redakce: Co najdete na stránkách Výzvy pro deset milionů?

úterý 16. listopadu 1999 ·

O čem se diskutuje na stránkách Výzvy? Kdo je provozovatelem a k čemu stránka slouží? Dne 16.11. zveřejňuje tým odborníků podkladovou studii, která by měla naznačovat další směr, jakým se bude ubírat vývoj vysokých a vyšších odborných škol, tzv. terciární sektor vzdělávání. Podkladová studie spolu s dalšími materiály má za cíl slovy náměstka ministra školství Josefa Průši "vyprovokovat veřejnost k zamyšlení nad současným stavem a nad perspektivami terciárního sektoru vzdělávání". Následná debata nad zpracovanými materiály se stane příspěvkem k zpracovávání "Bílé knihy" - programového dokumentu pro změny ve vzdělávacím systému.


Na internetových stránkách stránkách Výzvy najdete: 

- Podkladovou studii Terciární sektor vzdělávání - otevření nových cest a možností, kterou zpracoval tým Centra pro studium vysokého školství ve spolupráci se Základním týmem. "Zájem o studium na vysokých školách i vyšších odborných školách stále roste. Nabídka míst jej nestačí pokrýt, ačkoli se počet přijímaných rychle zvyšuje a oproti stavu v roce 1990 se více než zdvojnásobil. Převis poptávky po studiu a nesrovnatelnost úrovně maturit řeší většina škol výběrem uchazečů podle výsledků přijímacích zkoušek. Problémy však nespočívají jen v množství přijatých a odmítnutých, v kapacitních možnostech, ale i v kvalitě studia na různých institucích a jeho zapezpečení."

- Komentář Vysoké školství a věda: lze dále odkládat hlubokou reformu? Petra Matějů. "Velmi často opakovaný argument, podle kterého nelze dále zvyšovat počet studentů vysokých škol, aniž by klesla kvalita poskytovaného vzdělávání, vychází z toho, že prakticky každý, kdo chce u nás studovat vysokou školu, musí studovat na univerzitě nebo na vysoké škole univerzitního typu."

- Alternativní pohled na problémy českého vysokého školství
O situaci a rozvojových možnostech vysokého školství v ČR od Vladimíra Čermáka ze Západočeské univerzity. "Nejsložitějším a nejméně zvládnutým problémem přelomu 80. a 90. let bylo zformování nové reprezentace vysokých škol."

- Rozhovor s nově zvoleným rektorem Karlovy Univerzity Ivanem Wilhelmem.
"Vážím si kolegů ze všech českých vysokých škol, kteří za podmínek, jež mají, odvádějí to nejlepší, co umí a mohou."

- Anketu o atraktivní ceny a další materiály týkající se terciárního sektoru vzdělávání, stejně jako adresu, na kterou můžete zasílat své připomínky, náměty či dotazy.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.