Není devět jako devět. Učitelé dostanou přidáno – ale nakonec úplně jinak, než vláda slibovala

neděle 3. ledna 2021 ·

„Ministr školství Robert Plaga sliboval: "Moje představa rozhodně není, že by to mělo většinově směřovat do nadtarifních složek platů."Jak se nicméně odbory, poslanci i zástupci učitelských profesních organizací dozvěděli těsně před Vánocemi, dopadlo to přesně naopak. Slib devítiprocentního navýšení sice vláda splní, většina peněz (pět procent) ale půjde na odměny, do tarifu pak menší díl (čtyři procenta). Kritika se na ministra snáší také kvůli faktu, že změnu neprojednal s partnery ani s poslanci, a to včetně těch koaličních,“ píše Silvie Lauder pro týdeník Respekt. 


"Vůbec jsme to dopředu nevěděli," říká šéf školských odborů František Dobšík. "Nečekal to nikdo," dodává místopředsedkyně výboru a exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). "Je to porušení veřejného slibu vlády, který ministr opakoval na školském výboru." Zklamání z nesplněných slibů rezonuje i mezi učiteli... 

Ministr Plaga říká, že na projednání změn s partnery a poslanci neměl čas a poměr tarifní a nadtarifní složky vysvětluje dvěma argumenty: jednak jsou prý v mezinárodním srovnání finance určené na odměňování pedagogů nízké a vedle toho by měli ředitelé a ředitelky škol dostat lepší nástroj, jak oceňovat schopnější a pracovitější členy svých týmů… 

Debata o navyšování platů učitelů nicméně není u konce. Poslankyně Valachová avizuje, že téma znovu otevře na jednání školského výboru hned ve středu 6. ledna. "Chci to koaličně řešit," říká. "Budeme se ptát, proč ministr porušil svoje sliby." 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jana Maříková řekl(a)...
3. ledna 2021 v 21:03  

Pan ministr Plaga má starost, aby něco nedostali legendární špatní učitelé - a kolik dostává špatný ministr, ptám se?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.