Studie: Zavření škol přineslo žákům lepší jídlo, více spánku, častější internet a samotu

sobota 7. listopadu 2020 ·

Životní styl školáků se během jarního nouzového stavu, kdy byly zavřené školy, změnil v mnoha ohledech k lepšímu. Například 60 procent více a taky lépe spalo. Třetina jedla více ovoce a zeleniny a skoro polovina omezila pití energetických nápojů. Na druhou stranu ale více než polovina žáků přiznala, že trávila více času na internetu a sociálních sítích, asi pětině pak chyběl někdo, s kým by si mohli promluvit. Vyplývá to ze studie Lockdown 2020 odborníků Univerzity Palackého v Olomouci. Informuje Česká televize. 


„Překvapivě pozitivní z našeho pohledu bylo, že si více než polovina respondentů pochvalovala, že během jarního lockdownu měla více příležitostí trávit čas společně s rodinou,“ vyzdvihl analytik výzkumného týmu Petr Baďura s tím, že mezi jedenáctiletými žáky si jich tuto skutečnost pochvalovalo 70 %. Mezi patnáctiletými pak téměř polovina.

Studie zaznamenala také negativní dopady uzávěry. Přibližně pětina dětí uvedla, že se během ní cítila osamělá. „K tomu bych chtěl říct, že byť to číslo samo o sobě nemusí vypadat nějak závratně, nevypovídá nijak o závažnosti pocitů, které děti zažívaly, a riziku vzniku úzkostných nebo depresivních poruch,“ zdůraznil Baďura. 

Z analýzy dotazníků navíc podle něj vyplývá, že 40 % respondentů vnímalo, že jejich rodiče v období lockdownu zažívali více starostí a 15 % silně vnímalo, že v domácnosti ubyly finance. Každý pátý žák také zaznamenal v rodině častější hádky. 


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde 
Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.