Rostislav Fojtík: Učebna výpočetní techniky ve škole – 2.díl

středa 19. dubna 2000 ·

V minulém díle jsem se zabýval prvními kroky při budování odborné učebny. Ani po navržení uspořádání stolů a založení síťové kabeláže práce nekončí. Počítače jsou napájeny elektrickou energií s rozvodné sítě. Není-li učebna vybavena větším množstvím elektrických zásuvek, je potřeba ji upravit. V žádném případě není vhodné, aby se obrovská změť prodlužovacích šňůr a rozdvojek sbíhala v jedné či dvou nástěnných zásuvkách. Tady je potřeba odborníka, který má důkladné znalosti v oblasti zapojení elektroinstalací a který je oprávněn navrhnout a případně upravit zdroje elektrické energie tak, aby vyhovovaly normám a předpokládanému zatížení. V žádném případě nedoporučuji experimentovat. Jakmile jsou počítače rozmístěny, připojeny ke zdroji elektrické energie, nainstalován požadovaný software, je potřeba se zaměřit na další vybavení a zařízení odborné učebny výpočetní techniky.

Jakou tabuli?
Téměř žádná třída se ani v dnešní době moderní techniky neobejde bez tabule. Ona tabule pro vysvětlování a zápis je zatím často nejvhodnější. Jenže klasická tabule a křída v počítačové učebně není moc vhodná. Při psaní křídou a při utíraní tabule (hlavně při žáky oblíbeném tzv. suchém utírání) se do ovzduší dostane až neuvěřitelně mnoho prachových částic, které se z velké části usadí uvnitř počítače. Proto se doporučuje používání tzv. bílých tabulí, na které se zapisuje pomocí speciálních fixů a které jsou převážně rovněž magnetické. Bohužel obé stojí mnohdy více než klasická dřevěná tabule a křídy. Ovšem pro větší životnost počítačů, ale i vhodnější ovzduší učebny se to určitě vyplatí. Fixů je několik druhů. Při jejich nákupu musíte dávat pozor, aby jste koupili ty správné, tedy na „bílou tabuli“. Pozor na různé lihové fixy, které se nedají smazat. Správný fix musí jít z tabule lehce setřít. K mazání tabule používejte buď měkkého hadříku nebo speciálních přípravků. Například mazací utěrky či podušky s magnetem, hranoly s výměnným povrchem pro mazání atd. Snažte se, aby se tabule nezamastila a jinak nezašpinila. Napsaný text se pak obtížněji odstraňuje. Občas je nutné tabuli důkladněji očistit. V žádném případě nepoužívejte žádných čistících prášků. Poškrábání tabule vede k jejímu zničení (velmi špatně se pak maže!). Aplikujte pouze tekuté čistící prostředky. Ve firmách zaměřených na prodej přístrojů a pomůcek pro školení a prezentace je možné zakoupit rovněž speciální čistící prostředky. Ty se většinou pomocí rozstřikovače v uzávěru nanesou na tabuli a pak stačí hadříkem setřít nečistoty.

Výstavka a nástěnky
Budování odborné učebny nesmí ustrnout na stolech, tabuli, počítačích. Velká část výuky je zaměřena na výpočetní techniku a výzdoba učebny by tomu měla odpovídat. Do prosklených vitrín je možné umístit různé počítačové součástky a díly. S největší pravděpodobnosti to nebudou nejaktuálnější novinky, ale i starší hardware, svému účelů vyhovuje. Pro mnoho žáčků jsou pojmy jako procesor, pevný disk, paměť, základní deska a podobně jen obtížně představitelné. Pohled na rozdělaný starý disk jednoznačně dětem řekne více, než sáhodlouhý teoretický výklad učitele. Nastává problém, kde součástky zajistit. Něco vám možná zůstane po upgradu vašich počítačů. Počítačové části můžete rovněž získat od prodejce či výrobce počítačů. Určitě nebudete problém ve vašem okolí najít prodejce, který vám starší a už nefunkční součástky daruje. Můžete se dohodnout, že místo vyhazování některých nefunkčních zařízení je daná firma schová pro vaši školu a vy jimi obohatíte svou výstavku. Ani nástěnky by neměly chybět. Když si vzpomenu na doby svého "třídnicování" na základní škole, nemohu říct, že zajištění aktuálnosti nástěnek jsem nějak miloval. Ale nástěnka v odborné učebně je jiná záležitost. Mezi dětmi se určitě najde dost nadšenců, kteří vám donesou aktuální články o světě informačních a komunikačních technologií.

Další vybavení učebny
Nezapomeňte při vybavování počítačové učebny na zatemnění oken. Dívat se na monitor, když vám svítí do oči nebo na plochu obrazovky sluneční paprsky, je nejen nepříjemné, ale rovněž zdraví škodlivé. Opatřete okna učebny nejlépe žaluziemi, u kterých se dá relativně jednoduše nastavit množství světla, které pronikne do učebny. Pokud se vám povede projít lesem problémů při zajištění základního vybavení počítačové učebny a úplně se finančně nevyčerpáte, měli by jste se poohlížet také po dalším vybavením. Moderní prezentační a školící technika udělala poslední dobou obrovský posun vpřed. Nabízí nepřeberné množství projekčních, audio a video přístrojů, které mohou značně oživit a zkvalitnit učitelovy metody. Přístroje se nabízí ve všech cenových a kvalitativních relacích.



Rostislav Fojtík

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.