Učit v roušce? Téměř nemožné, říkají učitelé

středa 16. září 2020 ·

„Škol, kde ředitel používání respirátorů či roušek učitelům nařídil, je určitě do pěti procent, spíš ještě méně. Umím si to představit tam, kde nákaza hrozí opravdu akutně,“ uvedl šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý. Jeho slova potvrzuje i předsedkyně Asopciace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. V praxi podle ní respirátor učitelé nepoužívají vůbec a roušky ojediněle. Reportáž přinášejí Lidové noviny.



Pedagogové se jednoznačně shodují, že učit v „náústku“ je zcela nereálné.. „V roušce nebo respirátoru podle mě učit nejde, při výkladu je velmi důležitá mimika obličeje. Nakoupili jsme pro učitele, kteří by se cítili ve třídě ohroženi, štíty. Zatím jsem ale nezaznamenal, že by je někdo chtěl,“ řekl Petr Vodsloň, ředitel pražské Fakultní základní školy. Jeho slova doplnil ředitel Základní školy K. V. Raise z Lázní Bělohradu Jaroslav Jirásko. „Rouška tlumí zvuky a hlas učitele by tak při výkladu zanikl,“ řekl.

Na nošení roušek na chodbách dohlížejí učitelé při dozoru. Na dotaz Lidových novin, kontrolují-li i to, zda ji mají děti správně nasazenou, odpověděl Černý: „V tomto případě platí, jak kdo.“ Illová popsala vlastní zkušenost: „Některé děti do roušky smrkají či si do ní utírají kapesník, hlavně ty mladší.“


Celý text naleznete v Lidových novinách

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. září 2020 v 11:50  

Učitelé si musí vybrat. Život nebo smrt, protože většina z nich je v pokročilém věku a má plno nemocí. Ostatně, na plicní ventilaci je velká část lidí právě mezi 50 - 70 lety. "Hrdinů jsou plné hřbitovy". A takový nakažený učitel na 2.stupni nebo SŠ může "zamořit" celou školu. Svým "nepohodlím" koronavirus učitelé neporazí.

Jir řekl(a)...
16. září 2020 v 15:27  

Plastový štít je vyhovující.

Beny řekl(a)...
16. září 2020 v 20:34  

Já mám respirátor FFP2, dnes jsem s ním učil 6 hodin. Žádná hitparáda to není, ale dá se. Už to tak praktikuji od začátku školního roku.

Ivo řekl(a)...
17. září 2020 v 6:01  

...sytý hladovému nevěří, ale pro astmatiky je toto konečná!

Beny řekl(a)...
17. září 2020 v 6:50  

To je jasné, pokud někdo má zdravotní problém, že v tom nevydrží dlouho. Stačí v respirátoru vyjít nějaké patro a i zdravý se dost zadýchá.

Tajný Učitel řekl(a)...
18. září 2020 v 9:32  

My učíme pouze v roušce bederní a zatím dobrý, jen se hodně fotí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.