Ivo Fencl: Budou prvňáčkové v roce 2000 pokusní králíci?

středa 26. ledna 2000 ·

Nejbezbrannější ze žáků mají posloužit k pokusu jako první? O experimentování se žáky ani o reformě škol toho veřejnost moc vědět nemůže. Českou tiskovou kanceláří a ministrem školství bylo v programu TV „21“ vyhlášeno, že reforma školství se poprvé projeví ve výuce u žáků, kteří nastoupí letos do prvních tříd. Nikdo se nedozvěděl, v čem změny budou . Jen to, že by se měli učit méně, a že se ustoupí od klasifikace známkami. Mají se rodiče prvňáčků radovat nebo obávat? Proč vystoupení resortního šéfa působilo nepřesvědčivě až samolibě? Jako by národu oznámil, že si bere k „reformě“ bianko šek. Přitom nedostal plnou moc. Nejbezbrannější ze žáků mají posloužit k pokusu jako první? O experimentování se žáky ani o reformě škol toho občanská veřejnost moc vědět nemůže. Vědecky systémově nebyly po roce 1990 prováděny ani vyhodnocovány. Ministerstvo školství, ale slibovalo dosáhnout konsens v názorech na některé změny ve školách všenárodní diskusí přístupnou i odlišným názorům. Teprve 2-3 měsíce, je ale zveřejňován v Učitelských novinách a na internetu Národní program rozvoje vzdělávání, který píší ministrovi lidé. Je v obecné, programové, spíše propagandistické podobě. Málokdo jej asi dokáže celý přečíst. Podobné dokumenty by tak měly vypadat. Možná, že je psán i proto, aby vytvořil jen zdání diskuse. Za jeho virtuální clonou se budou dělat změny ihned? Vždyť věcná debata o školství ještě nezačala. Hrozí nám, že „reforma“ školství bude věcí jen malé skupiny u moci?

Klíčové životní zážitky prvňáčků určují vztah člověka ke vzdělání možná na celý život. Světu prvních tříd i ve školství rozumí velmi omezený počet lidí. Co raději nechat na profesionálech ve školách, aby určovali, co, jak, kdy a jakým tempem bude v prvních třídách probíhat a jak se bude hodnotit? Takový stav byl programy základní, obecné a národní školy postupně vytvořen a funguje. Jsou i školy s programy speciálními. Ministr neřekl, že snahy o zrušení klasifikace už dříve zkrachovaly pro odpor rodičů, učitelů i žáků. Z tisíců asi jen desítky, možná stovky škol, žáky hodnotí slovně nebo vysvědčení – dopisem. Rodiče mají vliv a je to dobře. Vědí, jaká jsou jejich práva a jaké služby žádají. Převládá většinou zdravý rozum. Pro svoje prvňáčky chtějí hlavně hodné, citlivé paní učitelky – elementaristky. Stát by se měl postarat, aby jich byl dostatek. Aby získávaly praxi, byly muzikální a uměly učit tak, aby se každý den děti do školy těšily. To se ministerstvu zatím příliš nedaří. Sotva se to změní nakomandováním všech škol do zákrytu.

Ivo Fencl, nezávislý publicista a pedagog


Ivo Fencl

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.