ostatní programy.

Mne z učitelského hlediska zajímá, aby se děti naučily s textem pracovat, protože tato dovednost dnes nepochybně patří do arzenálů, či podle Bílé knihy do kompetencí, každého absolventa školy. Patří ale taková dovednost do kompetencí každého učitele? Tato kacířská otázka mne vede k tomu, abych tuto obecnou pomůcku právě v předvečer nástupu SIP doporučil také mnohým kantorům.

Jde totiž o program, který může být užitečný všem. Žákovi, který se učí zvládat první kroky (také zde platí má poznámka z recenze na MS Excel 2000, že na webu www.gradapublishing.cz budou k dispozici rozšiřující příklady vhodné i pro žáky základních škol) v hodinách informatiky. Jeho učitele z neznalosti Wordu samozřejmě nepodezírám, ale i tak mu může být pomůcka užitečná. Nejde přece o to, že by si pro své hodiny nějaké příklady nevymyslel, ale že mu příručka může být opravdovou pomůckou šetřící čas a leckdy nervy. Předání metodických zkušeností je vždy dobrým počinem.

Program však bude dobrým nástrojem i pro učitele - neinformatiky, kteří se chtěj nechtěj budou muset naučit zvládat základní aplikace velmi rychle, ať již z důvodů potřeby či nutnosti. Tento přerod bude muset být velmi cílený. Když si ale přečtete odpovědi MŠMT na některé otázky spojené s SIPVZ, pak vlastně ani nevím, jestli mám tuto recenzi vůbec psát, protože, jak se zdá, v nejbližším roce se v atestacích rozšířené kvalifikace učitele příliš nestane. Musím tedy zůstat u tvrzení, že využití textového editoru prostě a jednoduše patří k základním dovednostem každého z nás.

Struktura programu je v podstatě shodná jako u příručky MS Excel 2000 – multimédia pro každého. Cena stejně přijatelná. Kompletní školní multilicence za cenu jednoho CD je vzhledem k „schopnostem“ tohoto disku víc než překvapivá. Když se podíváte na konkurenční produkty, tak tam se neuplatíte a přinejmenším nezískáte víc.

Uživatelská příručka je kvalitní výukový a referenční titul určený i pro samouky. Po jeho instalaci například na školní (podnikový) server ho mohou využívat všichni uživatelé sítě – ti v kabinetech i ti v lavicích, v kancelářích či knihovnách. Dostat výukový software k mnoha uživatelům v podstatě za 700 Kč (do konce roku), a to ještě program učící produkty Microsoftu, je docela perličkou, nemyslíte?

Program při výuce dobře spolupracuje i s nižšími verzemi MS Word, což by v opačném případě mohlo působit dost velkou řadu problémů při práci se staršími verzemi. Podle některých informací je však počet prodaných MS Office 2000 poměrně vysoký, a tak se můžeme nadít, že i tento jeho výukový následník se velmi dobře uchytí. Problémy s ukládáním dat ve vyšší softwarové verzi jsou docela dobře známé. V tomto případě program s nižšími verzemi pracuje spolehlivě, ale samozřejmě pokročilá cvičení s novými funkcemi MS Word 2000 nejsou na nižších produktech možná. Nebojte se, takových cvičení je jen kolem 5-10  %.

MS Word i MS Excel v multimediální podobě jsou pomůcky určené i pro frontální výuku. Pokud je ve škole prezentační technika (dataprojektor, switch, dekoder) nebo je obraz ze stanice učitele rozveden do pracovních stanic, lze ve všech těchto případech program využít víc než dobře. Pro ukázky, vyhledávání, testování a samozřejmě i pro nácvik praktických dovedností jednotlivých funkcí editoru.

Zvlášť užitečná jsou cvičení, neboť právě ve stylech a cíleném využívání šablon se velmi často objevují mnohé technické problémy a leckterý uživatel raději zůstane u „normálního“ otevřeného okna a klapání do kláves. Právě ve Wordu, který je někdy až příliš „inteligentní“ trouba, je strukturální pochopení a odstranění „některých rysů“ (např. v automatických opravách), docela složitým úkolem. Multimediální příručka na ně samozřejmě nezapomněla. Video-sekvence a cvičení vám dají dostatečnou zručnost, abyste nemuseli každý text formátovat aspoň třikrát, což se mi nezřídka stává.

Efektivní práce se softwarem je kompetencí nezbytnou pro úspěšné srovnávání našich žáků s evropskými. Obě příručky firmy Grada jsou zcela určitě produkty, které si získají na školách popularitu a budou účelně sloužit v následujícím roce, kdy, jak pevně doufám, se o SIPVZ nebude jen mluvit, ale bude se také konat.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.