Jiří Rohan: Žebříčky jako dezinformace?

pondělí 26. července 1999 ·

K projektu SET byla v minulosti vznesena řada připomínek a poznámek, ne všechny však byly se stejnou vážností vyslechnuty. Termín výběru střední školy je vždy spojen s nabídkou žebříčků ze statistické dílny ÚIV. Kompletní výsledky projektu SET by údajně měly mít základní školy pro všechny své žáky devátých tříd, tzv. "SEToviny" budou i na školských úřadech, úřadech práce a středních školách, dostanou je i poslanci. Stejný objem informací bude prý i na Internetu.

S větší vahou byly vždy brány ty, které si projekt pochvalovaly, zatímco hlasy konkrétně kritické, objevující se především u odborné veřejnosti, byly spíše přehlíženy.

V kratších komentářích k celému projektu, kterými doplnily publikované žebříčky Lidové noviny, mě zaujaly dva. Zástupkyně ředitele pražského gymnázia Nad Kavalírkou v jednom konstatuje, že na poradě ředitelů se shodli na tom, že výsledky SET částečně dezinformují veřejnost. Jsou prý školy, které se přímo soustředí na to, aby v závěrečném hodnocení dopadly dobře a na úkor toho zanedbávají například výuku povinně volitelných předmětů, která není kritériem pro SET.

V druhém komentáři Oldřich Botlík (ve školách známý v souvislosti s projektem Kalibro) jasně konstatoval, že se mu nelíbí vypovídací hodnota některých ukazatelů. Jako příklad uvedl, že soukromé gymnázium PORG se předloni umístilo v úspěšnosti přijímání na vysokou školu na třetím místě. Loni, ačkoliv se prakticky vůbec nic nezměnilo, se nedostalo vůbec do první stovky. Důvod? ÚIV změnil metodiku výpočtu. Kdyby to neudělal, byl by PORG druhý!

Z uvedených hlasů, kterým není důvod nedůvěřovat, si tak může mnoho lidí vyvodit, že prezentace řady žebříčků z projektu SET je jednou z největších dezinformačních kampaní, jakých jsme zatím byli svědky. Pochopitelně za peníze daňových poplatníků.

Jiří Rohan

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.