redakce: Jsme spokojeni s naším školstvím

úterý 20. června 2000 ·

Přes všechnu odbornou kritiku jsou Češi spokojeni s celkovou úrovní vzdělávání. Zároveň se většina domnívá, že naše školství je stejně dobré nebo lepší než v zemích Evropské unie. Tak to alespoň vyplývá z nového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Při průzkumu, který proběhl na přelomu května a června, 73 procent lidí kladně zhodnotilo základní školy. Celkem 64 procent lidí si myslí, že dobré vzdělávací výsledky mají státní střední školy s maturitou a 55 procent lidí ocenilo úroveň vzdělávání na vysokých školách. Záporné odpovědi nepřekročily ani v jednom případě 17 procent.

Poměrně příznivě byla hodnocena i úroveň vzdělání, kterou poskytují soukromé školy. Zde však mnoho respondentů uvedlo, že pravý stav nedokáží zhodnotit, protože s tímto druhem školství mají malou zkušenost. Přesto třetina dotázaných soukromé základní a střední školy zhodnotila pozitivně, k soukromým vysokým školám však panuje větší nedůvěra – zamlouvají se jen 21 procentům lidí.

Každopádně lepší kredit však mají v České republice státní školy, a to zejména u těch lidí, kteří mají s daným typem školství přímou zkušenost. Rodiče, kteří mají děti na základní škole, hodnotili vzdělávání na státních základních školách jako dobré dokonce v 81 procentech případů a jako špatné jen v 16 procentech. Rodiče s nezaopatřenými dětmi se vyjadřovali o úrovni vzdělávání na středních školách jako o dobré v 80 procentech případů, horší mínění o našem školství měli jen ti, jejichž děti studují na vysokých školách – kladně se vyjádřili v 62 procentech případů.

Vysoké mínění o českém školství se promítlo i do srovnání se vzděláním v zemích Evropské unie. O žácích základních škol si 67 procent lidí myslí, že jsou na život připraveni lépe nebo stejně jako občané zemí EU. O středoškolácích je toho mínění 62 procent lidí a o vysokoškolácích 51 procent dotázaných. Jen 13 procent dotázaných soudí, že žáci základních škol mají horší vzdělání než v zemích EU, o středoškolácích si to myslí 17 procent lidí a o vysokoškolácích 19 procent respondentů.

Nejlepší pověsti se tedy u nás těší státní základní školy, naopak nejhorší mínění mají Češi o soukromých vysokých školách.



redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.