Ivo Bělohoubek: Mládež pro Interkulturní Porozumění

pondělí 15. listopadu 1999 ·

Řekne se solidarita, tolerance či porozumění a většině z nás okamžitě svitne. Jsme vzdělaní a víme, co ta slova znamenají. Můžeme v těchto termínech pokračovat a bez zaváhání sypat z rukávu vize o občanské a multikulturní společnosti, soužití národů a mohli bychom pokračovat hodně dlouho v monologu o hodnotách a vizích Evropy a světa. Jsou známá a zároveň mlhavá, jakoby ztracená v hlavách myslitelů a volebních proklamacích politiků. Na zem sestupují jenom občas v článcích, jako je tento. Je potom zajímavé potkat skupinu lidí, kteří si přesně tyto hodnoty dali do programu ve víře, že mohou svojí konkrétní činností přispět k jejich rozvoji v mezilidských a mezinárodních vztazích. Vzniklo tak občanské sdružení Mládež pro Interkulturní Porozumění (MIP). Existuje necelý rok a na svém kontě má už řadu akcí a do budoucna velké plány.

Po úspěšném semináři na téma „Uprchlíci a azylová politika v České republice“, který proběhl ještě pod patronací partnerské organizace z Německa to byly především dvě prázdninové akce - oprava židovského hřbitova v Jiřicích u Miroslavi pro české a německé studenty a mezinárodní setkání mládeže v Chudenicích v Západních Čechách. „V Jiřicích jsme chtěli jak účastníkům, tak veřejnosti ukázat Moravu jako místo tradičního soužití kultur, jako multikulturní region.“ říká jedna z účastnic, studentka brněnské filozofické fakulty, Tereza Brůchová. „Kromě v současnosti používaného hřbitova a předválečného židovského se ve vesnici nachází také starý německý hřbitov, toho času zanedbaný a v rozvalinách. Myslím, že má smysl ukázat ostatním, že existují místa, kde tyto tři kultury koexistovaly a navíc znovu koexistují nejméně tím, že jsou schopné se podílet na společném díle.“ dodává. Oprava německého hřbitova v Jiřicích je projektem pro následující léto.

Na příští rok má MIP kromě pokračování obou letních akcí velmi ambiciózní plány. Prvním a asi největším projektem je čtrnáctidenní výměna českých a palestinských studentů, která proběhne v květnu. „Cílem této akce, která se stala naším pilotním projektem, je konfrontovat naše zkušenosti s obdobím společenské transformace a problematickými, v minulosti zakořeněnými vztahy k Němcům se zkušeností mladých Palestinců.“ vysvětluje Tereza Brůchová. Ondřej Liška, předseda sdružení, k tomu dodává: "Dosud jsem neslyšel, že by někdo vedl paralelu mezi tím, co zažila naše země za války a po válce, a tím, čím procházejí nyní obyvatelé Palestiny. Přesto si myslím, že zde spojitost existuje. Před samotnou cestou do Palestiny se chceme zabývat tím, co určuje politické i osobní postoje v interkulturních konfliktech, tzn. předsudky, vlivem médií, národními mýty o době minulé a podobně. Chceme se pokusit co nejvíce porozumět všemu, co ještě stále brání usmíření s vlastní minulostí a vyrovnání s jejím dědictvím. Slovo „porozumění“ máme koneckonců i v názvu našeho sdružení.“ Další projekt má pracovní název Multikulturní Brno a měl by měl proběhnout na jaře. Cílem projektu je podle jeho organizátorů prostřednictvím několika akcí prezentovat Brno jako multikulturní město, a to jak v jeho současnosti, tak prostřednictvím fotografií, které upomenou i na jeho pestrou multikulturní minulost. „Chceme oslovit i mladé lidi a jejich očima se podívat do budoucnosti“, dodávají jeho autoři. Kvůli projektu, který by měl zahrnovat kromě výstavy fotografií a prací studentů také přednášky a diskuse, chtějí organizátoři oslovit zástupce všech menšin v Brně, tedy např. Rómy, Řeky, Vietnamce, Němce, Židy, Maďary a další, aby se na akci podíleli. „Určitým vrcholem celého projektu by mělo být jedno odpoledne, během nějž by zazněla etnická hudba, návštěvníci by měli možnost ochutnat tradiční jídla a nápoje jednotlivých komunit. Jde o to setkat se, přestat se bát a začít se dívat ze společné perspektivy. To je jediná možnost.“, vysvětluje nakonec Ondřej Liška.

Dnes jsme v Evropě svědky renesance nacionalismu, xenofobních postojů či ztráty historické paměti. Význam hnutí Mládež pro Interkulturní Porozumění tak nabývá v kontextu těchto procesů na důležitosti. Naplňují konkrétním smyslem ona znovu ohrožená a takřka vyprázdněná slova tolerance, porozumění, solidarity nebo demokracie.

Ivo Bělohoubek

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.