Plaga vyzývá obce a kraje, aby vyplatily zvláštní odměny ředitelům škol

pátek 27. listopadu 2020 ·

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) apeluje na zřizovatele, aby ředitelům vyplatili odměnu za složité období, do kterého se školství kvůli epidemii koronaviru dostalo. „Chtěl bych vyzvat všechny zřizovatele, aby ocenili jejich práci nejenom dobrým slovem, ale i finančně, protože si to zaslouží. A mám pocit, z těch informací, které dostávám, že podstatná část zřizovatelů si to neuvědomuje. Touto formou na ně proto poprvé a ne naposledy apeluji, protože ředitelé škol, učitelé, i nepedagogičtí pracovníci si odměnu za toto období zaslouží,“ řekl ministr školství Plaga na PREF Conference 2020. Informuje Seznam Zprávy. 


Robert Plaga (msmt.cz)
„Peníze jsme školám rozepsali. Takže co se týká odměn učitelům, je to v pořádku, ale odměnu řediteli určuje zřizovatel, proto ten můj apel. V tuto chvíli není přímá linka z Ministerstva školství, jak donutit zřizovatele, aby dal nějakou výši odměny. U ředitelů, na rozdíl od učitelů, mi zbývá jen apel na svědomí zřizovatelů a vysvětlování, že situace je skutečně těžká,“ dodal Plaga.

Některá města už vyplacení odměn ředitelům schválila, a to i bez apelu ministra školství. Jde například o Plzeň. „V souvislosti s předcházením a šířením nákazy covidu-19 jsou na ředitele a ředitelky škol a školek kladeny zcela mimořádné nároky na řízení organizace. Aktuální situace vyžaduje jejich maximální nasazení a časté rozhodování pod časovým a psychickým tlakem,“ odůvodnila vyplacení odměn radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO). 


Celý text naleznete zde

19 komentářů:

Beny řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 8:26  

A co ajťáci ve školách? Přibylo nám ta tenhle rok cca 50 AiO. Takže máme celkem 180 PC plus sarvery. A jsme na to dva a k tomu učíme.
Ve firmě by na to byli minimálně 2 až 3 lidi na plný úvazek.

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 12:21  

Ono dneska řídit takovou státní instituci jako školu není žádný med. Odpovědnost za vše až neskutečná. Každou chvíli změna. Určitě si tu odměnu většina ředitelů zaslouží.

tyrjir řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 12:41  

Včera bylo vyhlášeno výběrové řízení na služební místo ministerský rada v oddělení strategie a analýz v odboru vzdělávací politiky MŠMT s uzávěrkou do 11.12.2020. Nechcete se někdo přihlásit? :)))

https://www.msmt.cz/ministerstvo/ministersky-rada-v-oddeleni-strategie-a-analyz-5

Beny řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 13:37  

To je trafika. Vítěz je jasný.

Michal Komárek řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 13:49  

Aha, a kdo to tedy je? Nebo snad jenom výkřik?

Eva Adamová řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 13:53  

"A co ajťáci ve školách? Přibylo nám ta tenhle rok cca 50 AiO. Takže máme celkem 180 PC plus sarvery. A jsme na to dva a k tomu učíme.
Ve firmě by na to byli minimálně 2 až 3 lidi na plný úvazek."

Tak, tak Beny, my máme na škole 9O počítačů a dělám to za tři hodiny z úvazku dolů a za v současnosti už směšný specializační příplatek 1 500 Kč.

Na jaře k tomu přibyl ještě šrumec kolem distanční výuky a ten stále pokračuje. Tento šrumec obnáší:
1. Obhospodařování všech licencí interaktivních učebnic, které byly poskytnuty zdarma i k domácí výuce.
2. Zavedení aplikace Teams do výuky, což obnáší zřízení účtů, proškolení učitelů nejen po stránce technické ale i po stránce didaktické a v neposlední řadě správa aplikace.
3. Zajištění nákupu nových zařízení z nově přiklepnutých ministerských peněz.
4. Instalace potřebného software na tato zařízení.
5. Neustálé metodické vedení kolegů při online výuce a vypracovávání manuálů k tomu či onomu, jak pro kolegy tak pro žáky a rodiče.

Tak hlavně, že si ministr vzpomněl na ředitele.

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 13:57  

Jen tak pro představu. Ředitelé dostávají odměnu od zřizovatele. Učitelé pak od ředitelství školy. Je v tom asi trochu rozdíl. Vůbec ty nadtarifní složky ředitelům nezávidím. Za tu odpovědnost si to zaslouží.

pratavetra řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 17:03  

Paní Adamová, co kdybyste prodala své schopnosti a znalosti na postu ředitelském?

Beny řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 17:17  

Eva Adamová.
To ostatní ani nekomentuji - licence, instalace, opravy instalací, základní opravy HW, čistění ventilátorů, výměny žárovek v dataprojektorech, výběrová řízení, konfigurace počítačů do domény, správa antiviráku, správa moodlu, zřízení a správa google učebny, správa a konfigurace síťových tiskáren a kopírek atd. Pokud se pokazí cokoliv z techniky, jde se za mnou.

