Podpůrné materiály k zabezpečení videokonferencí

pátek 23. října 2020 ·

Jelikož se velká část komunikace, včetně například výuky na školách, opět přesunula do kyberprostoru, připomíná MŠMT materiály pro zabezpečení videokonferencí a jejich bezpečnou správu, které vypracoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Jedná se o příručku Videokonference bezpečně, leták Bezpečná práce na dálku - doporučení pro firmy i zaměstnance a pro potřeby institucionálního řešení videokonferencí také Bezpečnostní standard pro videokonference. 


„Jelikož se množí zprávy například o narušování on-line výuky na školách, rozhodli jsme se připomenout naše materiály, které uživatelům i IT správcům pomohou nastavit bezpečné prostředí pro videokonference bez ohledu na to, zda jde o firemní poradu nebo školní přednášku. Tyto materiály jsou zdarma a použitelné prakticky kýmkoli,“ vysvětluje Jiří Táborský, vedoucí oddělení komunikace NÚKIB. 

„Jednání narušitelů vyučovacích hodin považujeme za velice nezodpovědné a znevažující nejen práci učitelů, ale také samotných žáků. Důrazně na ně apelujeme, aby se takového jednání, a to zejména v současné nelehké době, zdrželi. Doporučili jsme školám, aby poučily žáky a studenty o tom, že nemají poskytovat své přihlašovací údaje třetím stranám,“ říká Aneta Lednová, mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy s tím, že další informace o bezpečném vyučování se mohou školy dozvědět také v příručkách NÚKIB. 

Materiály naleznete na následujících odkazech: 






Zdroj: MŠMT

2 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
24. října 2020 v 9:26  

Základním principem by měl být proces neustálého zlepšování. Nestačí totiž jednorázově zavést bezpečnostní opatření a následně spoléhat, že je tím tato problematika navždy vyřešena, ale je nutné proaktivně kontrolovat přiměřenost a aktuálnost všech zavedených opatření.

Neboli osvědčený systém permanentní buzerace. Něco jako když si pořídíte od MS Windows a pak je musíte desetkrát týdně updatovat.

Pokud je nutno něco "neustále zlepšovat", nepřipadá mi to totiž jako zlepšování. Spíš jako zachraňování funkčnosti zmetku.

Osobně dávám přednost výrobku, který jednou zakoupím a ten pak funguje doživotně. A nemusím s ním každý měsíc do servisu na doštelování.

MG řekl(a)...
24. října 2020 v 18:51  

Je legrační, když cosi doporučuje MŠMT, které je v IT sto let za opicemi.... :)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.