Iva Hanzlíková: Chudé vysoké školy

pátek 7. dubna 2000 ·

Spousta Čechů se pyšní nad tím, jaká je u nás vysoká úroveň vzdělání. Podniky nám vytunelovali, říkají, tak aspoň ty školy, to naše rodinné stříbro. Rodinné stříbro však poněkud černá na povrchu, a na nějaký zvrat k lepšímu to zatím nevypadá. Zvláště poté, co vláda vymyslela, že vysoké školy nemohou podnikat. Proč? Velké riziko pro stát, který na školy bezúplatně převedl majetek za 35 miliard korun. Školy nesmí hazardovat! K dobrému přidala rozhodnutí, díky němuž dostanou méně peněz ty školy, které se nevěnují bádání. Výsledkem obou těchto „vládních výnosů“ je to, že české vysoké školy zchudnou. Stát jim nepřidá, samy si vydělat nemohou. 


Stále se přitom mluví o tom, že se u nás na vysoké školy přijímá málo studentů. Vysoké školy mají ceněný elitní charakter, náhrdelník ve sbírce rodinného stříbra. Přitom by tomu tak vůbec nemuselo být. A bylo by lépe pro všechny. Chce to jenom odvahu, kterou naše elita vládní zatím postrádá: říct, že platit by kromě státu měli i studenti samotní, a také podniky a kraje. Slyším námitku, že vysokoškoláků by nemělo být jako máku, neboť jejich stupeň vzdělání by měl být známkou toho, že jsou to ti „nejlepší z nejlepších“, ti, kteří se dostali na školu, ačkoliv tenkrát brali, pro pána krále, každého osmdesátého zájemce.

(Mimochodem, děkan Fakulty sociálních studií MU Ivo Možný si nedávno v MF DNES postěžoval, že letos se na tuto školu hlásí oproti loňským třem a půl tisícům 5815 studentů - šanci má přitom pouhých 350 z nich). Zdá se, že jako máku bude spíš nezaměstnaných s maturitou nebo výučním listem. Hlavní však je, že se zabránilo hazardu se státními penězi….

Iva Hanzlíková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.