Eva Adamová řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 19:10  

"Ředitelé dostávají odměnu od zřizovatele. Učitelé pak od ředitelství školy."

Ale to já samozřejmě vím. Ale třeba jedním z problémů je, že ministerstvo poslalo na školy balík peněz na nová zařízení, čímž poslalo také ajťákům obrovský balík práce, aniž by si uvědomilo, že by také mohlo určit část balíku na to, aby tuto práci mohl ředitel ajťákům řádně zaplatit.

"Paní Adamová, co kdybyste prodala své schopnosti a znalosti na postu ředitelském?"

Paní Adamová by si na postu ředitelském poradila, teď jde o to, jestli by si ředitelé, třeba pratavetra poradili v současné situaci na postu ajťáckém, a to na mnoha školách za plných 1 000 Kč hrubého. Čímž narážím na problém druhý, ICT koordinátoři dostávají specializační příplatek ve výši, která byla nastavena před patnácti lety a od té doby nebyl příplatek valorizován, takže se jeho výše stala směšnou. A já bych se vůbec nedivila, kdyby se někteří ICT koordinátoři poté, co od jara zažívají, na tuto svělou funkci s odpuštěním vyprdli.

Eva Adamová řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 19:35  

A ještě dodatek, někteří zřizovatelé vyplácejí ředitelům škol odměny pouze z peněz určených na platy v dané škole nebo z fondu odměn dané školy. Jakpak to asi dopadne, když ministra poslechnou a ředitelům pořádnou odměnu přiklepnou, co myslíte? Že by na to najednou vyhrabali peníze ve svých v současné situaci hodně napjatých obecních rozpočtech?

fandamoudry řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 21:25  

Eva Adamová

Všichni jsme si vědomi náročné a málo finančně ohodnocené práce ITC na školách. O tom není žádných pochyb. Bohužel, makají i ostatní. A jsou na tom finančně podobně.

Eva Adamová řekl(a)...
27. listopadu 2020 v 21:56  

Opravdu všichni v současné době makají tak jako školní ajťáci? Nejsem o tom až tak úplně přesvědčená.

Petr Portwyn řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 7:50  

Opravdu všichni v současné době makají tak jako školní ajťáci? Nejsem o tom až tak úplně přesvědčená.
Ani já ne.
V současné době bych koordinátora ICT teda dělat nechtěl.
Na druhou stranu jsou lidé, kteří občas vzkážou dětem, že si doma mají zazpívat, a rovnou jim za to napíšou jedničky... Trochu nepoměr.

Nowak řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 14:26  

Ředitelé škol dostávají svým způsobem zabrat - pokud se starají, mnohdy školu drží zástupce, ajťák a dalěí. A co "ředitel" restaurace - taky mu dá obec odměnu? Jsou prostě těžké časy. Ještěže dostanou za svou "práci" odměnu důchodci!

pratavetra řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 22:50  

"Paní Adamová by si na postu ředitelském poradila, teď jde o to, jestli by si ředitelé, třeba pratavetra poradili v současné situaci na postu ajťáckém, a to na mnoha školách za plných 1 000 Kč hrubého."

Pratavetra o ajťáckém postu nikdy neuvažoval, neboť před 36 lety maturoval z programování a nezískal k tomu vztah. Práce ICT K si Pratevetra váží, a odměňuje jej pololetně půlstem v odměnách, což je výrazně víc, než jsou jeho odměny. To, že je specializační příplatek od počátku ohodnocen dvojkou a dosud nebyl zájem maximum navýšit, není chyba ředitelů.

Než tady brečet, doporučuji absolvovat konkurz, v současnosti jsou i takové, kde není ani jeden kandidát, takže nemůžete říkat, jak tu máte ve zvyku, že vyhrávají starostovi koně. Budu Vám fandit, aby Vás do půlroku nevyvezli na márách.

pratavetra řekl(a)...
28. listopadu 2020 v 22:57  

"A co "ředitel" restaurace - taky mu dá obec odměnu?" Dobrý úlet.

"Ředitel" restaurace si o svých penězích rozhoduje sám. Ředitel školy si našetří a pak čeká na rozhodování traktoristy, mašinfíry apod., zda z nich taky něco dostane.

Eva Adamová řekl(a)...
29. listopadu 2020 v 23:07  

"Ředitel školy si našetří a pak čeká na rozhodování traktoristy, mašinfíry apod., zda z nich taky něco dostane."

A teď nám ještě prozraďte, na čem si na svoje odměny pan ředitel našetří, abychom v tom měli úplně jasno.

pratavetra řekl(a)...
2. prosince 2020 v 21:36  

"A teď nám ještě prozraďte, na čem si na svoje odměny pan ředitel našetří, abychom v tom měli úplně jasno."

Třeba na maximálně vyždímaném PHmax, aby nebylo třeba suplovat. Až budete tou ŘŠ, tak to třeba pochopíte, jak se dá našetřit 100 litrů ročně na odměny učitelům. Pro matematika to je taková oblíbená hra se státem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.