Milan Hausner: O Muttike, kravičce a politrukovi

čtvrtek 30. září 1999 ·

V Estonsku už dávno pochopili, jakou sílu má vzdělání a přístup našince
k informacím. Když jsem si pročítal v letošním měsíci internetu nové informace, docela mne zaskočilo, když jsem se dozvěděl, že do první desítky ve světě z hlediska uplatnění internetu se dostalo Estonsko. V mých představách šlo přece o zemědělskou zemičku vyvážející dřevo a překonávající následky dlouhodobé ruské poroby. Když jsem tam letos strávil skoro měsíc, nestačil jsem se divit. Popisovat, k čemu je internet dobrý nebudu, to už je hodně otřepané. Když vám ale popíšu následující situaci, bude vám připadat asi poněkud přehnaná. Není ani v nejmenším. Představte si hezkou vesničku dřevěných domků žijící převážně z rolničení. Soukromé kravičky celý den na pastvě dojí docela dobře, i když s technikou jsou tam na štíru a vidět dojit krávu ručně to už opravdu patří do dávné minulosti. Milá stařenka s tradičním rolnickém oblečení dokončila práci, konve postavila do stodoly a … šla si popovídat se svým švagrem na ostrově Hiiumaa na druhém konci Estonska. Člověk by předpokládal, že bude k tomu potřebovat klasický telefon (v mobilech na jednoho obyvatele je Estonsko na prvním místě vůbec). Chyba lávky. Babička zamířila k malému dřevěnému domku kdesi na návsi, na jehož vývěsním štítu se dalo dobře rozeznat toto logo.

 

Po krátkém povídání s mladíkem, (kdo jiný, že) který tři počítače spravuje, usedá k… chatu a na druhé straně se objevuje jméno jejího příbuzného. A babička si povídá, písmenka sice na klávesnici hledá a příliš jí to nejde, ale málo platné nakonec se spolu domluvili. O čem to vám nepovím. A když dojde na závěrečný účet, mladík se jen usměje. Tato služba je přece zadarmo. Že by to byl přežitek socialismu? Rozhodně ne! To jen země v těsném sousedství Finska pochopila, jakou sílu má vzdělání a přístup našince k informacím.

Že se vám to celé nezdá? Vždyť víte, jak je to s internetem u nás a překonat internetovou negramotnost je práce pro Sisyfa. Estonsko se touto cestou vydalo, protože ví proč. Podobná místa na vesnici mají možná tradici i v (ne) dávné historii, ale podle pamětníků tvrdohlaví Estonci si příliš na ruskou propagandu nepotrpěli. Politruci se museli hodně ohánět. Pak přišla nezávislost a informace se staly životní nutností. Internet zamířil i do těch nejodlehlejších míst. Na vesnicích panuje velká bída, nemá cenu si to zastírat. Pro leckterého obyvatele je problém si i koupit noviny, a tak se internet punkt zadarmo a pro každého se stal místem, kde se začala šířit osvěta v tom pravém slova smyslu. A během několika let (první body vznikaly asi před třemi lety) se z tohoto "stavení" stalo jakousi "moderní školou.". Stát si je dobře vědom situace, a tak zcela důsledně podporuje toto médium jako zdroj informace pro ty, kteří si až dosud neuměli svět představit a třeba nikdy nevyjeli dál než do nejbližšího městečka.
Estonská vláda ve spolupráci s evropskými institucemi, rozvojovými programy a další pomocí zejména ze Skandinávie zahájila rozsáhlé práce, které vedly k vybudování sítě a taž k této pro nás poněkud neobvyklé možnosti. Kulturní dům v českých vesničkách mimo piva a občasné tancovačky a občas rvačky toho svým okolním zase tak moc nepřináší.

A to jsem ještě nehovořil o grandiózním programu Tiger Leap - Tygří skok v otázce vzdělání. Už asi víte, kam mířím. Všechny školy (i ty malinké a obecné) jsou připojeny k síti a probíhá výuka těchto technologií. Stát prioritně tento rozvoj financuje. Prezident takřka nemluví o ničem jiném. Internet a komunikační technologie se rvou svou silou i do těch nejodlehlejších míst. O tomto projektu si povíme třeba příště.

O tristním stavu v našem školství, úvahách telecomu, jaký "levnější program školám nabídnout, abych stejně vydělal, už nechám přemýšlet jiné. Já jen zavřu oči a znovu uvidím onu stařenku "muttike"s rukama od mléka a jejího strýce rybáře kdesi daleko a budu vědět, že aspoň někde na světě se rozum snoubí s technikou, když už musíme do toho 21.století vstoupit.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.