Petr Drahoš: Setkání Přátel angažovaného učení

čtvrtek 11. listopadu 1999 ·

Chrudimské setkání se uskutečnilo se zaměřením na vstup PAU do veřejné diskuse o vládní koncepci vzdělávání v ČR. V půli října (o víkendu 15.-17.10.) se konalo v Chrudimi setkání Přátel angažovaného učení. 


Praktickým cílem setkávání a vůbec činnosti PAU je snaha přispět k reformě našich škol. Dosáhnout toho, aby se jak děti, tak i učitelé do školy těšili, radovali ze společné práce a pracovali na sobě. Na setkáních dochází především k výměně zkušeností a načerpání nových poznatků. Mimo ně účastník získá i certifikát o absolvování vzdělávacího programu akreditovaného MŠMT (s vypsanými absolvovanými dílnami). Z toho taktéž plyne, že poplatek za účast je možno hradit z fondů DVPP (dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků).

Chrudimské setkání se uskutečnilo se zaměřením na vstup PAU do veřejné diskuse o vládní koncepci vzdělávání v ČR. Patronát nad ním převzala základní škola Dr. Malíka, jejímž ředitelem je muž na svém místě, pan Zdeněk Brož. Už to bylo pro zasvěcené zárukou kvality a zdárného průběhu, neboť je schopným organizátorem a mluví za něj výsledky uvážené koncepce řízení školy, např. dostupnost "nadstandardního vybavení a služeb" (ordinace zubařky, posilovna aj.) v areálu školy či úroveň týmové spolupráce učitelů druhého stupně.

I když bylo možno přijet už v pátek, oficiální program byl zahájen až v sobotu dopoledne (z Prahy byl ráno dokonce vypraven speciální přímý autobus za 30 Kč!), v sále městského muzea. Jeho hlavním bodem byla přednáška Doc. Rýdla "Škola jako místo změny", ve které se zamýšlel nad světovými trendy současného a počátku příštího století. Tento burcující projev, během nějž účastníci podle pokynů zaznamenávali své nápady, myšlenky a zkušenosti na "lepíky", bude otištěn v Učitelských listech nebo Učitelských novinách. Doc. Rýdl upozornil mj. na nutnost "síťování škol" (úzká spolupráce různých typů škol domácích i zahraničních) a zaktivizování učitelů (právě nyní je vhodná doba k připomínkování koncepce z hlediska praxe). Popsané "lepíky" pak každý nalepil na nástěnku s tématem, ke kterému se hodily. Ti, kdo tento úkol splnili poctivě, přispěli ke skupinovému brainstormingu a k tomu, že setkání bude mít nějaký reálný výsledek a podklad pro jednání s lidmi z vyšších míst, které zatím takováto setkání příliš k osobní účasti nelákají (až na vyjímky typu Mgr. Roupce, nám. ministra pro regionální školství).

Ostatně neúčast politiků (poslanců) a minimum kompetentních účastníků z řad zástupců státní správy (z ministerstva, ze školských úřadů, též inspektorů ap.) tam, kde je jich opravdu třeba, je problémem dlouhodobě neřešeným, a zřejmě už to nikoho nevyvádí z míry. 

Naproti tomu zájem z řad učitelstva je čím dál tím větší. Maximální počet lidí na dílnu musel být proto zvýšen z původních 25 na 28 či dokonce 30. Všichni registrovaní účastníci obdrželi v deskách spolu s precizně zpracovanými informačními materiály i nádhernou propagační publikaci Chrudimsko a vizitku, která usnadňuje první kontakt a poskytuje rychlý přehled typu "kdo je kdo".

Odpoledne již probíhaly jednotlivé dílny. Ze široké nabídky (seznam se snad časem objeví i na internetu) si každý mohl z časových důvodů vybrat pouze dvě. Během celého víkendu probíhaly doprovodné akce - prodejní výstavy knih a učebnic (SPN, Fortuna, Nová škola, Strom), tabulí a flipchartů či vzdělávacích počítačových programů. Unavení účastníci se mohli průběžně občerstvovat v restauraci, kterou s úspěchem a úslužností provozovali studenti hotelové školy (výborně bylo postaráno i o vegetariány, což také nebývá zvykem…). V neděli program pokračoval panelovou diskusí nad výstupy z dílen ke koncepci vzdělání a tržištěm nápadů a inspirací. Potom se začali účastníci demonstrace toho nejlepšího, co naše školství nabízí, v diskutujících hloučcích pomalu rozcházet na autobusové a vlakové nádraží… 

Setkání bylo úspěšné, i když zásadní dopad na školskou politiku mít asi nebude. Důležité však je dát všem aktivním lidem příležitost zapojit se do aktuálního dění. Doufejme, že s rostoucím počtem takovýchto lidí poroste i vliv PAU.


Petr Drahoš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.