Julie Hrstková: Pandemie koronaviru nesmí zabít šance dětí na budoucnost, je nutné brát v potaz i psychické zdraví

pondělí 19. října 2020 ·

„Izolace, sociální distanc, ale také extrémní nejistota, jež se týká délky omezení (pár dní bez školy i kamarádů je v pohodě, pár týdnů už je nuda a pár měsíců je k nepřežití), vede podle mnoha nových studií k rozvoji depresí, úzkostí, psychotických poruch i posttraumatické stresové poruchy. Čínské zkušenosti z počátku roku publikované v respektovaném časopise JAMA (časopis Americké lékařské asociace) potvrdily prudký růst sebevražedných tendencí a sebepoškozování mezi mladými lidmi, kteří zažili lockdown,“ píše Julie Hrstková pro Hospodářské noviny. 


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková také píše:  

Všude na světě lékaři (oprávněně) varují před covidem-19, přičemž barvitě a podrobně popisují příznaky onemocnění, jako jsou ztráta čichu a chuti, horečka, dušnost apod. Politici, z nichž drtivá většina věkem i fyzickou konstitucí patří do nejvíce ohrožené skupiny (a současně mají i v systému veřejné zdravotní péče nejlepší přístup k léčbě), uvalují nová a nová omezení a také ruinují veřejné rozpočty, přičemž s následkem obojího se ale budou muset nejvíc vyrovnávat naše děti. 

I proto by starost o psychické zdraví měla být součástí strategie boje proti šíření koronaviru. Protože jinak se také může stát, že společnost bude plná fyzicky zdravých jedinců, kteří však nejsou schopni psychicky fungovat. A tenhle problém nákup dalších nemocničních postelí nevyřeší. 


Celý komentář naleznete zde

2 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
19. října 2020 v 23:09  

Lidé jsou psychicky oslabení právě proto, že se na ně nekladly ve škole patřičné nároky.
Už pan Hoschl mluví o jakémsi očkování zátěží.
Ale my nedbáme a jedeme v byznysu pomoci všem všude a moc.

Anonymní řekl(a)...
20. října 2020 v 18:36  

A žijeme si jako v bavlnce. Mnozí bez jakéhokoliv stresu a pocitu ohrožení. Od konce války uplynulo již 75 let, pamětníků oněch hrůz je už pomálu, děti nejsou zvyklé na smrt. Při studiu matrik se běžně člověk setkal s epidemiemi spalniček, neštovic,..,, umírali spolužáci, rodinní příslušníci. Děti byly běžně přítomné na zabíjačkách,...To vše dnešním dětem chybí. A toho ten "prokletý koronavirus" - babička s dědou ze dne na den nejsou. Psychika dětí je tímto mimořádně otřesena. Opravdu chybí ta potřebná životní předpříprava.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.