Jan Marintz: Vysokorozpočtové snění a naše malá CZ Škola Open

čtvrtek 31. srpna 2000 ·

Zatímco na dvorcích ve Flushing Meadows ještě ani nestačili pořádně odstartovat grandslamový turnaj letošní tenisové sezóny, v Praze již vrcholí ping-pongový turnaj o státní rozpočet. Hraje se již třetí kolo a hra na jednotlivých stolech je plná zvratů a nabírá na obrátkách.

Jako první se z českých finalistů představil premiér Zeman, který nastoupil proti předsedovi školských odborů Jaroslavu Rösslerovi. Před zahájením hry premiér Zeman nadšenému obecenstvu sdělil, že jestliže vyhraje turnaj, platy učitelů v příštím roce stoupnou o 15  % a celková částka určená pro zvýšení platů dosáhne 3,5 miliardy korun. Výsledek utkání Zeman – J. Rössler zvedl řadu přítomných účastníků ze židlí a dlouho nebyly k utišení. Těsné vítězství favorita se dalo čekat a výsledek byl - 7:6 (4), 7:6 (3), 6:2 - nad jiné uspokojivý. Čtrnáct dní poté se sešla vláda, která měla rozhodnout, zda na základě tohoto výsledku zvýší učitelům, kteří ve sportovní hale tvořili převážnou část diváků, mzdové tarify nebo je odmění úplně jiným způsobem. Svou kůži však nedal zadarmo ani poražený soupeř, protože v šatně před novináři prohlásil, že je s výsledkem utkání v podstatě spokojen a dodal: „Totéž se musí zopakovat i v roce 2002. Rozpočtový pohár resortu školství by měl mít cenu 105 miliard." Zmínil při té příležitosti také příslib premiéra a jeho ministrů, že do konce funkčního období sociálně demokratická vláda zvýší platy učitelů tak, aby byly o 30  % vyšší než průměrný plat. Jen několik skeptiků odcházelo z utkání viditelně rozčarováno a jeden z nich dokonce zdrceně prohlásil: „To ještě bude pěkná nakládačka.“ Nárůst více než 17 miliard pro školství však většinu diváků přesvědčil, že premiér stolní tenis přece jen bravurně ovládá.

Do druhého kola turnaje postoupila dvojice Eduard Zeman – Petr Mareš. Protože oba moc ping-pong nemilují (pochází z komunistické Číny), zvolili raději šachovou partii. Je to přece jen hra králů a člověk se při ní tolik nenaběhá. V pořadu televize Prima Nedělní partie si vylosoval ministr školství Eduard Zeman (ČSSD) bílé figury a hru zahájil sicilskou obranou se slovy, že se mu zcela určitě podaří prosadit zvýšení rozpočtu pro školství na rok 2001 o 16,2 miliardy korun. Diváci poněkud zpozorněli, protože cena poháru viditelně poklesla o 800 milionů. Uklidnilo je teprve ujištění, že pokud bude tato varianta schválena, bude šest miliard korun určeno na zvyšování platů, uvedl ministr a táhl koněm na C4. Hru nervů nevydržel jeden z diváků v prvé řadě a ještě před tím, než byl vyveden ze sálu, začal vykřikovat, že „Hospodářské noviny v červenci ve zprávě po setkání premiéra Miloše Zemana s představiteli školských odborů uvedly, že vláda má na platy pedagogů v příštím roce přidat zhruba 3,5 miliardy korun.“

Předseda parlamentního školského výboru Petr Mareš (Unie svobody) byl od počátku Nedělní partie v patrné nevýhodě. Vylosoval si černé figury a proto se alespoň rozhodl soupeře znervózňovat četnými poznámkami, které vyústily v prohlášení, že „učitelé loni dostali přidáno pouze tabulkově, neboť prý na svých výplatních páskách zvýšení mzdy nezaznamenali.“ „Množství peněz, které dosud do školství plynou, nesvědčí o tom, že by tento resort byl pro vládu prioritou“, dodal a táhl pěšcem. Ministr se však nedal znervóznit a s ledovým klidem prohlásil, že průměrné platy učitelů stouply na 118 procent v porovnání s průměrnou mzdou a letošní opatření by je měla výrazně posunout ke slibovaných 130 procentům průměrné mzdy. Mareš, který se již nevěnoval plně šachové hře, provedl malou rošádu a prohlásil, že je přesvědčen, že celková atmosféra je na školách velmi špatná. Soupeři se prý nepodařilo ministerstvu vtisknout koncepci a ministr prý s pedagogickou veřejností nekomunikuje. Zeman tuto kritiku rozhodně odmítl, s klidem provedl velkou rošádu a řekl, že situace ve školství "rozhodně není tak špatná". Oba soupeři se neshodli ani v názoru na další existenci víceletých gymnázií a na partii se už nedalo ani dívat. Průběh šachové partie začal chvílemi připomínal hru na žravou dámu.

Přestože turnaj není ještě u konce, více než polovina občanů si myslí, že současná vláda učiní nějaké, alespoň malé pozitivní změny ve školském a vzdělávacím systému. Příznivci navrhovaného rozpočtu školství tvrdí, že razantní změny v odměňování učitelů jsou nutným předpokladem obsahových změn v oblasti vzdělávání žáků. O tom není pochyb. Téměř jedna čtvrtina Čechů však nevěří, že se kabinet premiéra Miloše Zemana zaslouží v oblasti školství o jakékoliv změny k lepšímu. Alespoň malé změny k lepšímu v českém školství očekává od sociálnědemokratické vlády 57,4 procent obyvatel. Velké změny ve školství si od vlády slibují jen čtyři procenta občanů. Nejvíce dnes věří Zemanovu kabinetu příznivci ČSSD a učitelé. Nejméně pak důvěřují vládě voliči KSČM, ale u nich to není příliš velké překvapení, neboť ti milují spíše gorodky než tenis nebo ping-pong.

Tolik fakta o současném průběhu utkání ve stolním tenisu s názvem CZ Škola Open. V pondělí pořadatelé amerického turnaje slavnostně odhalili plastiku podávajícího tenisty.U nás je na pomníky ale ještě příliš brzy. Co však nelze současnému favoritovi hrajícímu za školství v českém vládním kabinetu upřít je skutečnost, že hraje a nevzdává se. S kamennou tváří podává a tvrdě servíruje. Začátek turnaje mu vychází. Prosazuje se větší přesností i agresivitou na síti. V dalším kole však čeká na českého stolního tenistu talentovaný mladý ministr financí. Doposud není jasné, zda se schyluje na centrálním dvorci k senzaci, tragédii nebo tragikomedii. Všechny varianty doposud připadají v úvahu a jsou stejně reálné. V případě prohry však pomník nebude. Zůstane jen palčivá frustrace, která hrozí, že přeroste v smutné procitnutí do kalného podzimního rána v českých školách.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.