Roušku mít nemusím, počítač beru, online výuka dětí je váš problém. Exekutoři zabavují, dokud mohou

čtvrtek 29. října 2020 ·

Deník N přináší svědectví o případu, kdy si vykonavatel exekutora v cizím bytě odmítl nasadit roušku i přes žádost dlužníka, který to zachytil na video. Ověřili jsme také případ, kdy chtěl vykonavatel zabavit počítač, který rodina nutně potřebuje k online výuce dětí. 


V uplynulých čtrnácti dnech rodinu Dostálových dvakrát navštívili vykonavatelé dvou různých exekutorských úřadů. Podle Denisy Rohanové, prezidentky České asociace povinných, která se zabývá poradenstvím dlužníkům, exekutorské úřady teď v zabavování věcí přímo v domech a bytech dlužníků přitvrdily – navzdory nouzovému stavu a potřebě omezení kontaktů mezi cizími lidmi. 

Může to souviset s tím, že si exekutoři budou muset se zabavováním dát povinnou pauzu, podobně jako na jaře. Sněmovna už ji schválila minulý týden, trvat by měla až do konce ledna. „Předpokládám, že bychom se mohli během deseti dnů dočkat toho, že Lex Covid 2 bude v platnosti,“ doufá Rohanová... 

Ze tří dětí chodí do školy dvě, rodina má přitom notebook jen jeden. Starší syn se do výuky připojuje přes mobil. „Říkala jsem mu (exekutorovi), že to potřebujeme na distanční výuku, ale on řekl, že stačí nechat v domácnosti jeden funkční mobil a ostatní se může zabavit,“ líčí tíživou situaci Dostálová. 

Zákon přitom exekutorům zakazuje brát školní potřeby. Podle Exekutorské komory je ale na zvážení vykonavatele, zda počítač uzná jako školní pomůcku. A to i v krizové situaci, kdy je to jediný počítač v domácnosti a distanční výuku mají všechny děti v Česku. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Ivo řekl(a)...
29. října 2020 v 13:31  

...vítejte v Klausistánu!! NO COMMENT

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.